5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDomeniul privat, dosit în scripte

Domeniul privat, dosit în scripte

Sute de metri pătraţi de teren aparţinând domeniului privat al Primăriei Craiova au dispărut din inventar, deşi terenul este folosit sub diverse forme de chiriaşi, concesionari etc.

Inventarierea domeniului privat al Primăriei Craiova scoate la iveală pe zi ce trece aspecte care de care mai ciudate ale activităţii de gestionare a terenurilor şi spaţiilor din patrimoniul municipalităţii. Numai în ultimele trei luni au fost identificaţi mai bine de 1.000 de metri pătraţi de teren, folosiţi de persoane sau societăţi din Craiova, dar care nu există în scripte, adică pentru care beneficiarii nu plătesc nimic către administrator, Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public şi Fondului Locativ (RAADPFL). Lucrurile nu se opresc aici, membrii comisiei de inventariere fiind convinşi că vor mai avea de-a face cu multe astfel de situaţii. Directorul Direcţiei de patrimoniu a primăriei, Ovidiu Vanghelie, este de părere că diferenţele între scriptic şi faptic datează de multă vreme. „Noi am preluat inventarul acestor bunuri de la administratorul lor, RAADPFL. Începând cu 2007 a început reinventarierea acestora. În multe cazuri, la măsurătorile topografice au reieşit alte suprafeţe, mai mari şi chiar mult mai mari. Ca atare, noi solicităm consiliului local modificarea inventarului de fiecare dată când descoperim aceste inadvertenţe, în sensul rectificării suprafeţelor“, a spus Vanghelie. Directorul RAADPFL, Ion Petre, nu poate să-şi explice cum au putut fi scăpate din mână aceste suprafeţe. „Cine mai poate şti când or fi fost măsurate aceste terenuri şi spaţiile? Eu am preluat aceste arhive, în timp ce primăria tocmai începea reinventarierea. Dacă la diferenţe mici mai pot înţelege să existe diferenţe, că una e să măsori cu metrul şi alta cu dispozitive moderne, în celelalte cazuri este totuşi un semn de întrebare“, a spus Petre. Şi exemple sunt cu duiumul: strada Împăratul Traian, poziţia 729, 192 de metri pătraţi în plus faţă de suprafaţa scriptică; strada Petru Rareş, poziţia 695, 310 metri pătraţi în plus faţă de situaţia scriptică de numai 27 de metri pătraţi; strada Petre Carp, poziţia 403, 258 de metri pătraţi în plus; strada Petre Carp, poziţia 404, 183 de metri pătraţi mai mult decât suprafaţa din documente, de numai 72 de metri pătraţi, strada Câmpia Islaz, poziţia 162, suprafaţă utilă de locuit cu 33 de metri pătraţi mai mare; spaţiu în blocul D din Valea Roşie, poziţia 493 din inventar, cu suprafaţă reală dublă faţă de cea înscrisă în inventarul administratorului etc.

Chiriile se recalculează

Contractele în baza cărora au fost date în folosinţă bunurile reinventariate vor fi modificate corespunzător, a afirmat directorul RAADPFL Craiova, Ion Petre. „Imediat ce consiliul local ne va comunica hotărârile adoptate prin care au fost modificate suprafeţele, noi vom modifica şi contractele, în sensul stabilirii noii chirii sau concesiuni, după caz“, a precizat Petre. Acesta a mai arătat că în acest moment juriştii unităţii analizează posibilitatea de a li se solicita beneficiarilor contravaloarea chiriei bunurilor folosite, dar pentru care n-au plătit nimic, aferentă ultimilor trei ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII