24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriÎn Dolj se construieşte în plină criză

În Dolj se construieşte în plină criză

În ciuda faptului că ne aflăm în criză imobiliară, în judeţ s-au finalizat 454 de locuinţe, aproape 4.000 sunt în curs de execuţie şi… atenţie!… s-au emis 624 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. Cifrele sunt oficiale.

Într-o perioadă în care sectorul imobiliar are de suferit, iar cei din domeniul construcţiilor se vaită că i-a lovit rău criza, cifrele oficiale despre cât s-a construit anul acesta în Dolj nu arată că ar fi un dezastru total în sectorul construcţiilor. Mai mult, datele furnizate de Direcţia Regională de Statistică Dolj arată că a scăzut numărul construcţiilor şi al autorizaţiilor de construire în primele opt luni din 2010 faţă de aceeaşi perioadă din 2009, dar acest lucru reliefează faptul că anul trecut s-a construit şi mai mult. Cum vremea a permis să se construiască şi în septembrie, şi în octombrie, la finalul anului am putea avea şi mai multe surprize din domeniul construcţiilor. Dar iată cum stau lucrurile în statisticile aferente Doljului pe primul semestru al anului, respectiv pe primele opt luni. „Locuinţele terminate în Dolj, în semestrul I 2010, au fost în număr de 454, în scădere cu 109 faţă de semestrul I al anului 2009. La sfârşitul perioadei mai erau în curs de execuţie 3.852 de locuinţe, din care 3.214 în mediul urban şi 638 în mediul rural“, a precizat pentru GdS Mariana Tănase, director al Direcţiei Regionale de Statistică Dolj. În Craiova, necesităţile de fond locativ sunt mari. Este îmbucurător că în mediul urban sunt în curs de execuţie 3.214 locuinţe, mai ales pentru o perioadă de criză cum este aceasta. Dar surpriza vine abia în cele ce urmează. „Autorizaţiile de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale au fost, în luna august 2010, în număr de 127, cu 20 mai puţine faţă de luna august 2009, iar în perioada 1.01.2010 – 31.08.2010, acestea au totalizat 624, fiind cu 160 mai puţine faţă de aceeaşi perioadă din 2009“, a spus Mariana Tănase. Cu alte cuvinte, pe primele opt luni din 2009, autorităţile competente din Dolj eliberaseră 784 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale. La prima vedere, pare foarte mult, pentru un judeţ aflat în criză. Doar anexele gospodăreşti au fost puţine. La solicitarea GdS, Consiliul Judeţean Dolj a comunicat că pe primele nouă luni din acest an au fost emise 30 de autorizaţii de construire, iar în aceeaşi perioadă din 2009 erau emise doar 56, faţă de 85, în 2008. „Toate autorizaţiile acestea sunt pentru mediul rural, în extravilanul comunelor judeţului, având alte destinaţii decât locuinţe“, spune arhitectul-şef al judeţului, Radu Pappa.    

„Aceste cifre nu se regăsesc în piaţă“

Specialiştii de pe piaţa imobiliară susţin că 624 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale în Dolj, pe primele opt luni ale anului, pare destul de mult, dar în realitate nu sunt ansambluri rezidenţiale noi, ci doar cele consacrate. „Aceste cifre nu se regăsesc în piaţă. La autorizaţii pentru clădiri rezidenţiale intră şi casele şi probabil sunt casele începute deja în perioada anterioară, pentru care acum se obţin autorizaţiile de construire şi îşi reglează actele. În plus, şi la mansardări de case tot autorizaţie pentru clădire rezidenţială se obţine şi aşa se explică numărul mai mare de astfel de autorizaţii“, a explicat Cristian Clenciu, preşedintele Asociaţiei Române a Agenţiilor Imobiliare (ARAI). De asemenea, este posibil ca dezvoltatorii imobiliari să fi obţinut anul acesta doar autorizaţiile de construire, urmând să construiască efectiv ulterior. „Nu exclud nici acest aspect. Chiar dacă autorizaţia de construire este valabilă doar şase luni, ea poate fi prelungită“, a mai spus preşedintele ARAI.
Cei mai mulţi dezvoltatori imobiliari doljeni fie au stat cu casele nevândute, de la instalarea crizei şi până acum, fie unii nici nu le-au finalizat, din cauză că nu au mai existat cumpărători.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII