11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStrada unde nimeni nu are autorizaţie de construcţie

Strada unde nimeni nu are autorizaţie de construcţie

Peste 50 de palate şi case ale romilor de pe strada Aleea Mărului din cartierul târgujian Meteor nu au autorizaţii de construcţie, însă sunt branşate la reţelele de apă, electricitate şi gaze. Romii au uitat de mult să îşi plătească impozitele, însă nu uită să meargă de fiecare dată la vot, gest răsplătit recent cu asfaltarea străzii de către primărie.

Pe Aleea Mărului din cartierul târgujian Meteor, nici una dintre casele pe care romii şi le-au construit în ultimii ani nu deţine autorizaţie de construcţie. O parte din palatele pentru ridicarea cărora au fost cheltuite, în anumite cazuri, sute de mii de euro sunt branşate însă la reţeaua de gaze, apă sau electricitate. Situaţia construcţiilor ilegale este tratată cu blândeţe de autorităţile locale şi chiar cu indiferenţă, atitudine răsplătită de romi printr-o prezenţă masivă la vot, cel puţin la alegerile locale. Profitând de faptul că au o situaţie neclară, proprietarii palatelor nici nu se grăbesc să îşi achite impozitele şi taxele către bugetul local. Valoarea acestora depăşeşte 500.000 de lei şi a fost stabilită în urma măsurătorilor făcute la palatele romilor. Angajaţii Direcţiei Publice de Venituri din Târgu Jiu nu au nici o şansă să recupereze vreun leu din suma amintită, mai ales că autorităţile s-au grăbit să le asfalteze strada şi practic, în prezent, romii au parte de tot ce le trebuie şi nu mai sunt interesaţi de somaţiile primite periodic de la cei care colectează bani pentru bugetul local.

Românii nu mai plătesc nici ei

Conducerea Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu susţine că nu are pe ce să aplice popriri, întrucât majoritatea romilor nu lucrează şi nu au salarii sau conturi. În ceea ce priveşte asfaltarea străzii, bitumul ar fi fost aşezat pe drumul de pământ pentru a-i convinge pe romi să mai achite din impozitele restante. Puţini au fost cei care au ieşit pe la porţi şi au plătit măcar o parte din bani. În schimb, ulterior s-au apucat să spargă drumul asfaltat pentru a-şi branşa casele la reţeaua de apă. „Este o situaţie specială acolo. Este o stradă unde aproape nici o casă nu deţine autorizaţie de construcţie. Culmea este că în Meteor locuiesc şi familii de români, care au început să nu îşi mai plătească impozitele. Când cei de la primărie au pus asfalt pe stradă, am mers şi noi şi am bătut la porţi şi i-am mai determinat să mai scoată câte un leu, dar mai avem de recuperat 500.000 de lei din cartierele de romi Meteor şi Obreja. Nu avem cum să îi determinăm să îşi plătească impozitele“, a declarat Mariana Budulan, directoarea Direcţiei Publice de Venituri Târgu Jiu.  

Peste 12.000 de somaţii  

În ceea ce priveşte recuperarea impozitelor şi a taxelor de la târgujieni, Direcţia Publică de Venituri a reuşit să colecteze până în prezent 70% dintre acestea. De asemenea, de la începutul anului şi până în prezent, Direcţia a transmis peste 12.000 de somaţii persoanelor fizice şi juridice din municipiu, pentru a le determina să îşi achite impozitele şi taxele către bugetul local. Directoarea Mariana Budulan se teme însă că locuitorii oraşului nu vor mai veni să îşi achite dările. „Este şi criza aceasta unul dintre motive. Au mai fost şi vacanţele, apoi va începe şcoala şi în iarnă vor veni sărbătorile. O mulţime de cheltuieli de făcut într-o familie, iar oamenii nu vor mai trece să îşi plătească datoriile către bugetul local. Banii pe care noi îi colectăm contează la fundamentarea bugetului şi avem mare nevoie de ei. În plus, impozitele s-au mărit foarte mult şi se plătesc impozite inclusiv pe anexe. Cel mai mare impozit plătit de o persoană fizică la Târgu Jiu este de 10.000 de lei, iar după mărire va ajunge la 40.000 de lei. Aceasta deţine spaţii comerciale. La persoanele juridice, cel mai mare impozit de plătit este de 400.000 de lei“, a mai spus şefa Direcţiei Publice de Venituri din Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII