17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFirmele pot cere statului dobândă

Firmele pot cere statului dobândă

Statul este obligat să le plătească firmelor dobândă, dacă nu le restituie la termen banii cuveniţi. Măsura se va aplica doar „pentru cunoscători“. Aflaţi din GdS cum puteţi pune statul să plătească.

Actul normativ care a modificat Codul de Procedură Fiscală, publicat în Monitorul Oficial din 2 septembrie 2011, a clarificat o măsură fiscală în avantajul mediului de afaceri. În legislaţia fiscală s-a introdus posibilitatea clară ca şi firmele să ceară statului dobândă, pentru banii care aparţin contribuabililor, dar pe care Fiscul îi ţine în conturile sale mai mult decât este necesar. Momentan, companiile private pot cere Finanţelor să le plătească dobânzi doar pentru sumele provenind din taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi pe care statul trebuie să le ramburseze mediului de afaceri. „Potrivit Ordonanţei de Guvern (OG) nr. 29/2011 care modifică Codul de Procedură Fiscală, la art. 124 se precizează că pentru sumele de restituit sau de rambursat  de la buget contribuabilii au dreptul la dobândă din ziua următoare expirării termenului prevăzut la art. 117 alin. (2) sau la art 70, după caz (…)“, a precizat directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Ioan Filipescu. 
Problema este că dobânda nu se calculează imediat, din momentul în care statul are bani de plată către firme, ci abia după 45 de zile, când expiră termenul de plată din partea statului. Dacă Fiscul nu rambursează TVA în termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de restituire de către firmă, atunci statul este bun de plată. Potrivit noilor modificări fiscale, dobânda pe care statul va trebui să o achite firmelor este egală cu cea percepută de Fisc de la companii, în cazul în care acestea achită cu întârziere obligaţiile fiscale. „Dacă acţiunea de verificare a cererii de rambursare de TVA durează mai mult de 45 de zile pentru că a suspendat-o statul, pentru a face verificări aprofundate în ţară sau în străinătate, atunci nu trebuie să plătească statul dobândă după 45 de zile, ci se aşteaptă încheierea procedurii“, a spus Ioan Filipescu. Cu alte cuvinte, dacă Fiscul prelungeşte aşteptarea rambursării de TVA, atunci firma nu mai poate cere dobândă după 45 de zile. Prevederea exista în legislaţia fiscală şi până acum, însă acum s-a clarificat cum se aplică.

Atenţie! Trebuie să cereţi dobânda de la Fisc

Aceeaşi Ordonanţă de Guvern nr. 29/2011 care a modificat Codul de Procedură Fiscală prevede şi modalitatea prin care statul trebuie să plătească dobânzi: doar dacă firmele cer acest lucru. La art. 124 din Codul de Procedură Fiscală modificat la începutul lunii se prevede clar că „acordarea dobânzilor se face la cererea contribuabililor“.

Statul percepe dobânzi şi penalităţi uriaşe

Statul calculează dobânzi de 0,05% pe fiecare zi de întârziere a plăţilor, a sumelor datorate de către firme. Ideea este că statul calculeză aceste dobânzi imediat de cum o firmă a depășit termenul legal de plată a impozitelor şi contribuţiilor. În sens invers, mediul de afaceri trebuie să aştepte 45 de zile ca inspectorii fiscali să rezolve cererea de rambursare de TVA şi abia după aceea se pot plăti dobânzi de către stat. „Și ce se întâmplă cu banii mei care stau în contul Fiscului 45 de zile? Pentru acea perioadă cine plăteşte dobândă?“, se întreabă un om de afaceri din Craiova. Firmele s-au plâns în repetate rânduri de întârzierile cu care statul restituie banii companiilor. Directorul adjunct al DGFP spune că deconturile de rambursare de TVA sunt, în medie, 15 pe lună în Dolj, dar vor fi mai multe în toamnă, după ce se valorifică producţia agricolă de către firmele din judeţ.
 Dacă datoria firmei către stat ajunge să depăşească 30-90 de zile, atunci companiile plătesc şi penalităţi uriaşe, care ajung până la 15% aplicate la sold, ceea ce face şi mai dificilă plata datoriilor către stat. Pentru mediul de afaceri nu există această prevedere fiscală, de a percepe şi penalităţi Fiscului, în cazul în care acesta nu restituie firmelor TVA-ul într-o perioadă mai mare de 30-90 de zile. De asemenea, în legislaţia fiscală nu se prevede plata unor dobânzi de către stat – prin instituţiile sale – atunci când acestea întârzie plata unor lucrări sau servicii executate, respectiv prestate de mediul de afaceri, dar neachitate la termen de instituţiile statului. 

Mărunţiş, sub formă de dobândă

Dobânzile pe care statul se angajează să le plătească firmelor pentru nerambursarea TVA la termen sunt destul de mici, mai mult simbolice. Dacă o companie are de recuperat 100.000 de lei de la Fisc, iar acesta nu i-a plătit banii în 45 de zile, firma se poate aştepta la o dobândă de 50 de lei pe fiecare zi de întârziere. Ceea ce este destul de puţin. Firma ar fi avut nevoie de cei 100.000 de lei, cu care să-şi continue afacerile. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII