10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDunărea bate la porţile sătenilor

Dunărea bate la porţile sătenilor

http:http://www.youtube.com/watch?v=8U_SUvMRFRE
http:http://www.youtube.com/watch?v=7N3HwrsIi_k


Gospodăriile a trei familii şi 250 de hectare de păşune şi pădure au fost inundate duminică noapte de apele revărsate ale Dunării în comuna Gârcov din judeţul Olt. Debitul fluviului este în creştere, iar oamenii se tem că apa le va ajunge în case, cum s-a mai întâmplat în urmă cu patru ani.

Ieri, oamenii din comună priveau cu îngrijorare nivelul apelor în creştere de la oră la oră şi strângeau furajele pentru animale din spatele curţilor inundate sau încercau să-şi protejeze casele cu diguri din saci cu nisip. „De aseară a început să curgă apa. Am cărat nutreţul din curte, toată hrana pentru animale. Vedem de acum încolo ce mai facem“, a povestit Magdalena Mircea, din comuna olteană Gârcov. Ieri, în locul unui mărţişor de 1 Martie, femeia a primit „cadou“ o curte a casei inundată. În aceeaşi situaţie se află alte două familii. Primarul din comună a dispus să se aducă două camioane cu nisip, iar oamenii s-au apucat încă de dimineaţă să umple saci şi să ridice un dig de protecţie în spatele caselor. În 2006 au păţit mai rău. „Eu am 12 ani de când sunt aici şi an de an se întâmplă aşa. În 2006 a fost rău, apa a urcat până a intrat în casă. Atunci am dus toate lucrurile prin vecini, pe unde am găsit“, a mai spus femeia. Costică Pârvan, unul dintre vecinii acesteia, ridicase în 2006 o construcţie în spatele casei, în curte, dar i-a fost luată atunci de ape. „Haideţi în spate, în curte, să vă arăt, că a rămas doar fundaţia din ce am construit atunci. Am strâns deja nutreţul, am mutat animalele în altă parte, chiar dacă acum nu au urcat apele până sus“, a explicat Costică Pârvan.

Nivelul apelor, în creştere

Primarul Adrian Cranta din Gârcov şi prefectul de Olt, Leonid-Augustin Moisiu, erau ieri la faţa locului. Nu ar exista motive serioase de îngrijorare deocamdată, explică reprezentanţii administraţiei locale. Terenul în zonă este de aşa natură, încât apele ar trebui să crească şi cu un metru până să ajungă să fie un pericol pentru casele oamenilor. „Acum suntem la cota 600. Ar trebui să ajungem la cota 700 ca să intre apa în case“, a spus prefectul de Olt. Conform avertizărilor meteo şi estimărilor reprezentanţilor Administraţiei Naţionale Apele Române, debitele Dunării vor fi în creştere până pe 6 martie. Se speră, însă, ca apele revărsate la Gârcov să nu afecteze locuinţele sătenilor. Oamenii din comună au găsit o metodă mai bună de verificat nivelul apei. Au înfipt în pământ, la marginea acesteia, o şipcă de lemn cu gradaţii în centrimetri făcute cu pixul. Ieri, de la ora 12.00, în aproximativ o oră şi jumătate, apele s-au ridicat cu patru centimetri.
Având experienţa anilor trecuţi, Primăria din Gârcov s-a pregătit pentru ce e mai rău. În cazul în care apa le va intra oamenilor în case, cele trei familii vor fi evacuate. „Dacă e nevoie, evacuăm oamenii de aici, îi cazăm la grădiniţa din comună, unde avem încălzire centrală, apă curentă şi le putem asigura hrana“, a declarat primarul Cranta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII