22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile renegociază pe piaţa cardurilor

Băncile renegociază pe piaţa cardurilor

Dobânzile la cardurile de salarii sau la cele de credit se discută între bănci şi angajatori

În ultima perioadă, băncile sunt mult mai flexibile cu clienţii şi renegociază în special dobânzile cu aproape toţi „actorii“ cu care au relaţii contractuale. Câţiva bancheri craioveni de la bănci de top au declarat pentru GdS că, în special, discută cu firmele cu care au convenţii şi ai căror angajaţi primesc salariile pe card la băncile respective. Mai nou, dobânda la un descoperit de cont sau comisioanele percepute salariaţilor unei firme depind de ceea ce discută firma respectivă cu instituţia bancară. „Dobânda în zona cardurilor se negociază între bancă şi angajator în funcţie de numărul de salariaţi ai firmei respective, de salariul mediu pe companie şi de alte condiţii. În funcţie de aceste aspecte se stabileşte şi comisionul de ridicare de numerar sau comisionul de interogare“, a spus un bancher craiovean. Se întâmplă adesea ca firmele să nu fie interesate de condiţiile pe care le cer băncile salariaţilor respectivi, în sensul de dobânzi percepute, dar care cer expres ca banca să nu mai acorde cinci-şase salarii ca descoperit de cont. „Angajatorii nu doresc acum ca angajaţii lor să se poată împrumuta la limita maximă a descoperitului de cont, de 6-12 salarii. Şi nici oamenii nu mai vor să se împrumute la nivelul acesta“, a precizat alt manager al unei bănci de top. Un al treilea bancher a precizat că „există firme şi instituţii publice care ne cer să limităm la maximum trei salarii sau chiar la un salariu valoarea unui descoperit de cont, pentru că oamenii sunt şi aşa foarte îndatoraţi“. Cu cât firma este mai importantă şi oferă salarii mai mari angajaţilor săi, cu atât vor avea aceştia din urmă de câştigat în relaţia cu banca. Şi invers. De exemplu, un bancher spune că, dacă firma acceptă renegocierea convenţiei, atunci salariaţii pot să aibă comision de interogare „0“ sau comisionul de mentenanţă a cardului să fie mai mic. Totuşi, banca nu pierde. Instituţia de credit are grijă ca acolo unde reduce un comision la cardurile de debit sau de credit să crească alte comisioane.

Credit, în loc de descoperit de cont?

Craiovenii cer tot mai des să transforme descoperitul de cont şi cardul de credit într-un împrumut de nevoi personale, susţin bancherii. Motivele pentru care vor oamenii credit sunt acelea că fie nu mai pot face faţă şi plăţii overdraft-ului, şi dobânzilor la cardul de credit, fie vor să aibă o rată fixă pe care să o plătească şi să nu se mai încurce în zilele în care pot sau nu pot plăti dobânda. „Tot mai mulţi oameni cer credit de nevoi personale pentru că nu-şi mai pot acoperi din surse proprii descoperitul de card şi cardul de credit. Practic, le reeşalonează cu un credit simplu“, a precizat unul dintre bancherii citaţi.

Oamenii cunosc mai bine detaliile

Craiovenii cu care am stat de vorbă nu vor să audă de noi credite. „Eu am şi descoperit de cont, şi card de credit pe care îl utilizez. Dar la acesta din urmă tot timpul plătesc dobândă, pentru că nu mă încadrez în perioada de graţie de 45 de zile şi uit mereu. Cu toate acestea, nu mi le-aş transforma în credit, pentru că atunci voi avea o rată la bancă tot timpul, pe când cardul de credit îl utilizez doar când am nevoie“, a spus Andreea Ionescu, din Craiova. Alt concitadin cu card de credit spune că „băncile câştigă bine de pe urma cardului de credit“. „Dacă merg la scadenţă la bancă să achit datoria şi am ajuns după ora 11.00, atunci se consideră că plătesc în ziua următoare scadenţei şi îmi ia un comision de 30 de lei. Nu ştiu pentru ce, dar ştiu că dobânzile şi comisioanele la cardul de credit sunt foarte mari“, a explicat Marian C., din Craiova. 

Dobânzile, în scădere

Faţă de anii anteriori, când o dobândă la un descoperit de cont (overdraft) era de 22%, 24% sau chiar 28%, pe timpul crizei dobânzile au scăzut până la minimum 9,56% şi nu mai trec de maximum 16%. La cardul de credit, dobânzile au scăzut în acelaşi ritm. Iar la unele bănci, pentru produsele cumpărate în rate de clienţi nu se percepe dobândă. Practic, la un card de credit, ideal ar fi să-l utilizaţi la cumpărături (astfel se primesc tot felul de bonusuri) şi să nu retrageţi cash de la bancomat. Dacă retrageţi bani lichizi, atunci plătiţi un comision între 0,25 şi chiar 2%, la unele bănci. Comisionul de interogare poate fi şi trei lei, în funcţie de bancă, iar mentenanţa cardului – cinci lei pe an.

Doljul, locul şase pe ţară la credite

Judeţul Dolj ocupă locul şase pe ţară ca şi credite bancare accesate. Doljenii au contractat de la bănci 2,312 miliarde de lei. În clasamentul realizat de România Liberă, mai îndatoraţi decât doljenii sunt locuitorii şi firmele din Bucureşti, Constanţa, Cluj, Braşov şi Timiş. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII