15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul aleargă după TVA-ul agricultorilor

Fiscul aleargă după TVA-ul agricultorilor

În vizorul Finanţelor intră zeci de mii de fermieri care lucrează chiar şi sute de hectare pe persoană fizică şi care datorează TVA către stat pe ultimii trei ani

După scandalurile cu dezvoltatorii imobiliari care au construit pe persoană fizică şi nu achitat TVA la stat este rândul ţăranilor să treacă de „chinurile“ Finanţelor. De luna viitoare, aproape 48.000 de agricultori doljeni care au în proprietate sau arendă suprafeţe mari de teren se vor trezi somaţi de Fisc. Se pare că ei datorează statului taxa pe valoarea adăugată (TVA) care rezultă din valorificarea recoltelor obţinute pe suprafeţele cultivate de ei ca persoane fizice. Nu toţi ţăranii care lucrează terenurile agricole sunt scoşi de Fisc datori vânduţi către bugetul statului, ci doar aceia care timp de un an au înregistrat venituri de peste 35.000 de euro (circa 143.500 de lei, la cursul BNR de ieri). Pentru a nu scăpa vreun debitor din rândul agricultorilor, Finanţele au cerut la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj o situaţie cu toate persoanele fizice care lucrează zeci sau sute de hectare. „Până la sfârşitul acestei luni vom avea lista completă cu toate persoanele fizice care deţin suprafeţe mari de teren. Vom începe verificările de la cei cu suprafeţele cele mai mari, până la cei cu 10-20 de hectare de teren lucrate. În Dolj, există persoane care lucrează şi 200 de hectare pe persoană fizică, dar care nu au plătit niciodată TVA la stat“, a explicat directorul adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Ioan Filipescu. El a mai spus că, în principal, se fac verificări pe trei ani în urmă, dar se poate şi până la cinci ani. Potrivit Codului Fiscal, agricultorii trebuie să meargă la administraţia financiară de care aparţin şi să se înregistreze ca şi plătitori de TVA.

Agricultorii se revoltă: „Nu dau nici un ban la stat!“

Jane Vîlcomeanu, primarul comunei Orodel, care lucrează 250 de hectare de teren pe persoană fizică, se numără printre cei care va trebui să plătească la stat TVA. „Suntem mai mulţi aici în comună care lucrăm pământul pe suprafeţe mari. Cum să ne ia TVA-ul din urmă? Cum calculează ei? De unde ştiu ei ce producţie am avut, la ce preţuri am vândut? Nu o să dau nici un TVA la stat. De unde să am eu acum miliarde să dau la Fisc, când eu am datorii la sămânţă?“, a spus primarul. Vîlcomeanu a adăugat că fermierii din Orodel lucrează pământul de câţiva ani şi nu au de gând să plătească TVA la stat. „Eu mi-am luat utilajele cu credit din bancă. Nici oamenii de aici care lucrează terenurile nu sunt de acord să plătească TVA. Voi contesta în instanţă decizia Fiscului“, a spus primarul din Orodel. În acelaşi timp, directorul adjunct al DGFP Dolj, Ioan Filipescu, a precizat: „Ştim şi noi, cu toţii, cam ce producţie se obţine la hectar şi preţurile cerealelor sunt publice, nu e vreun secret… Le vom calcula şi penalităţi“, a precizat Filipescu.

Mii de fermieri, datori cu TVA la stat

Datele de la APIA arată că în Dolj există 54.000 de persoane fizice care lucrează de la un hectar de teren şi până la câteva sute de hectare. Recordul este deţinut de o persoană din Orodel, care munceşte 370 de hectare de teren. Dar nu toţi ţăranii vor fi „impozitaţi“ de Fisc, ci doar aceia care au realizat anual peste 35.000 de euro din vânzarea recoltelor obţinute de pe terenuri. Un calcul matematic simplu arată că oricine deţine (în proprietate şi/sau arendă) peste 20-30 de hectare de teren ar putea deveni plătitor de TVA la stat, dacă obţine din producţie 35.000 de euro pe an. Potrivit APIA, au cerut subvenţii la hectar 48.000 de fermieri – persoane fizice – care lucrează peste 20 de hectare fiecare. Cei care au suprafeţe mari şi foarte mari sunt răspândiţi peste tot în judeţ: Orodel, Unirea, Goicea, Băileşti, Verbiţa, Mischii, Robăneşti, Giubega, Călăraşi, Pleniţa, Valea Stanciului etc. Filipescu a precizat că subvenţia nu se ia în calcul de Fisc, ci doar producţia valorificată.

Cum pot scăpa ţăranii de plata TVA

Fiscul spune că există un singur mod în care agricultorii ar avea mai puţini bani de plătit la Fisc. Dacă fermierii au păstrat actele care să arate ce cheltuieli au avut în intervalul de timp pentru care sunt controlaţi, atunci ei îşi pot diminua TVA-ul de plată la stat. Agricultorii trebuie să fi păstrat facturile cu care au cumpărat sămânţa, erbicidele, insecticidele, motorina şi chiar utilajele în ultimii ani.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

42 COMENTARII