21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCinci firme pe zi intră în insolvenţă

Cinci firme pe zi intră în insolvenţă

Numărul de dosare de insolvenţă înregistrate pe rolul Tribunalului Dolj creşte de la o lună la alta. Media este de 101 firme pe lună, aproximativ la fel ca în 2009. Cele mai multe provin din construcţii şi din sectorul alimentar. Acum este la modă ca debitorul să-şi ceară insolvenţa. Aproape 200 de companii sunt în insolvenţă din proprie iniţiativă.

Multe dintre firmele doljene sunt departe de a trece peste criză. Dosarele de insolvenţă intrate pe rolul instanţei au aceeaşi frecvenţă ca şi în 2009, ceea ce arată că economia locală încă nu şi-a revenit, ba chiar se adânceşte în criză. Numărul dosarelor de insolvenţă înregistrate pe rolul Tribunalului Dolj pe primele cinci luni ale anului a fost de 506. În medie, 101 firme intră în insolvenţă în fiecare lună. Dacă mergem cu analiza mai departe, înseamnă că în fiecare zi lucrătoare circa cinci firme cad în capcanele insolvenţei, „secerate“ de datorii.
În lipsa pieţei de desfacere a produselor sau de prestare a serviciilor, companiile doljene ajung să îşi ceară singure insolvenţa, pentru a scăpa de creditori, de bănci, de furnizori, de Fisc şi altele.

S-au înmulţit patronii care îşi cer singuri insolvenţa

Potrivit informaţiilor de la Tribunalul Dolj se observă de la o lună la alta o creştere a numărului de societăţi comerciale care îşi cer singure insolvenţa. Până acum, firmele dădeau din colţ în colţ când le ameninţa un partener de afaceri cu insolvenţa. În prezent, mulţi administratori de societăţi abia aşteaptă să le ceară cineva insolvenţa, iar dacă nu le provoacă nici un partener, invocă singuri starea de insolvenţă. Explicaţia ar fi aceea că dacă se regăsesc în această procedură, ele nu pot fi executate silit. Însă, procedura insolvenţei este o salvare de moment a firmei. Deficitul de imagine îşi pune amprenta mulţi ani asupra companiei. „Nu mai lucrez cu firma X, pentru că este în insolvenţă“, par să spună furnizorii. Practic, firmelor le-a ajuns cuţitul la os. Termenele de plată lungi de peste 100 de zile, datoriile scadente lunar, în special cele la Fisc şi bănci, plata salariilor şi a contribuţiilor, facturile neachitate către furnizori sau chiar utilităţi sunt elementele care determină mulţi patroni să-şi ceară insolvenţa. Rămâne de văzut cum vor fi afectate firmele respective din punct de vedere al afacerilor pe care le vor perfecta după ce ies din insolvenţă (dacă se va întâmpla acest lucru). De la începutul anului şi până acum 182 de firme au intrat în insolvenţă la cererea debitorului şi 324 au intrat la cererea creditorilor. Anul trecut intraseră în această procedură 226 de societăţi (pe tot anul) la cererea debitorului, în timp ce la solicitarea creditorilor – 975 de societăţi. Instanţa doljeană confirmă că se menţin domeniile de activitate din care provin firmele aflate în insolvenţă: construcţii şi din sectorul alimentar.

„Insolvenţa este un prefaliment!“

Oamenii de afaceri spun că statul şi băncile aduc firmele în stare de faliment. „Intră singure în insolvenţă din cauză că au impozite neplătite, Fiscul le blochează conturile, apoi le trimite controlul, băncile nu le mai dau credite să-şi acopere deficitul şi uite aşa intră în insolvenţă. În felul acesta, ele scapă de controale şi de conturile blocate. Practic, statul şi băncile împing firmele în insolvenţă. Iar când ai intrat în insolvenţă, nu se ştie dacă mai ieşi. Este un prefaliment!“, a afirmat vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinzătorilor Particulari Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Valentin Cristea. Vicepreşedintele CNIPMMR a precizat că se anticipa de anul trecut că se va ajunge la o situaţie de genul acesta, în care să-şi ceară singuri falimentul. Directorul executiv adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu, a precizat că Fiscul nu încurajează intrarea în insolvenţă: „Firmele intră în această procedură din cauză că sunt în incapacitate de plată, nu că le determină Fiscul să intre. Noi nu cerem insolvenţa, pentru că ne este mai greu după aceea să ne recuperăm noi debitele. Depinde de la caz la caz şi executarea silită. Dacă o firmă are un deficit temporar, am manifestat şi înţelegere la încasarea debitelor şi nu am executat-o din prima“. 

Firme cu duiumul în insolvenţă

În 2008, la deputul crizei în România, 587 de firme au intrat în procedură de insolvenţă. În 2009, s-a dublat numărul lor: 1.201 companii. Pe primele cinci luni din 2010, aşa cum am mai amintit deja, 506 societăţi se aflau în această procedură. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU