17.3 C
Craiova
miercuri, 17 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConsiliul Investitorilor Străini vrea să redreseze economia românească

Consiliul Investitorilor Străini vrea să redreseze economia românească

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) a lansat ieri un plan de 80 de măsuri, structurate în zece arii de acţiune, intitulat „Programul pentru Creştere Economică“ – Acţiuni Prioritare pentru Repornirea Economiei, menit să repună economia românească pe o traiectorie crescătoare.

Consiliul Investitorilor Străini a stabilit cele mai urgente şi importante 12 măsuri care pot aduce creştere economică într-un timp scurt. Printre acestea se numără introducerea, în cadrul Ministerului Finanţelor, a unui Registru al Creanţelor înregistrate de bugetul de stat, pornirea Programului „Prima Casă 3“, listarea locală şi internaţională a Fondului Proprietatea, depunerea, împreună cu Bulgaria sau Ungaria, a unei candidaturi comune pentru organizarea Campionatului European de Fotbal din 2020, angajarea de companii de securitate pentru îmbunătăţirea controlului vamal sau pentru îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor UE prin externalizarea sau centralizarea managementului procesului de accesare a fondurilor, fie prin revizuirea schemelor de bonusare a angajaţilor statului care lucrează cu fonduri UE, legând veniturile de performanţă.
Rata de absorbţie a fondurilor europene va creşte la 10-13 miliarde de euro până în 2015, prin implementarea soluţiilor lansate de Consiliul Investitorilor Străini (CIS) de relansare a economiei româneşti, a declarat ieri CEO al BCR, Dominic Bruynseels.
Potrivit oficialului BCR, planul de măsuri propus de CIS nu este un simplu set de propuneri pe hârtie, el a fost discutat cu Guvernul României şi cu alte instituţii, fiind un pachet de idei care, „dacă va fi pus în practică, va ajuta la redresarea economiei“.
Dominic Bruynseels a comparat situaţia economică a României cu o maşină care a rămas cu luminile aprinse şi căreia i s-a consumat bateria. „Acum este nevoie de stimulare pentru a reporni maşina, iar după repornire este nevoie de stabilirea unei direcţii“, a explicat Bruynseels.
Prin planul de măsuri al CIS, ţinta pentru 2015 este atingerea unui nivel al PIB/locuitor de 8.500 de euro, faţă de 5.500 de euro în 2009.
Totodată, şomajul va scădea în 2015 la 5%, faţă de 7,4% în iunie 2010, iar deficitul bugetar se va situa la maximum 3% în 2015, de la 8,3% în 2009.
Încrederea consumatorilor ar urma să ajungă în 2015 la -18, de la -63 în iunie 2010.  
Potrivit CIS, doar prin implementarea acestor soluţii prioritare, până în 2015, Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte în termeni reali şi cumulat cu 11,6%, piaţa muncii va avea 250.000 de noi locuri de muncă, iar veniturile bugetare vor creşte cu 8,5%. În schimb, se preconizează costuri bugetare cumulate suplimentare presupuse de cele mai urgente 12 acţiuni de doar 0,7% din PIB. Pe termen lung, este de aşteptat ca măsurile să genereze o creştere economică indirectă suplimentară de aproximativ 15-20% din impactul direct.
Consiliul Investitorilor Străini (CIS) se va întâlni în această săptămână cu ministrul muncii, Ioan Botiş, pentru a discuta despre „pachetul de flexibilizare a pieţei de muncă“, a declarat ieri preşedintele CIS, Mariana Gheorghe, care este totodată CEO-ul producătorului de gaze şi ţiţei OMV Petrom.
„Pentru noi, următorii paşi înseamnă obţinerea conştientizării nevoii de concentrare asupra creşterii economice, în plus faţă de măsurile de austeritate. Pentru acest lucru, continuăm întâlnirile  pentru fiecare dintre domeniile de acţiune prezentate azi. S-au solicitat deja întâlniri cu autorităţile guvernamentale (ministere), cât şi cu comisiile parlamentare de specialitate. Ne propunem ca periodic să raportăm asupra progresului pe care l-am realizat în acest dialog, prin conferinţe sau întâlniri cu presa sau cu alţi oameni de afaceri. Prima va fi în luna noiembrie a acestui an“, a spus ieri Mariana Gheorghe, în cadrul conferinţei de presă a CIS.
Totodată, aceasta a menţionat că CIS îşi propune, ca prim pas, crearea unui Consiliu de Dezvoltare Economică, „să avem un centru focal unde programele să se dezvolte şi apoi să existe legislaţie sau alte măsuri de care este nevoie pentru a avea un impact prin acest Consiliu de Dezvoltare Economică“.
Preşedintele CIS a adăugat că speră astfel ca, „punctual, pe diverse acţiuni, cum ar fi acest pachet de măsuri, să venim cu propuneri specifice“.
CIS a fost înfiinţat în 1997, prin asocierea a 26 de multinaţionale. În prezent, 118 companii cu capital străin sunt membrii ai CIS, care au realizat investiţii cumulate de peste 30 de miliarde de euro în ultimii 20 de ani în România. Membrii CIS cumulează o cifră de afaceri de peste 36 de miliarde de euro şi un profit brut în 2009 de peste două miliarde de euro. Scopul principal al CIS este promovarea dialogului între investitori şi factorii de decizie pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri din România şi dezvoltarea economică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII