16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDosarul transnistrean, analizat de Aurescu şi reprezentantul OSCE

Dosarul transnistrean, analizat de Aurescu şi reprezentantul OSCE

Secretarul de stat român Bogdan Aurescu a discutat ieri despre dosarul transnistrean cu ambasadorul Bolat Nurgaliev, reprezentantul special al Preşedinţiei kazahe în exerciţiu (PiE) a OSCE.
Nurgaliev a venit ieri la Bucureşti, după ce luni a mers la Chişinău, iar marţi – la Tiraspol.
Oficialul român a reiterat poziţia ţării noastre, potrivit căreia reglementarea diferendului transnistrean trebuie să se facă pe baza normelor internaţionale în materie, cu respectarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova, anunţă MAE.
În acelaşi timp, Aurescu a reiterat susţinerea României pentru formatul existent de soluţionare „5+2“ şi a exprimat speranţa că, în intervalul de până la Summit-ul OSCE de la Astana, din 1 şi 2 decembrie, va fi posibilă organizarea unei reuniuni formale în acest format. El a subliniat necesitatea ca agenda şi documentele summit-ului să reflecte adecvat problema conflictelor îngheţate.
În acest context, secretarul de stat a exprimat aprecierea pentru importanţa acordată de PiE kazahă conflictelor îngheţate şi pentru acţiunile concrete întreprinse în vederea realizării de progrese în acest domeniu.
Ambele părţi au fost de acord că este nevoie de paşi concreţi în soluţionarea dosarului transnistrean, inclusiv în perspectiva dezbaterilor care vor avea loc la Summit-ul de la Astana.
Oficialul kazah a mulţumit pentru sprijinul acordat de România pentru organizarea reuniunii la nivel înalt, cei doi oficiali felicitându-se reciproc pentru finalizarea, pe 3 august 2010, a procedurii de aprobare a locului şi datei summit-ului.
De asemenea, Nurgaliev a anunţat România despre rezultatele discuţiilor de la Moscova, Kiev, Chişinău şi Tiraspol. El a arătat că includerea României în turneu se datorează rolului relevant jucat în cadrul UE în formarea poziţiilor Bruxelles-ului în dosarul transnistrean.
Conflictele îngheţate reprezintă una dintre temele prioritare asumate de Kazahstan ca PiE OSCE în anul 2010, alături de combaterea terorismului, Afganistanul, cooperarea în domeniul transporturilor şi promovarea toleranţei.
Preşedinţia în exerciţiu a OSCE este deţinută în 2010, pentru prima dată în istoria organizaţiei, de către un stat din Asia Centrală. Din Troica OSCE mai fac parte Grecia (PiE OSCE în 2009) şi Lituania (PiE OSCE în 2011).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS