11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriNoua taxă auto intră în vigoare

Noua taxă auto intră în vigoare

Noua taxă auto, denumită „taxă de emisii poluante“, intră în vigoare chiar de azi, aşa cum este ea reglementată de Legea nr. 9/2012.
„Începând de vineri, 13 ianuarie, toţi doljenii care doresc să înmatriculeze o maşină trebuie să depună la dosarul de înmatriculare dovada de achitare a taxei de emisii poluante la valorile prevăzute de noua lege“, a precizat comisar Maria Vasile, şefa Compartimentului de Înmatriculări din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Dolj.
Cazul clasic în care se plăteşte această nouă taxă auto este cel general al primei înmatriculări în România a unui autovehicul importat, nou sau uzat. De asemenea, se mai plăteşte taxă auto la repunerea în circulaţie a unui autovehicul care fusese scutit sau exceptat de la plata taxei, după încetarea scutirii. Cel mai contestat aspect al acestei taxe de poluare se referă însă la maşinile deja înmatriculate în România şi pentru care nu există până în prezent obligativitatea unei asemenea plăţi. Într-un asemenea caz, la transcrierea dreptului de proprietate, cumpărătorul unei maşini second-hand deja înmatriculate, dar pentru care nu trebuia plătită până acum taxă de poluare, va avea surpriza ca pentru o maşină de 1.500-2.000 de euro să fie nevoit să plătească o taxă de 4.000-5.000 de euro.

Vehicule exceptate

Categoria autovehiculelor exceptate de la plata acestei taxe este destul de largă în noua lege. Spre exemplu, aici intră maşinile misiunilor diplomatice şi ale reprezentanţilor acestora în România, maşinile destinate armatei, poliţiei, jandarmeriei sau pompierilor, ambulanţele şi maşinile de descarcerare, autovehiculele speciale destinate lucrărilor de drumuri, de salubrizare, macaralele, maşinile destinate industriei petrolului.
Nu plătesc noua taxă nici vehiculele istorice, respectiv cele declarate astfel de Registrul Auto Român (RAR) şi Retromobil, purtând deci menţiunea „vehicul istoric“ în cartea de identitate a maşinii.
Sunt scutite de această taxă şi autovehiculele special modificate în scopul conducerii lor de către persoane cu handicap, însă doar pentru un singur autovehicul în decursul a cinci ani şi numai atunci când maşina este în proprietatea persoanei cu handicap.
O altă categorie de vehicule scutite de noua taxă auto cuprinde maşinile provenite din donaţii sau finanţate direct din împrumuturi nerambursabile, precum şi din programe de cooperare ştiinţifică sau tehnică, acordate instituţiilor de învăţământ, sănătate şi cultură, altor organe ale administraţiei publice, organizaţiilor patronale ori sindicale reprezentative la nivel naţional şi fundaţiilor declarate de utilitate publică. Donaţiile trebuie să fie făcute de guverne străine, organisme internaţionale, organizaţii nonprofit ori de caritate.
Scutirea de taxă mai operează în cazul contractelor de leasing iniţiate înainte de 1 ianuarie 2007 şi care se încheie după data intrării în vigoare a noii taxe, dar şi al autovehiculelor a căror primă înmatriculare în România s-a realizat după 1 ianuarie 2007 şi pentru care accizele au fost plătite cu ocazia importului sau achiziţionării de pe piaţa internă în cursul anului 2006.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS