16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe bani mai învârt consilierii judeţeni

Ce bani mai învârt consilierii judeţeni

Pentru oamenii cu bani, criza financiară este ca o ploaie scurtă de vară. Când alţii se plâng că nu mai au ce mânca sau că le bat creditorii la uşă, ei prosperă. Ei fac bani. Aşa cum se întâmplă şi în cazul unora dintre consilierii judeţeni din Dolj, ale căror averi, dacă nu au scăzut, s-au conservat sau au crescut considerabil. Gazeta de Sud v-a prezentat luni averile parlamentarilor de Dolj în vremuri de restrişte. Acum vă arătăm ce sume de bani intră în bugetul personal al consilierilor judeţeni.

Începem cu preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, mai bogat anul acesta cu aproape 700.000 de lei. La capitolul achiziţii imobiliare în nume propriu, preşedintele este modest. Are doar o casă pe strada General Dragalina, cumpărată de la stat pe Legea 112 şi un autoturism Saab, vechi de câţiva ani. În schimb, Ion Prioteasa deţine, alături de soţie, numeroase acţiuni la societăţi comerciale. Dacă la Olas Prod, acesta are 8% din acţiuni, iar la Jiul SA – 4.464 de cupoane, la alte trei firme deţine jumătate din acţiuni. Este cazul Mondial Com, Mondial şi Gi-ro. Activitatea economică a celor trei societăţi ar putea face invidios orice om de afaceri. Cu doar patru angajaţi, câte unul la două firme şi doi la alta, cele trei firme au avut profit de peste un milion de lei. Dividendele pe care şi le-a acordat familia Prioteasa, potrivit declaraţiei de avere, sunt de 670.000 de lei (peste 150.000 de euro – n.r.). Societăţile activează în domeniul închirierilor sau subînchirierilor de imobile proprii sau închiriate, ceea ce înseamnă că familia Prioteasa ar putea deţine mai multe bunuri imobile, dar acestea sunt trecute pe firmă, deci nu trebuie precizate în declaraţia de avere.

Unora le place pământul

Cei doi vicepreşedinţi ai CJ Dolj stau diferit din punct de vedere financiar. Cristinel Iovan deţine un apartament de 102 mp, cumpărat în 2006 prin credit ipotecar de 62.000 de euro, iar singurele sale venituri sunt indemnizaţia primită de la consiliu. Dan Mogoş, cel de-al doilea vicepreşedinte, este cunoscut ca un om înstărit. Deşi nu are casă, apartament sau maşină, Mogoş deţine un sfert din firma Mogoş Med, jumătate din firma Infoconstruct şi 100% din firma Quato. De asemenea, Dan Mogoş este director al fundaţiilor Help for All, United World şi Mogoş Med. Vicepreşedintele liberal al CJ Dolj deţine o vilă la Rânca, are un cont bancar de 5.000 de euro şi venituri de 49.002 lei.
Alt consilier înstărit este Ilie Călugăru. Acesta deţine peste 63 de hectare de teren agricol la Calafat, obţinut în perioada 2000-2009, peste 12 hectare în comuna Moţăţei, obţinut în perioada 2000-2008 şi 1,94 de hectare de teren intravilan tot la Calafat. Consilierul deţine două autoturisme şi trei conturi bancare: unul de peste 90.000 de lei, altul de 120.000 de lei şi unul de 96.000 de lei. Oana Dincă, consilier judeţean şi soţia viceprimarului Mărinică Dincă, deţine împreună cu acesta un teren agricol extravilan în Craiova de 575 de metri pătraţi, un apartament. Consilierul are un cabinet de avocatură prin intermediul căruia a semnat în 2007 un contract cu o instituţie a statului, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, pentru consultanţă juridică în problema exproprierilor. Din 2007 până în 2009, cabinetul de avocatură a încasat de la Companie peste 100.000 de lei. Dincă a mai obţinut din avocatură peste 100.000 de lei, ca director la stat – 19.000 de lei, iar ca jurist la două firme private – peste 30.000 de lei.

Gheorghiţă junior, patron în transporturi

Gheorghiţă Aurel, fiul primarului din Podari, pare de departe cel mai bogat dintre consilierii judeţeni. Acesta deţine jumătate din acţiunile firmelor de transport Aur Trans şi Sxt Trans, un hectar de teren intravilan în Podari, zece hectare de teren forestier în Podari, din care o parte obţinut în acest an, 14 hectare de teren agricol în comună, din care o parte obţinut anul trecut şi 2.650 de metri pătraţi de teren intravilan în Craiova. Aurică este proprietarul a cinci locuinţe şi spaţii comerciale şi a două autoturisme. Anul trecut, juniorul Gheorghiţă a vândut teren agricol unei persoane fizice şi unei firme, iar anul acesta a înstrăinat apartamentul din Craiova.
Dorel Luică nu are averea lui Gheorghiţă, dar nici rău nu o duce. Împreună cu soţia a avut venituri de 66.000 de lei, iar din pensie, tot cu soţia, a obţinut peste 40.000 de lei. În total, 106.000 lei, circa 25.000 de euro. Luică deţine un cont bancar de 17.000 de euro, deschis în 2007, altul de 132.000 de lei deschis anul trecut şi 37.000 de lei într-un fond de investiţii sau de pensii, deschis anul acesta. Lista oamenilor înstăriţi din Consiliul Judeţean este închisă de Constantin Mândruleanu. Patron al Microcomputer Service, Mândruleanu deţine mai multe terenuri, două locuinţe, bijuterii de 25.000 de euro şi obiecte de cult şi tablouri de 35.000 de euro. Consilierul are un cont bancar de peste 600.000 de lei deschis în 2010 şi a primit dividende de 200.000 de euro. Pe lista bogaţilor din consiliul judeţean ar mai fi putut figura încă patru consilieri locali, dar aceştia nu şi-au publicat încă declaraţiile de avere şi de interese. Este vorba de Cosmin Enea, Dan Păloiu, Cristina Calangiu şi Maria Schutz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII