13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSudul ţării exportă mai mult

Sudul ţării exportă mai mult

Dacia Piteşti deţine supremaţia exporturilor din regiunea de sud, urmată de Oltchim Râmnicu Vâlcea şi de Electroputere Craiova

Semnele revigorării economice încep să se vadă după primul trimestru al acestui an. Vestea bună este că au crescut exporturile în sudul ţării şi că a mai scăzut ecartul între importuri şi exporturi, adică s-a diminuat deficitul comercial. Potrivit Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DRAOV) Craiova, în Oltenia şi în judeţele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinţi, Vâlcea, Argeş şi Teleorman, pe ansamblu, activitatea economică la frontiere s-a intensificat în 2011. „Exporturile au crescut cu 25% pe trimestrul I al anului 2011. Au crescut şi importurile, dar într-un ritm mai lent. Acestea se datorează revigorării activităţii economice“, a spus Mircea Dan Matei. Intensificarea comerţului cu exteriorul a determinat creşterea sumelor plătite în vamă de firme către bugetul de stat: TVA, accize, taxe vamale etc. Pe luna martie 2011, de exemplu, volumul încasărilor pe regiunea analizată a fost de 35 de milioane de lei, faţă de 22,8 milioane de lei în martie 2010, a spus directorul DRAOV Craiova. Pe trimestrul I al anului în curs, volumul încasărilor la Vamă a fost de 91,6 milioane de lei din cele şapte judeţe arondate, în creştere faţă de primele trei luni din 2010, când încasările fuseseră de 83,7 milioane de lei.   

Dacia, vârful de lance al exporturilor

Din regiunea de sud aflată în aria de competenţă a DRAOV Craiova, de departe Dacia Piteşti a exportat cel mai mult în primul trimestru al anului 2011. De altfel, exportul de la uzinele Dacia contează în balanţa comercială a ţării. Alt exportator important din regiunea de sud este Oltchim Râmnicu Vâlcea, urmat de Electroputere Craiova.

Şi Ford… sprintează

În Dolj, cei mai mari exportatori şi-au intensificat afacerile în perioada scursă din acest an. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile vamale centralizate la Vamă.
Potrivit DRAOV Craiova, după Electroputere – care trimite peste graniţă transformatoare de mare putere – ar urma în topul firmelor care exportă intens în această perioadă Cummins Generator Technologie (generatoare de putere) şi Cargill de la Podari, care livrează peste graniţă cereale. Pe partea de export, vine din urmă şi Ford, susţine directorul Vămii, Mircea Dan Matei:
„Faţă de acum şase luni-un an, se poate spune că s-a intensificat activitatea la Ford. Desigur, nu se poate compara cu Dacia, dar şi Ford a avut activitate mai mare în ultima perioadă“.
 

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII