11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPe cine controlează Fiscul în 2012

Pe cine controlează Fiscul în 2012

Ai firmă în domeniul comerţului? Te poţi trezi cu Fiscul în control. GdS vă arată care sunt domeniile de activitate cele mai expuse la verificări fiscale în acest an, ce caută cu predilecţie finanţiştii în evidenţele contabile, dar, mai ales, cum pot companiile serioase să nu se expună la riscul de evaziune.

În 2012, firmele corecte în relaţia cu statul ar putea scăpa de neplăcerile prilejuite de controalele fiscale. În schimb, agenţii economici care activează în anumite domenii şi care au un grad mare de risc de evaziune fiscală se vor trezi cu inspectorii fiscali pe cap şi vor plăti şi sume importante la stat. Iar când vine Fiscul în control, cu siguranţă găseşte cu ce să penalizeze firma. Statisticile Finanţelor doljene arată că la 96% dintre firmele verificate s-au stabilit obligaţii de plată în plus către stat, în urma controlului fiscal. Finanţiştii controlează în jur de 30-40 de firme pe lună, iar acestea sunt selectate în funcţie de gradul de risc de evaziune fiscală al fiecărei companii în parte. Deşi în fiecare lună reiese din calcule că mai multe firme au grad mare de risc, doar o parte dintre ele vor fi verificate, din cauză că în Dolj sunt 65 de inspectori fiscali pentru persoane juridice. În acelaşi timp, în judeţ sunt 25.000 de agenţi economici activi, susţin finanţiştii. Tot ei spun că firmele care nu sunt verificate luna aceasta vor fi controlate ulterior. Şi tot aşa…

Risc crescut de evaziune. În ce condiţii apare

Şi în 2012, în calculul gradului de risc al unei firme atârnă greu mulţi factori. Fiscul verifică mai întâi neconcordanţele din Declaraţia 394, privind clienţii şi furnizorii din interiorul ţării (declaraţia arată dacă facturile emise de unii şi primite de alţii sunt declarate de ambele părţi la Fisc). Se ia în calcul şi Declaraţia 390, pentru cei care fac achiziţii şi/sau livrări intracomunitare. Apoi, contează domeniul de activitate al firmei. Dacă este unul de risc mare, atunci firma acumulează puncte care îi vor aduce la uşă inspectorii fiscali. În plus, gradul de risc al unei firme se calculează în mod unitar pe ţară, după o procedură stabilită de ANAF: se face o corelaţie între cifra de afaceri şi profitabilitate. Dacă o societate are o cifră mare de afaceri şi profit mic sau pierdere, atunci să se aştepte să-i bată inspectorii fiscali la uşă. Directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, care este şi şeful Activităţii de Inspecţie Fiscală, Ioan Filipescu, a precizat că Fiscul verifică firmele cu pierderi: „Plecăm de la premisa că orice activitate economică este aducătoare de profit. O firmă nu poate lucra la nesfârşit pe pierdere. În 90% din cazurile verificate de noi se dovedeşte că pierderea este ireală“.

Controale… şi pentru cei care nu cer TVA de la stat

Un alt criteriu după care se ghidează Fiscul atunci când pleacă în controale este faptul că firma are o sumă mare de bani de recuperat de la stat sub formă de TVA, dar nu o cere niciodată de la Fisc. De ce ar lăsa o societate comercială atâţia bani la dispoziţia statului timp îndelungat, dacă nu ar avea ceva de ascuns? Potrivit legislaţiei fiscale, cine cere restituirea TVA-ului trebuie mai întâi să fie verificat de Fisc. Mai nou, inspectorii îi controlează şi pe cei care au de recuperat TVA şi nu îl solicită șase luni, un an. De regulă, companiile care au de recuperat TVA de la Fisc îl lasă în contul statului, pentru a li se compensa cu alte obligaţii fiscale ulterioare. 

Domenii vulnerabile

Directorul adjunct al DGFP Dolj susţine că firmele care activează în domeniul comerţului, în special în cel de produse uşor vandabile, sunt cele mai „predispuse“ la evaziune fiscală. El spune că domeniile de activitate vulnerabile sunt: comerţul cu carne, ulei, zahăr, comerţul cu legume şi fructe, comerţul cu produse petroliere, comerţul cu materiale neferoase, în special lingouri de aluminiu. A dispărut domeniul comerţului cu cereale, după ce anul trecut s-a introdus ca măsură temporară taxarea inversă, astfel încât nu se mai plăteşte TVA la tranzacţiile cu cereale şi cu plante tehnice.
Tot în calculul gradului de risc al unei firme sunt incluse şi informaţiile obţinute de Fisc din cadrul altor controale. De exemplu, o firmă şi-a declarat facturile emise către altă entitate, dar acea societate nu le are în evidenţele contabile. Aşa află Finanţele de venituri nedeclarate de companii. Nu în ultimul rând, inspectorii fiscali iau în calcul o firmă cu grad mare de risc şi după informaţiile primite de la Garda Financiară, respectiv de la Poliţie.

Unii scapă de verificări, alţii doar le evită

Atâta vreme cât o companie îşi înregistrează toate facturile şi toate veniturile, nu îşi umflă exagerat cheltuielile, atunci este ferită de verificările Fiscului. Ioan Filipescu lasă să se înţeleagă că firmele corecte vor fi lăsate în pace, chiar dacă unele mai întârzie plata impozitelor către stat sau dacă mai apar greşeli în contabilitate, rectificate în trimestrele următoare. În schimb, vor fi vânate acele firme al căror grad de risc este foarte mare, adică acelea care întrunesc cele mai multe criterii dintre cele enumerate mai sus. Legislaţia fiscală din România prevede că Finanţele trebuie să îşi anunţe un control de fond cu 15 zile înainte de data efectivă a demarării verificării. De asemenea, firmele trebuie să ştie că pot cere Fiscului amânarea controlului o singură dată, pe o perioadă de 30 de zile, invocând motive întemeiate.

Cum pot fi evitate verificările Fiscului 

În primul rând, un contabil ordonat, meticulos, poate scăpa întreprinzătorii privaţi de mari neplăceri şi de erori involuntare care s-ar concretiza în bani daţi din conturile firmei către stat. În al doilea rând, înregistrarea tuturor facturilor şi declararea lor corectă în Declaraţia 394 elimină suspiciunile asupra firmei. Dacă aveţi un TVA mare de recuperat de la stat, nu ezitaţi să îl cereţi în trimestrul următor. Dacă nu solicitaţi banii timp de şase luni şi nici alte obligaţii mari de plată nu aveţi către stat, ca să se compenseze, atunci este bine să nu lăsaţi banii în contul statului. Şi într-un caz, şi în celălalt vă veţi trezi cu un control fiscal la firmă. Finanţiştii spun că bate la ochi o pierdere fiscală timp de doi-trei ani la rând, astfel că este de evitat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS