6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriVânzarea Opel, amânată pentru această săptămână

Vânzarea Opel, amânată pentru această săptămână

Dacă vânzarea Opel nu se finalizează rapid, divizia europeană a General Motors ar putea rămâne fără lichidităţi în ianuarie 2010. Tranzacţia anunţată săptămâna trecută a întâmpinat dificultăţi după ce, vineri, Comisia Europeană a ridicat serioase semne de întrebare în legătură cu respectarea regulilor de concurenţă în cazul ajutoarelor promise de Germania.

Fred Irwin, directorul societăţii care administrează activele Opel, a cerut ieri ca vânzarea diviziei către compania canadiană Magna să se încheie rapid, având în vedere că filiala europeană a General Motors riscă să rămână fără lichidităţi în două luni, informează NewsIn. În principiu, GM şi Magna ar trebui să semneze acordul pentru vânzarea Opel în această săptămână, deşi presa internaţională, citând surse apropiate negocierilor, a anunţat acelaşi lucru şi săptămâna trecută. Vineri, Comisia Europeană a ridicat obiecţii în legătură cu ajutorul financiar de 4,5 miliarde de euro pentru restructurarea Opel oferit de Germania. Comisia Europeană a emis un prim aviz, precizând că a găsit „indicii semnificative“ că ajutorul promis de Berlin încalcă regulile europene de concurenţă, deoarece făcea obiectul unei condiţii înainte ca Magna/Sherbank, cumpărătorul în cauză, să preia o participaţie majoră în constructorul Opel. Executivul de la Berlin a susţinut acordul de preluare a Opel – care are 25.000 de salariaţi în Germania – de către Magna International şi partenerul din Rusia al acesteia, Banca Sherbank. Răspunzând imediat criticilor, Germania a scris GM şi Opel că ajutorul de stat va fi disponibil oricare ar fi cumpărătorul constructorului european. Bruxellesul aşteaptă în continuare să primească detalii precise privind acordurile financiare.

Sindicaliştii de la uzina Opel din Spania resping proiectul Magna

Comitetul de întreprindere de la uzina Opel din Figueruelas, Spania, a respins luni proiectul industrial propus de Magna, care urmează să preia constructorul auto german, a declarat pentru AFP un membru al comitetului, din partea sindicatelor.
„Ultima propunere a Magna a fost respinsă“, a declarat Julio Vela, membru al comitetului de întreprindere din partea sindicatului UGT, precizând că următoarea etapă va fi declanşarea unei greve. Magna vrea să reducă personalul uzinei din Spania cu circa 1.300 de angajaţi şi să mute o parte a producţiei în Germania, în cadrul operaţiunii de preluare a Opel şi Vauxhall de la General Motors. Vela a precizat că următorul pas pentru sindicalişti va consta în declanşarea de greve şi manifestaţii.
Ministrul spaniol al industriei a declarat pentru AFP că guvernul va continua să acţioneze ca mediator în încercarea de a apropia poziţiile celor două tabere şi pentru a se ajunge la un acord. Negocierile din Spania au contribuit la amânarea semnării contractului de vânzare a Opel, prevăzută iniţial pentru joia trecută. Duminică, un lider sindical belgian declara că semnarea contractului de vânzare a Opel către Magna ar putea avea loc la mijlocul acestei săptămâni, probabil miercuri. Opel are circa 50.000 de angajaţi în Germania, Spania, Belgia şi Polonia, precum şi în Marea Britanie, unde produce sub marca Vauxhall. Guvernul spaniol susţine că uzina din Figueruelas este una dintre cele mai productive la nivelul grupului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS