13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenii îşi reduc restanţele la credite

Oltenii îşi reduc restanţele la credite

Într-o perioadă în care la nivel naţional au crescut creditele neperformante, în câteva judeţe ale Olteniei restanţele populaţiei şi firmelor au scăzut faţă de luna precedentă chiar şi cu zeci de milioane de lei. Specialiştii bancari spun că unele datorii au scăzut doar pe hârtie. Firmele importante fie şi-au achitat creditele, fie împrumuturile lor au fost rescadenţate, reeşalonate. Populaţia o duce greu în continuare.

Deşi la nivelul întregii ţări restanţele către bănci au crescut cu 10,3% în aprilie, potrivit datelor furnizate de Banca Naţională a României (BNR), în câteva judeţe ale Olteniei restanţele au scăzut cu milioane bune de lei. Situaţia pare inexplicabilă din moment ce criza nu s-a încheiat, veniturile populaţiei se reduc în continuare, iar firmele nu dau semne că ar fi revenit boom-ul economic. Unii specialişti bancari speculează că poate fi vorba de o scădere a restanţelor doar pe hârtie. Bancherii susţin fie că unele firme importante şi-au achitat din credite, fie le-au fost reeşalonate împrumuturile, astfel că nu mai figurează la restanţe. Scăderea din statisticile BNR ar fi doar pe hârtie, în sensul că împrumuturile firmelor care au apelat la rescadenţare nu mai figurează la restanţe, ci la creditele acordate. „Există două posibile explicaţii pentru scăderea restanţelor în Dolj. În ambele cazuri este vorba despre persoane juridice. În primul rând, firmele şi-au mai plătit din datorii la trimestru, pentru că datele trimestriale sunt repere importante în afaceri. În al doilea rând, firme mari – clienţi importanţi ai băncilor – care aveau restanţe şi-au rescadenţat împrumuturile, astfel că sumele nu mai figurează la restanţe bancare, ci sunt credite în sold“, a explicat managerul unei bănci de top din Craiova. Cel mai probabil, situaţia „roz“ a restanţelor bancare este doar la persoanele juridice, în timp ce populaţia are din ce în ce mai multe credite neachitate către bănci, potrivit unor bancheri craioveni. La nivel naţional, restanţele românilor se apropie de un miliard de euro.

Firmele mari din Dolj şi Olt au schimbat situaţia conturilor

În martie, restanţele doljenilor la creditele în lei erau de 158,5 milioane de lei, în timp ce în aprilie s-au redus cu aproape 17 milioane de lei, la 141,9 milioane de lei. Doar restanţele la creditele în valută (exprimate în lei) au luat avânt, crescând în Dolj la 99 de milioane de lei în aprilie, de la 96,4 milioane în martie. În Olt, s-au redus creditele în lei cu 17,2 milioane, de la 120 de milioane la 102,8 milioane de lei. Şi în Vâlcea a scăzut volumul creditelor restante, potrivit BNR, dar scăderea este mai mică decât în celelalte judeţe, ajungând la opt milioane de lei. Restul judeţelor Olteniei se confruntă în continuare cu o creştere a restanţelor bancare de la o lună la alta. În Gorj, restanţele la creditele în lei au crescut cu două milioane şi la cele în valută au urcat cu un milion de lei în aprilie faţă de martie. În Mehedinţi, deteriorarea condiţiilor economice şi-a pus amprenta doar asupra rambursărilor de credite în lei. În acest judeţ au crescut restanţele la creditele în lei cu 3,8 milioane, dar, surprizător, s-au redus restanţele la împrumuturile în valută, cu aproximativ trei milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU