8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGerul scumpeşte factura la gaze

Gerul scumpeşte factura la gaze

Furnizorul de gaze naturale GDF SUEZ Energy România (fostul Distrigaz Sud) cere creşterea preţului la gazele naturale pentru că importă mai scump şi are costuri mai mari cauzate de vremea rece. Oricum, populaţia va suporta facturi mai mari – la încălzirea pe gaze -, pentru că şi consumul a crescut în aceste zile.

Frigul din ultimele zile a crescut consumul de gaze naturale, pentru cei care folosesc acest combustibil la încălzirea locuinţelor. Facturile pe lunile decembrie şi ianuarie vor fi mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Consumului mare i se adaugă şi solicitarea furnizorului de gaze pentru zona de sud a ţării GDF SUEZ Energy România (fostul Distrigaz Sud) de a creşte tarifele percepute pentru gazele naturale, începând cu trimestrul al doilea al lui 2010. „Măsurile de siguranţă a livrărilor, traduse prin creşterea cantităţilor din import, vor induce, desigur, costuri suplimentare, conducând la o creştere a preţului la consumatori în perioada imediat următoare“, au declarat, pentru GdS, oficiali ai GDF SUEZ Energy România. Ei mai spun că gazul din import este cumpărat în această perioadă la preţuri mai mari şi că gazul înmagazinat în depozite este mai scump decât cel curent, pentru a permite acoperirea consumului în perioada de iarnă. Reprezentanţii GDF SUEZ Energy România declară că sunt în discuţii cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru a fi aprobată o majorare a preţului gazelor naturale începând din luna aprilie, dar nu precizează cu cât cer creşterea tarifelor. Furnizorul de gaze invocă şi cursul de schimb leu/dolar, precum şi coşul de gaze (adică proporţia între gazul din producţia internă şi gazul din import în mixul preţului de achiziţie pentru o lună, susţin cei de la GDF) drept motive pentru solicitarea creşterii preţului la gaze.

Consum mai mare şi… situaţie de urgenţă

Furnizorul de gaze susţine că gerul năprasnic din ultima perioadă a condus la un consum de gaze mai mare în ţara noastră, GDF importând o cantitate de 4,5 ori mai mare decât în mod obişnuit. De altfel, şi un secretar de stat din Ministerul Economiei a declarat că România consumă 80 de milioane de metri cubi de gaz pe zi, în timp ce capacitatea de producţie, import şi extracţie din depozitele subterane este de numai 63 de milioane de metri cubi. În acelaşi timp, ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat luni stare de urgenţă din cauza gerului, pentru a putea permite oprirea gazului la consumatorii industriali interuptibili ca să se asigure cantitatea de gaze necesară încălzirii locuinţelor consumatorilor casnici. Ministrul a adăugat că există unele scăderi de presiune la gazele naturale, cauzate de frig, dar nu a precizat zonele din ţară unde sunt probleme cu presiunea. Furnizorul de gaze din sudul ţării spune că face eforturi ca lucrurile să meargă bine în perioada extrem de friguroasă. „În mod deosebit, în această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, GDF SUEZ Energy România utilizează la maximum capacitatea de extracţie din depozitele subterane, precum şi sursele contractate cu producătorii interni, astfel încât consumatorii rezidenţiali şi industriali să nu fie afectaţi“, spun oficialii GDF SUEZ Energy România. Legislaţia română obligă furnizorii de gaze naturale să îşi asigure din timp anumite cantităţi suplimentare de gaze naturale în depozite subterane, pentru a fi folosite în perioade de ger extrem  sau pentru alte situaţii, cum a fost anul trecut, când ucrainenii au sistat furnizarea gazelor către Europa. Furnizorul local de gaze anunţă că într-o lună normală de iarnă se consumau 16 milioane de metri cubi pe zi, dar, de când s-a instalat gerul extrem, consumul în sudul ţării a crescut la 21 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Până la închiderea ediţiei, ANRE nu dăduse un răspuns referitor la creşterea preţului gazelor naturale. 

Consumul a crescut cu cel puţin 20-30%
O familie care are microcentrală pe gaze naturale consumă mai mult gaz natural în perioada de ger extrem decât într-o lună de iarnă normală. Dacă pe luna decembrie, să spunem, familia a avut de plată o factură de 300 de lei la gaze, pentru luna ianuarie, consumul este mai mare cu cel puţin 20-30%, adică oamenii respectivi vor plăti cel puţin 360-390 de lei. Şi luna încă nu s-a încheiat. Dacă temperaturile scăzute vor persista mai multe zile, atunci factura la gaze creşte considerabil. La fel şi întreţinerea pentru cei încălziţi în sistem centralizat.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII