10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCAS Dolj aşteaptă banii pentru bolile rare

CAS Dolj aşteaptă banii pentru bolile rare

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a primit fonduri doar pentru primele două luni din acest an, în contul programului naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare, dar diferenţa urmează să ajungă zilele viitoare. În 2011, au beneficiat de acest program naţional 26 de doljeni, dintre care 19 suferă de hemofilie şi şapte de talasemie. „Din prevederea bugetară s-au alocat fonduri doar pentru primele două luni din acest an, urmând ca diferenţa să fie primită zilele acestea, suma fiind de 121.811 lei, din care 102.737 de lei pentru hemofilie şi 19.074 de lei pentru talasemie. Aceasta este comparabilă (mai mare cu 1,22%) cu media lunară alocată anul trecut, când suma contractată a fost de 722.000 de lei, din care 635.000 de lei pentru hemofilie şi 87.000 de lei pentru talasemie“, au precizat reprezentanţii CAS Dolj, care susţin că „în funcţie de indicatorii realizaţi efectiv pe parcursul derulării contractului“, vor face demersuri pentru suplimentarea fondurilor.
La nivelul Doljului, pentru programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate are încheiate două contracte prin care se asigură finanţarea derulării programului, cu Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi cu Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“. Totodată, CAS Dolj a încheiat pentru derularea programelor naţionale de sănătate şi un număr de 161 de contracte cu farmaciile cu circuit deschis, anul trecut beneficiind de tratament în cazul bolilor rare 16 persoane: cinci copii şi un adult – pentru mucoviscidoză, zece persoane pentru SLA (scleroză laterală amiotrofică). „Pentru programul naţional de boli rare prevederea bugetară este alocată tot pentru primele două luni, pentru mucoviscidoză şi SLA suma fiind de 54.189 de lei, cu o medie lunară mai mare cu 11,73% decât media lunară alocată anul trecut, când suma contractată a fost de 291.000 de lei“, au mai spus reprezentanţii CAS Dolj.
Potrivit Alianţei Naţionale pentru Boli Rare România, peste un milion de români suferă de o boală rară, iar 75% dintre aceştia sunt copii – majoritatea acestor boli au cauză genetică şi se manifestă timpuriu. În fiecare zi, cel puţin un român suspect de o boală rară se internează în spital, iar nouă din zece pacienţi cu aceste afecţiuni nu beneficiază de un tratament adecvat, pe fondul lipsei diagnosticului sau al diagnosticării tardive.
• Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS