5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum puteţi pierde indemnizaţia de şomaj

Cum puteţi pierde indemnizaţia de şomaj

Potrivit Legii nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, pentru a primi indemnizaţia lunară de şomaj, beneficiarii au anumite obligaţii. Conform art. 42, alin (1), „nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj persoanele care, la data solicitării dreptului, refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor, situat la o distanţă de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu, sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă“.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj oferă şomerilor o paletă largă de cursuri de recalificare, gratuit. În domeniul alimentaţiei publice, aceştia se pot recalifica în meserii precum bucătar, ospătar, patiser-cofetar; construcţiile au specializări ca zidar, dulgher, zugrav; domeniul prestărilor de servicii are o gamă largă de opţiuni: coafor, frizer, manichiură-pedichiură, cosmetică, lucrător hotelier, cameristă, administrator de imobile, administrator de pensiune turistică etc.; în alte domenii există calificări pentru maseur, secretar stenodactilograf, operator birotică, operator introducere, validare şi prelucrare date, lucrător în comerţ, lucrător comercial, manager de proiect. Unele dintre cele mai căutate cursuri sunt cele din agricultură, pentru lucrător în cultura plantelor şi creşterea animalelor.

Şomeri Recalificaţi, angajaţi în UE

Toate aceste cursuri sunt oferite prin Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA), o structură aflată în subordinea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS). „Statul decontează cursanţilor inclusiv transportul până la cursuri: abonamente pe trasee judeţene şi orăşeneşti. Cu toate acestea, există şi persoane care refuză locurile de muncă şi aceste cursuri, preferând să renunţe la şomaj“, a spus Cătălin Nica, director adjunct al AJOFM Dolj. Cursurile autorizate ale CRFPA sunt recunoscute atât în ţară, cât şi în UE. Reprezentanţii AJOFM Dolj spun că există şomeri recalificaţi care s-au angajat în UE în noile meserii: cele mai de succes au fost specializările în alimentaţie publică şi construcţii, dar şi cele de îngrijitor de bătrâni la domiciliu şi baby-sitter. „Am avut şi solicitări din alte judeţe pentru o serie de specializări care nu se găsesc acolo. Legea prevede însă că putem organiza cursuri doar pentru persoanele care au domiciliul stabil în Dolj“, mai spune Cătălin Nica. În afară de soluţia CRFPA, există alocaţii bugetare pentru organizarea unor cursuri de către firme private autorizate. Cursurile sunt câştigate prin licitaţie. În prezent, AJOFM derulează parteneriate cu Civitas PSG – pentru cursurile de agent de pază şi ordine şi Acces Oltenia – pentru cursurile de inspector resurse umane şi asistent relaţii publice şi comunicare.
Bogdan Groşereanu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS