16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriListarea BCR, tot mai îndepărtată

Listarea BCR, tot mai îndepărtată

SIF-urile şi Erste au variante la listarea BCR, nedorită de acţionarii majoritari de la Erste Bank

Pe 22/23 septembrie, SIF Oltenia va avea Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) pentru a discuta problema listării BCR la BVB. Fondurile de investiţii şi brokerii acţionari la SIF5 vor listarea BCR pe piaţa de capital, în timp ce conducerea societăţii de investiţii financiare a venit şi cu alternative: vânzarea parţială a deţinerii de 6,12% către Erste Bank AG, participarea SIF Oltenia la majorarea capitalului social al Erste Bank cu aport în natură reprezentat de deţinerea la BCR sau schimb de acţiuni BCR cu acţiuni Erste Bank.

Care sunt variantele

După cum s-au exprimat reprezentanţii băncii austriece, Erste vrea să evite listarea BCR la bursă. SIF5 a publicat în vederea AGOA acordul semnat de SIF-uri privind amânarea listării BCR, precum şi actul adiţional încheiat ulterior. Din cele două documente reies câteva aspecte interesante. Spre exemplu, SIF-urile îşi pot alege consultantul care va întocmi un raport de evaluare a BCR, iar listarea băncii va fi făcută de către Erste în termen de un an de la îndeplinirea condiţiilor preliminare stipulate în acord. Erste are drept de preempţiune asupra acţiunilor BCR deţinute de SIF-uri. Documentele semnate între cele două părţi stipulează că drepturile şi obligaţiile asumate încetează fie la listarea BCR, fie la împlinirea a şase ani de la semnarea contractului, oricare dintre aceste momente survine primul.
SIF-urile controlează concertat 30,12% din BCR, procent care le permite să blocheze deciziile strategice ale băncii, precum majorarea capitalului social sau modificarea actului constitutiv.
Diverse surse consideră că BCR valorează la momentul actual între 1,8 şi  2,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă că pachetul deţinut de SIF-uri se ridică la maximum 690 de milioane de euro. Depinde de SIF-uri dacă vor reuşi să obţină o evaluare mai bună. Ele ar putea pune presiune pe austrieci, având în vedere că pe 12 octombrie se împlinesc şase ani de la semnarea contractului de privatizare, iar dreptul de preempţiune al Erste expiră. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS