6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUn nou război la Camera de Comerţ

Un nou război la Camera de Comerţ

Din cauza crizei, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, Ioan Vigaru, le propune firmelor membre să ia prin detaşare câte un angajat al Camerei, căruia să-i plătească salariul pe o perioadă de două – trei luni. Siderat de propunere, fostul preşedinte al CCI, Constantin Răducănoiu, îi oferă un post lui Vigaru pe şase luni, cu salariul minim pe economie.

Un nou scandal a apărut la Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj. Actualul preşedinte al Camerei, Ioan Vigaru – aflat şi în conducerea Mercur SA -, le-a trimis o scrisoare membrilor în Colegiul de Conducere al CCI, prin care îi roagă „să analizeze posibilitatea de a primi, prin detaşare, în firmele proprii sau în alte societăţi comerciale, câte un salariat al Camerei, pentru o perioadă de două-trei luni“, se arată în adresa transmisă de Vigaru către membrii în Colegiul de Conducere. Cu alte cuvinte, din cauză că nu mai sunt bani la Cameră, firmele membre trebuie să plătească salariile pe câteva luni ale angajaţilor CCI a judeţului Dolj.

Răducănoiu îl vrea pe Vigaru la Parc-Turism

În replică, fostul preşedinte al Camerei, Constantin Răducănoiu, a trimis şi el o scrisoare membrilor Colegiului de Conducere al Camerei. Printre altele, el i-a propus lui Ioan Vigaru să renunţe la indemnizaţia lunară de 3.200 de lei pe care o primeşte de la CCI, pentru a fi plătiţi trei angajaţi ai instituţiei. În altă ordine de idei, Răducănoiu i-a propus lui Vigaru şi altor două persoane de la CCI să fie angajaţi la Parc-Turism – societate din subordinea Consiliului Judeţean Dolj la care Răducănoiu este director. Acesta îi propune lui Vigaru să fie angajatul societăţii pe o perioadă de şase luni, cu salariul minim pe economie. Pentru ca situaţia să fie şi mai ridicolă, Răducănoiu spune că pentru a fi valabilă oferta de muncă pentru Vigaru şi alţi doi salariaţi ai Camerei, aceştia trebuie să depună la SC Parc-Turism cerere olografă, curriculum vitae şi fişe de aptitudini.

Vigaru: E o propunere nelalocul ei!

Aflând ce-i propune Răducănoiu, Ioan Vigaru a ripostat vehement. În primul rând, el a spus că orice firmă membră a Camerei poate lua câte un angajat să îi plătească salariul pe câteva luni, din cauza situaţiei dramatice prin care trece instituţia. La propunerile ieşite din comun ale lui Răducănoiu, Vigaru a ripostat: „Este o propunere nelalocul ei! Cum să mă angajeze Răducănoiu? În primul rând, propunerea era pentru angajaţii Camerei, iar eu nu sunt angajat, ci preşedintele Camerei“. Vigaru a dat de înţeles că nu va renunţa la indemnizaţia de conducere primită de la CCI.

Şi cu angajaţii ce se întâmplă?

Dincolo de disputa între actualul şi fostul preşedinte rămâne situaţia incertă a celor 32 de salariaţi ai Camerei. Deşi Ioan Vigaru susţine că anul acesta au crescut încasările Camerei de la membrii acesteia, există domenii unde veniturile au scăzut considerabil. „Din cauza crizei, toate firmele gem din lipsă de bani, deci ne-au scăzut veniturile din consultanţă, au scăzut şi veniturile din înscrierea electronică a firmelor, a scăzut numărul firmelor care solicită certificate pentru export. Veniturile pe primele cinci luni ale anului 2010 au crescut cu 76% faţă de 2009, dar situaţia din 2008 şi 2009 ne trage în jos“. Vigaru a lăsat să se înţeleagă că există cheltuieli care vin din urmă şi trebuie suportate în perioada aceasta. Preşedintele CCI a menţionat că unele firme dintre cele 14 membre ale Colegiului de Conducere al Camerei au agreat să preia angajaţi ai instituţiei şi să le plătească salariile, dar nu s-a concretizat nici o astfel de propunere. În cazul în care firmele nu vor dori să se împovăreze cu salariaţi (într-o perioadă în care mediul de afaceri îşi gestionează strict numărul angajaţilor proprii, ba chiar face disponibilizări), nu se ştie ce se va întâmpla cu cei 32 de angajaţi ai Camerei. „Am hotărât să convoc o şedinţă extraordinară a Colegiului de Conducere al Camerei pentru a lua o decizie în ceea ce-i priveşte pe angajaţii Camerei“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII