16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriJumătate dintre români nu reuşesc să economisească

Jumătate dintre români nu reuşesc să economisească

Aproximativ 50% dintre români nu reuşesc să economisească niciodată, în timp ce 28% economisesc greu, cu multe restrângeri de la alte cheltuieli şi doar 2% fac economii fără a restrânge cheltuielile, arată un studiu prezentat de Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar.
69% dintre cei întrebaţi au răspuns că nu vor reuşi să economisească în următoarele 12 luni, în timp ce doar 7% sunt siguri că vor putea economisi, iar 19% nu sunt siguri.
Pe de altă parte, întrebaţi dacă vor reuşi să ia un credit în următorul an, 83% au răspuns că nu, 2% – că da, iar 8% nu au putut spune sigur.
Cele mai puternice motive pentru a economisi, indicate de cei chestionaţi, sunt „pentru zile negre“, „pentru siguranţă şi situaţii neprevăzute“ sau „pentru viitorul copiilor“. La polul opus, românii sunt mult mai puţin motivaţi să economisească în caz de şomaj, pentru a investi într-o afacere proprie sau pentru pensie.
De asemenea, sondajul arată că suma medie economisită lunar este de 328 de lei, reprezentând circa 16% din venitul lunar obişnuit al gospodăriei. Dintre respondenţi, doar 3% au declarat că reuşesc să pună de-o parte mai mult de 1.000 de lei lunar, în timp ce 5% au spus că economisesc în medie 500-1.000 de lei pe lună, 10% între – 300 şi 500 de lei, iar 29% au spus că economisesc sub 300 de lei.
Cei chestionaţi au spus că au cea mai mică încredere pentru a-şi plasa economiile în fondurile de investiţii şi în bursă.
Întrebaţi câtă încredere au în bănci când iau decizia de a economisi, 28% au răspuns deloc, 15% – foarte puţină, 26% – puţină, 18% – multă şi 5% – foarte multă.
În privinţa bursei, 41% au spus că nu au deloc încredere pentru a-şi plasa economiile, 15% – foarte puţină, 16% – puţină, 3% – multă şi 1% – foarte multă.
Referitor la economisirea prin fondurile de investiţii, 43% dintre cei chestionaţi au spus că nu sunt deloc încrezători, 15% – foarte puţin, alţi 15% – puţin, 4% au multă încredere şi 1% – foarte multă încredere.
Studiul a fost realizat de Metro Media Transilvania pentru Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar în octombrie 2009, pe un segment de populaţie adultă, neinstituţionalizată, a României. Eşantionul a fost de 1.199 de subiecţi. Eroarea maximă tolerată teoretică este de +/- 2,9%, la un nivel de probabilitate de 95%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII