16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriHipermarketurile se bat pe lubeniţele de Dăbuleni

Hipermarketurile se bat pe lubeniţele de Dăbuleni

După ce au livrat sute de tone de lubeniţe către un hipermarket, producătorii din Dăbuleni au fost puşi în situaţia de a refuza un alt lanţ de magazine, din cauză că lubeniţele olteneşti nu mai pot îndeplini condiţiile de calitate, din cauza temperaturilor excesive. În plus, limitarea importurilor din Grecia a crescut preţul pepenilor vânduţi direct de la Dăbuleni.

Câţiva producători de pepeni din Dăbuleni au încheiat luna aceasta contracte cu hipermarketul real,-, către care au livrat până acum câteva sute de tone de lubeniţe. Este prima dată când se livrează lubeniţe exclusiv de la Dăbuleni pentru întreaga reţea de magazine real,- din ţară. Astfel au de câştigat şi producătorii din zona Dăbuleni, că au contracte ferme pentru desfacerea producţiei, au de câştigat şi consumatorii finali de lubeniţe, pentru că scapă de gustul fad al pepenilor de import.

Marcă înregistrată la OSIM: „Dăbuleni – Casa Pepenilor“

În această vară, real,- estimează că va pune în vânzare peste 1.000 de tone de pepeni verzi proveniţi din bazinul horticol Dăbuleni, cea mai importantă zonă din ţară în care se cultivă lubeniţe. „Fructele vor fi comercializate sub marca exclusivă «Dăbuleni – Casa Pepenilor», înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), fapt care garantează originea controlată“, se arată într-un comunicat de presă transmis GdS. „Ştim cu toţii problemele cu care s-au confruntat cultivatorii de pepeni doljeni în anii anteriori, când fie rămâneau cu pepenii nevânduţi şi erau nevoiţi să-i arunce, fie nu aveau încotro şi îi vindeau la preţ de nimic, pe marginea drumului, unor intermediari care îi aduceau în depozite şi pieţe, fără să plătească vreo taxă. De altfel, reprezentanţii producătorilor au atras de nenumărate ori atenţia asupra evaziunii fiscale pe care o fac intermediarii în piaţa de legume şi fructe. În timpul în care pepenii autohtoni ajungeau aruncaţi prin şanţuri, piaţa românească era invadată de fructe din import, fapt care nu îi avantaja, în nici un caz, nici pe producători, nici pe noi, comercianţii, şi cu atât mai puţin pe consumatori“, a spus Nicolae Danciu, director la Departamentul Producători Locali, real,- Hipermarket România. Compania informează că a încheiat contracte cu trei producători de pepeni verzi din Dăbuleni, dintre care unul este cu Asociaţia „Casa Pepenilor Verzi“, care are drept membri 120 de producători locali din Dăbuleni, iar pentru pepenii galbeni s-au încheiat contracte cu doi fermieri din zona Sadova. Producătorii livrează cantităţile uriaşe de pepeni pe platforma real,- din Bucureşti, de unde sunt distribuiţi în toată ţara, iar pentru magazinul din Craiova, produsele se livrează direct la hipermarket.

Producătorii spun că au refuzat alt hipermarket

În general, contractul cu lanţul de magazine le aduce satisfacţii producătorilor de lubeniţe din Dăbuleni. Producătorii vând la 0,6-0,65 lei pe kilogram, iar hipermarketul le-a vândut la 0,99 lei pe kilogram. „Am încheiat contractul pentru anul 2012. Preţul la care livrăm este de 60-65 de bani pe kilogram, iar cu tot cu ambalaj şi transport ajunge la 80 de bani pe kilogram, ceea ce este destul de bine pentru noi. Până acum am dat 200 de tone eu şi câţiva dintre producătorii care sunt în asociaţie“, a declarat, pentru GdS, Ion Diaconu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor „Casa Pepenilor Verzi“ din Dăbuleni. El spune că producătorii locali au fost nevoiţi să refuze solicitarea venită de la reţeaua de hipermarketuri Metro. Motivul refuzului nu ar fi lipsa producţiei de pepeni, ci calitatea acestora, cauzată de condiţiile meteo. „Aveam solicitare şi de la Metro, dar nu am putut s-o onorăm. Problema este că lubeniţele nu mai corespund din punct de vedere calitativ. Din cauza temperaturilor prea ridicate, coaja lubeniţelor s-a subţiat şi nu mai rezistă. Se turtesc uşor, se sparg repede când le ambalăm pe box-paleţi. Pe un astfel de box-palet încap 600 de kilograme de pepeni“, a precizat Ion Diaconu.
Primarul oraşului Dăbuleni, Nicolae Drăgoi, spune că diminuarea producţiei de anul acesta, condiţiile meteo şi reducerea importurilor ieftine din Grecia au condus la creşterea preţului lubeniţelor de Dăbuleni. „Înainte se aduceau din Grecia lubeniţe fără să fie înregistrate prin vamă şi le ieşeau costuri mai mici. De-aia erau pline magazinele de lubeniţe de import. Acum, nu mai pot trece graniţa cu lubeniţe fără acte, iar cei care vor să le ia legal din Grecia pornesc de la 1 leu pe kilogram, ceea ce nu e rentabil pentru ei. M-am interesat săptămâna trecută şi toate depozitele din Craiova erau goale. Nu se mai fac importuri. De aceea apelează hipermarketurile la lubeniţele produse la Dăbuleni. Şi samsarii, la fel. Acum se plătesc 0,6-0,7 lei pe kilogram la marginea drumului, ceea ce este mult mai bine decât anul trecut“, a spus primarul Drăgoi. În Piaţa Centrală, ieri, lubeniţele se comercializau cu 1 leu pe kilogram.
Contractul cu magazinele real,- este un început de stimulare a consumului de produse autohtone, dar nu rezolvă problema pieţei de desfacere pentru producătorii din Dăbuleni. În continuare, cei mai mulţi fermieri din zonă îşi vând lubeniţele pe marginea drumului către samsarii care caută aceste fructe, la ieşirea din oraş, înspre comuna Amărăşti, loc cunoscut şi sub numele de „Rasdaq de Dăbuleni“, fiind o similitudine cu numele pieţei financiare secundare Rasdaq, pe care se tranzacţionează acţiuni. „Din păcate, comerţul cu lubeniţe se face, în majoritatea cazurilor, pe marginea şanţului. Preţul de anul acesta de 60 de bani pe kilogram este unul bun faţă de anul trecut, când samsarii luau lubeniţa cu 10 bani pe kilogram“, a mai spus primarul.
De ani buni se încearcă obţinerea de fonduri europene pentru un spaţiu adecvat comerţului cu pepeni în zona Dăbuleni. Anul trecut, un singur producător de lubeniţe, din cei circa 2.500 existenţi, a reuşit să exporte în Ungaria 400 de tone de pepeni, la un preţ mult mai bun decât cel de pe piaţa internă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS