8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Scurte ştiri

53.432 de angajaţi din administraţia locală vor pleca

Ministrul Internelor a anunţat că 53.432 de angajaţi din administraţia locală vor fi disponibilizaţi, potrivit unei OUG adoptate miercuri de executiv, iar noile organigrame trebuie prezentate de primari şi de preşedinţii de consilii judeţene în 40 de zile de la publicarea OUG în Monitorul Oficial.
„În urma calculelor făcute, şi avem analiza făcută pe fiecare unitate administrativ-teritorială din România, numărul de posturi peste normativ este de 53.432, din care număr de posturi peste normativul de bază – deci personal de disponibilizat pentru respectarea normativului – 38.666, număr de posturi peste normativ evidenţa persoanelor – 4.070, număr de posturi peste normativ la Poliţia Comunitară – 10.696“, a prezentat ministrul conţinutul unei OUG care modifică Legea finanţelor publice locale, adoptată în şedinţa de miercuri.
Rugat de presă să clarifice dacă 53.432 de persoane urmează să fie disponibilizate în perioada următoare, ministrul a confirmat că acestea „vor pleca din structura administraţiei publice locale“. Ministrul internelor a declarat că OUG intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, prefectul are la dispoziţie cinci zile pentru a informa autorităţile din judeţ cu privire la prevederile din OUG, iar în 40 de zile de la momentul publicării, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene trebuie să prezinte noile organigrame.
Blaga a spus că economiile estimate în urma disponibilizărilor sunt de peste 1,5 miliarde de lei, reprezentând o scădere a cheltuielilor de personal cu 29,1%, prin reducerea personalului, în procente, cu 27,2%.
NewsIn

Diplomaţii şi parlamentarii vor primi pensii mai mici

Pensiile parlamentarilor, diplomaţilor şi celor care au ieşit la pensie din aviaţie vor fi recalculate în maximum o lună de la publicarea normelor, urmând ca statul să facă o economie în urma recalculării acestora de aproape 25 de milioane de lei pe lună, a anunţat ieri ministrul muncii.
Reprezentanţii ministerului muncii au declarat că normele de aplicare a legii ce vizează recalcularea pensiilor speciale vor fi publicate în câteva zile, urmând ca parlamentarii şi diplomaţii să primească pensii mai mici începând cu luna august.
După finalizarea normelor urmează ca pensiile să fie recalculate în două etape, într-o primă fază fiind incluşi diplomaţii şi parlamentarii, urmaţi de foştii angajaţi din sistemul militarizat.
„Recalcularea pensiilor militarilor intră în vigoare de anul viitor, iar celelalte pensii speciale – la o lună de la publicarea normelor“, a precizat Şeitan.
În luna iulie urmează să fie recalculate aproape 5.200 de pensii speciale. Curtea Constituţională a decis că recalcularea pensiilor magistraţilor este neconstituţională, astfel urmează să fie recalculate doar pensiile personalului diplomatic şi consular, funcţionarilor publici parlamentari, deputaţilor şi senatorilor, personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă şi ale personalului Curţii de Conturi.
Potrivit ministrului muncii, economia care va fi făcută în urma recalculării va ajunge la 300 de milioane de lei pe an. Şeitan a ţinut să precizeze că recalcularea pensiilor poliţiştilor şi militarilor nu-i va afecta pe cei care primesc în acest moment mai puţin de 3.000 de lei de la stat.
NewsIn

Taxa de solidaritate pe case nu se aplică în cazul imobilelor moştenite

Taxa de solidaritate pe case nu se aplică în cazul imobilelor moştenite, iar în dacă acestea sunt dobândite sub o altă formă, impozitul mai mare cu 65% pentru prima casă în afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua şi cu 300% pentru a treia se aplică în ordinea dobândirii proprietăţilor.
„În cazul deţinerii a două sau mai multe clădiri în afara celei de la adresa de domiciliu, impozitul majorat se determină în funcţie de ordinea în care proprietăţile au fost dobândite, aşa cum rezultă din documentele ce atestă calitatea de proprietar“, se arată în textul actului normativ.
Persoanele fizice care trebuie să achite taxa de solidaritate trebuie să depună o declaraţie specială la autorităţile administraţiei locale unde au domiciliul, dar şi acolo unde sunt situate celelalte imobile. Modelul declaraţiei speciale va fi aprobat ulterior de guvern.
Persoanele care au mai multe locuinţe vor plăti, până la 31 decembrie 2010, un impozit mai mare cu 65% pentru prima casă în afara celei de domiciliu, cu 150% pentru a doua şi cu 300% pentru a treia şi următoarele, dacă acestea nu sunt închiriate, a decis guvernul.
Măsura a fost decisă printr-o OUG şi se aplică în intervalul 1 iulie 2010 – 31 decembrie 2010, a anunţat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de miercuri a executivului.
Prevederile iniţiale privind aplicarea unor impozite suplimentare pentru cei care au mai multe locuinţe au fost eliminate, luni, din OUG de modificare a Codului Fiscal, într-o şedinţă de guvern care nu a fost anunţată presei. Potrivit variantei anterioare, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, neînchiriate, urma să plătească în anul 2010 o „taxă de solidaritate“, reprezentând 50% din impozitul datorat în 2010 pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozit pentru a doua şi 200% pentru a treia şi umătoarele.
NewsIn

Foştii proprietari nu mai pot cere titluri de plată

Guvernul a modificat miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, legea care dădea posibilitatea foştilor proprietari deposedaţi de regimul comunist să opteze între acţiunile la Fondul Proprietatea şi titlurile de plată.
„Prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă se suspendă, pentru o perioadă de doi ani, emiterea titlurilor de plată, valorificarea titlurilor de despăgubire emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, urmând a se realiza doar prin conversia de acţiuni la Fondul Proprietatea, corespunzător opţiunii formulate“, a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului, Ioana Munteanu.
Aceasta a mai spus că persoanele care au optat deja pentru acordarea titlurilor de plată, care nu au fost încă emise de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, vor putea opta pentru conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni emise de Fondul Proprietatea. „Persoanele care nu optează, vor primi titluri de plată după expirarea perioadei de suspendare“, a încheiat Munteanu.
Legea nr. 247/2005 prevedea că titlurile de despăgubire, emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor în numele şi pe seama statului român, urmau să fie valorificate fie prin conversia lor în acţiuni la Fondul Proprietatea, fie, în funcţie de opţiunea titularului, prin preschimbarea lor în titluri de plată în limitele şi condiţiile stabilite de lege.
NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS