3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPrimăria încasează amenzi de două ori

Primăria încasează amenzi de două ori

Direcţia de Taxe şi Impozite a primăriei trimite somaţii craiovenilor care au avut amenzi de circulaţie vechi şi de şapte ani. Chiar dacă omul a plătit o dată şi nu mai are chitanţa, fie achită din nou amenda, fie îl execută silit primăria. În mod normal, astfel de amenzi se prescriu după cinci ani, dacă omul nu a fost somat între timp, iar municipalitatea nu are voie să-i mai ia banii.

Mai multe persoane s-au trezit cu somaţii de plată de la Direcţia de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova pentru amenzi de circulaţie vechi şi de şase-şapte ani, pe care le-ar avea de achitat craiovenii respectivi. Oamenii nu doar sunt puşi pe drumuri, dar sunt şi nevoiţi să plătească de două ori aceeaşi amendă, chiar dacă este prescrisă, din cauza unor funcţionari ai statului şi a lipsei unui sistem informatic centralizat unitar pe ţară. Dacă ai ghinionul să fii „ales“ de primărie să (re)plăteşti o amendă veche de ani buni – după o metodă pe care funcţionarii primăriei nu au elucidat-o încă – eşti numai bun de executat silit. Un bărbat din Craiova a primit în ianuarie 2010 o somaţie de plată de la Direcţia de Impozite şi Taxe prin care era înştiinţat că are de plată o „rămăşiţă“ de 60 de lei, reprezentând „amenzi de circulaţie“.
Ştiind că nu are absolut nici o amendă neachitată, bărbatul a făcut primul drum la Direcţia cu pricina pentru a se lămuri. I s-a spus că are o amendă neachitată datând din… anul 2003. Omul a explicat că a plătit în 2003 şi a întrebat de ce îl execută municipalitatea după atâţia ani de la aplicarea amenzii, când aceasta era deja prescrisă de mult timp şi achitată imediat după aplicare.
„Mi s-a răspuns că în unele cazuri se întrerupe prescripţia şi că ori aduc dovada că am plătit amenda, ori voi fi executat silit. Dacă ei nu s-au grăbit şapte ani să mă înştiinţeze, eu de ce să mă grăbesc să plătesc o amendă pe care am plătit-o deja la vremea respectivă?“, a spus craioveanul, care a găsit acasă o copie a chitanţei care arăta că el a plătit amenda încă din 2003.
Alt craiovean s-a trezit cu o somaţie de la primărie pentru o amendă de circulaţie veche de câţiva ani. Ameninţat cu executarea, bărbatul a plătit-o. „Am mers şi am achitat-o încă o dată, că nu vreau să figurez cu datorii. Cine mai găseşte chitanţa după atâta timp? Eu nici măcar nu mai conduc maşina“, a spus omul în urmă cu o lună.

N-ai chitanţă, eşti bun de plată

Reprezentanţii Direcţiei de Impozite şi Taxe ripostează, precizând că „în ultimii trei ani nu s-au mai încasat amenzi prescrise“. În acelaşi timp, chiar dacă respectivul contribuabil şi-a achitat la timp amenda de circulaţie, dacă nu a păstrat dovada ani de-a rândul sau dacă nu a dus-o la organul care a aplicat sancţiunea, atunci este bun de plată din nou.
„Direcţia de Impozite şi Taxe face comunicările către contribuabili, iar aceştia trebuie să vină să facă dovada plăţii. Persoanele respective au două posibilităţi dacă nu mai au chitanţele doveditoare: ori achită debitul, ori sunt executaţi silit“, a precizat purtătoarea de cuvânt a Primăriei Craiova, Carmen Licu. Cu alte cuvinte, primăria îi taxează de două ori pe cei care au neşansa să apară în baza de date cu debite neachitate, respectiv amenzi de circulaţie. În cazul în care aşa-zisul debitor nu se scade cu amenda la sediul Direcţiei din strada Mitropolit Firmilian (în incinta fostului Liceu Auto), atunci el va fi executat silit, conform  spuselor celor de la primărie.

Când este amenda prescrisă

Totuşi, municipalitatea nu poate executa silit o persoană pentru un debit mai vechi de cinci ani, dacă respectivul contribuabil nu a fost înştiinţat sau somat despre acel debit în intervalul respectiv. Directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Craiova, Ioan Văcariu, a declarat că omul era obligat să trimită o copie a chitanţei la poliţie imediat după ce a plătit amenda (în termen de 15 zile – n.r.), astfel încât să fie scăzut. Problema este că persoanele pot fi amendate contravenţional pentru încălcarea regulilor de circulaţie oriunde în ţară şi nimeni nu merge la Constanţa, Iaşi sau Timişoara pentru a duce o copie a chitanţei, astfel încât să-i fie scăzut debitul şi de la autorităţile locale. Astfel că organul care a dat amenda trimite debitul către autorităţile din localitatea unde îşi are domiciliul bărbatul. Ordonanţa privind regimul contravenţiilor (OG nr. 2/2001 cu modificările şi completările ulterioare) obligă organele abilitate să comunice existenţa debitului către autorităţile locale în termen de 30 de zile de când s-a aplicat amenda dacă aceasta nu a fost plătită şi nici contestată. Astfel că nu se explică de ce municipalitatea somează un craiovean după şapte ani de la aplicarea sancţiunii de încălcare a regulilor de circulaţie.
„Este posibil ca o persoană să plătească amenda şi după cinci ani. Dar dacă amenda este prescrisă, noi nu îl mai putem executa pe om. Prescrisă înseamnă să nu fi fost executat silit respectivul în ultimii cinci ani“, a spus Văcariu. Surse din sistem susţin că acei craioveni care contestă executarea silită pentru amenzi au şanse să piardă, pentru că „nici un organ de poliţie din ţara asta nu emite o dovadă lui nea Gheorghe că a mers el şi a depus o copie a chitanţei la poliţia respectivă. Dacă s-ar face plata amenzilor după Codul Numeric Personal (CNP) şi acestea ar fi introduse într-un sistem naţional, atunci nu s-ar întâmpla astfel de lucruri“, a mai spus directorul de la Taxe şi Impozite.

„Cazuri izolate“

GdS a solicitat Primăriei Craiova să arate câte somaţii s-au emis în ultimul an pentru amenzi de circulaţie mai vechi de cinci ani, însă reprezentanţii municipalităţii susţin că sunt „cazuri izolate“, fără să explice clar cum este posibil. „Apar astfel de situaţii pentru că nu există un sistem centralizat la nivel naţional între instituţii prin care să se verifice plata acestor amenzi“, a precizat Carmen Licu.

Soluţia: păstraţi chitanţele
Pentru a evita situaţiile în care să fiţi taxaţi de două ori pentru acelaşi lucru, ar fi de preferat să păstraţi o copie a chitanţei şi a procesului-verbal de contravenţie. Locuitorii urbei trebuie să păstreze mulţi ani toate actele doveditoare care atestă că au făcut plăţi, fie că este vorba despre achitarea facturilor către furnizorul de energie electrică sau către cel de gaze naturale, către operatorii de telefonie, chitanţele de la întreţinere şi, mai nou, actele care dovedesc plata amenzilor de circulaţie. 

Direcţia de Impozite şi Taxe face comunicările către contribuabili, iar aceştia trebuie să vină să facă dovada plăţii. Persoanele respective au două posibilităţi dacă nu mai au chitanţele doveditoare: ori achită debitul, ori sunt executaţi silit“.

Carmen Licu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

38 COMENTARII