29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024

Olguţa, primar bogat

Întâia femeie a Craiovei deţine 14 terenuri şi două case, spre deosebire de viceprimarii săi, care n-au nici o casă

Cei trei şefi din Primăria Craiova au o situaţie materială foarte diferită unul de celălalt. O scurtă privire pe declaraţiile lor de avere arată că primarul municipiului are o avere bunicică, dar datorată mai ales soţului. La polul opus se situează tânărul viceprimar, care încă locuieşte în casa părintească.

Proprietăţi din moşteniri

În declaraţia sa de avere, afişată pe site-ul Primăriei Craiova, primarul Lia Olguţa Vasilescu are trecute o pădure de aproape 2 ha şi 13 terenuri intravilane – 12 în satul Peştera al comunei Moeciu, judeţul Braşov, şi un mic petec de pământ de 37 mp în Bucureşti – sectorul 1. Toate sunt moştenite de către soţ, care deţine, de fapt, numai o cotă parte de un sfert din această avere, dar valoarea terenurilor e considerabilă, chiar şi numai dacă avem în vedere că e vorba de circa… 23,5 ha de teren intravilan la Moeciu!
Acestor terenuri li se adaugă două locuinţe în Bucureşti – un mic apartament de 35 mp, primit de soţ drept moştenire, dar din care acestuia nu-i revine decât o pătrime, şi apartamentul conjugal de 99 mp deţinut de primăriţa Craiovei şi soţul ei în strada Sfinţilor nr. 10.
Edilul Craiovei a mai menţionat în declaraţia de avere un autoturism Fiat Linea, fabricaţie 2007, dar achiziţionat în leasing în 2010, şi mai multe bijuterii cu o valoare totală estimată de circa 8.000 de euro. N-a uitat să treacă nici faptul că soţul său, Ovidiu Răzvan Wlassopol, şi-a împrumutat firma SC Peştera Liliecilor SRL Bucureşti cu aproape 20.000 de lei. Avea şi de unde, pentru că, e clar, în familia fostei senatoare Vasilescu bărbatul e cel care aduce mai mulţi bani acasă.
În ultimul an fiscal, Lia Olguţa Vasilescu a câştigat 55.488 de lei din salariul de senator, plus încă 2.000 de lei ca profesor asociat la Universitatea de Vest din Timişoara. În schimb, Ovidiu Răzvan Wlassopol a încasat, în calitate de consilier la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare, aproape 179.000 de lei. Cu scrupulozitate, primăriţa a menţionat în declaraţia de avere dată la începutul mandatului ei în fruntea Primăriei Craiova şi venitul „adus în casă“ de fiul ei, Robert Ştefan Vasilescu: e vorba de o… alocaţie anuală de 2.400 de lei!

Trei terenuri, nici o casă

Dacă ar fi să ne luăm după declaraţia de avere, Cristina Calangiu nu e o persoană prea bogată. Lidera PNL Craiova deţine împreună cu soţul ei, cardiologul Daniel Calangiu, trei terenuri extravilane: unul de 2.500 mp la Domneşti – Ilfov şi alte două, de câte 2.000 mp, la Fântânele – Dolj. Îţi lasă, însă, impresia că ar sta cu chirie, pentru că soţii Calangiu nu au pe numele lor nici un imobil – fie el apartament, casă de locuit, casă de vacanţă sau spaţiu comercial. Deţin doar un autoturism Peugeot achiziţionat în 2004 şi… cam atât! În privinţa veniturilor, în familia Calangiu pare „să cânte găina“, pentru că în anul fiscal trecut a adus bani în casă aproape numai ea (32.400 de lei din salariul de medic endocrinolog la Spitalul CFR Craiova şi încă aproape 7.500 de lei, reprezentând indemnizaţia de consilier judeţean), în timp ce soţul ei a avut în 2011 doar un venit anual de… 501 lei (cam cât ajutorul de şomaj pe o lună…), bani primiţi în calitate de medic la Policlinica Cordis.

Avere – doar maşina

Cel mai sărac este, însă, de departe, viceprimarul Florentin Tudor. N-are nici case, nici terenuri, locuind în continuare cu părinţii. Posedă numai un Opel Astra din 2006, dar şi o datorie la bancă de 5.850 de euro, împrumut contractat tot în 2006, pentru a-şi cumpăra maşina, cu scadenţă în 2014.
Cât despre venituri, ce să spunem… Anul trecut a câştigat 18.111 lei în calitate de specialist relaţii publice la Asociaţia Şanse Egale pentru Fiecare (ASEF) Craiova, 951 de lei ca şi consilier la parlament, 1.848 de lei în calitate de consilier juridic la SIF Oltenia şi 5.341 de lei drept indemnizaţie de consilier local în legislativul craiovean. Cu o medie lunară de circa 2.200 de lei, se situa undeva peste salariul mediu pe economie, fără să strălucească însă la acest capitol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS