10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Şi-au pierdut pensiile

Medicii de la comisiile de expertiză au constatat că „falşii“ pensionari sunt buni de muncă

Sute de doljeni care erau pensionaţi pe caz de boală au fost depensionaţi de la mijlocul anului trecut şi până acum, informează Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj, la solicitarea GdS. În acelaşi timp, mii de persoane au fost trecute într-un grad inferior de invaliditate, adică starea lor de sănătate s-a ameliorat.
„În urma verificărilor efectuate (…), pentru pensionarii supuşi revizuirii medicale, 784 de persoane au fost depensionate, la 7.028 de persoane s-a constatat ameliorarea stării de sănătate, iar în 201 cazuri s-a constatat agravarea stării de sănătate“, a spus directorul CJP Dolj, Daniel Baciu.

Bolnavi închipuiţi sau medici prea indulgenţi?

Cei depensionaţi nu numai că nu vor mai primi pensie de boală, dar practic au reintrat în câmpul muncii. Nimeni nu spune oficial dacă aceşti oameni au fost bolnavi închipuiţi sau dacă medicii din comisiile de expertiză au fost prea „blânzi“. Cert este că în multe cazuri, atunci când nu s-a putut lua o decizie la nivelul Doljului, verificarea dosarelor s-a făcut la Bucureşti. CJP Dolj susţine că 793 de dosare de pensionare pe caz de boală au fost verificate la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă (INEMRCM) Bucureşti.

S-a dus vremea pensionărilor medicale

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, pensionarea de invaliditate este temporară, fiind supusă revizuirii medicale în funcţie de afecţiune, la anumite intervale de timp, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, afirmă oficialii de la Casa de Pensii. Legea prevede că după fiecare revizuire medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul casei teritoriale de pensii emite o nouă decizie prin care se stabileşte, după caz: „Menţinerea în acelaşi grad de invaliditate, încadrarea în alt grad de invaliditate sau încetarea calităţii de pensionar de invaliditate, ca urmare a redobândirii capacităţii de muncă“.

Pensionări de patru ori mai mici

Din cauza modificării legislaţiei şi a penalizărilor mari, doljenii nu se mai înghesuie ca în alţi ani să se pensioneze pe caz de boală. Unele persoane, deşi au aviz favorabil de la comisiile de expertiză de încadrare într-un grad de invaliditate, nu îndeplinesc alte aspecte cerute de lege, după cum spun reprezentanţii CJP Dolj: „Vechimea în muncă realizată de solicitant este mai mică decât stagiul de cotizare necesar prevăzut de lege, în raport cu vârsta“. Pensionările au scăzut de aproape patru ori. În şase luni, din septembrie 2010 până în februarie 2011 au fost pensionate 354 de persoane, iar într-o perioadă similară a anilor anteriori (septembrie 2009 – februarie 2010) fuseseră pensionaţi 1.303 oameni. Deşi în ultima perioadă s-au pensionat medical 354 de persoane, primiseră aviz de la comisii 410 oameni, dar o parte dintre ei s-a răzgândit. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII