22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCredite mici din bănci mari

Credite mici din bănci mari

Craiovenii nu îşi mai permit să se împrumute în orice condiţii. Marile bănci au acordat în ultima perioadă credite de maximum 5.000 – 10.000 de lei de persoană. Oamenii nu se mai aruncă la împrumuturi decât dacă au strictă nevoie. GdS a aflat ce fel de credite preferă craiovenii.

Piaţa creditelor nu este blocată definitiv. Clienţii se împrumută, dar nu în ritmul anilor anteriori, pentru că mulţi nu se mai încadrează în condiţiile băncilor. Oamenii nu-şi mai permit să contracteze credite de valori mai. Sumele împrumutate de bănci populaţiei în ultimele luni s-au diminuat considerabil faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. La marile instituţii de credit prezente pe piaţa Doljului, dacă anul trecut creditele de nevoi personale fără ipotecă ajungeau la 20.000 de lei şi chiar 25.000 de lei, anul acesta, oamenii abia dacă s-au mai împrumutat de 5.000 – 6.000 de lei. Bancherii spun că persoanele fizice s-au împrumutat doar dacă au avut nevoi urgente. La unele bănci au predominat împrumuturile pe programul „Prima casă“ (pentru că dobânzile au fost avantajoase), dar la altele s-au acordat credite de nevoi personale de valori mici, negarantate cu ipotecă, în condiţiile în care astfel de împrumuturi au dobânzi ceva mai mari decât la creditele ipotecare, de exemplu.

Mult mai săraci şi mult mai prudenţi

Piaţa împrumuturilor s-a reglat: clienţii nu se mai aruncă să contracteze credite de valori mari, băncile nu mai dau oricui şi în orice condiţii. Dobânzile crescute haotic peste noapte şi instabilitatea economică îi determină pe oameni să ia credit doar dacă au neapărată nevoie. „Oamenii solicită credite de valori mai mici decât anii anteriori şi fără garanţii. Majoritatea s-au orientat să ia credite în lei. Cel puţin până în 2014“, susţin surse din cadrul Raiffeisen Bank. „Cel mai bine au mers creditele pentru «Prima casă», în euro, iar imediat după ele au fost cele de nevoi personale negarantate. Sumele împrumutate de persoanele fizice au fost mult mai mici decât anul trecut. Dacă până acum oamenii se împrumutau de 20.000 de lei, în ultima perioadă s-au împrumutat de cel mult 5.000 – 6.000 de lei şi doar dacă au avut nevoi stricte. Valoarea creditelor este încă de la început mai mică. Sumele sunt reglate de criză, temperate de posibilităţile oamenilor“, susţin surse din cadrul BRD. Bancherul de la BRD spune că locuitorii oraşului nu se mai împrumută pentru maşini, şi chiar şi pentru case încearcă să ia din bancă valori mai mici decât valoarea locuinţei. „Cine vrea credite de nevoi personale se împrumută în lei şi cine vrea credite cu garanţii se împrumută în euro. Oricum, cererea de credite este din ce în ce mai echilibrată şi se cer împrumuturile fără garanţii, deşi cele în euro cu garanţii au dobânzile cele mai avantajoase pentru client“, spun şi surse din Banca Transilvania. La BCR, oamenii caută cel mai mult creditele de nevoi personale, dar cu dobândă fixă pe toată perioada. „Se caută creditele în sume mici, din cauza incertitudinii locului de muncă al solicitanţilor. În ultima perioadă am acordat credite de până la 10.000 de lei, au mers şi în euro şi cele pe «Prima casă», dar cererea cea mai mare a venit pentru credite de nevoi personale negarantate“, spun surse din cadrul BCR.

Moartea francului elveţian

Creditele în franci elveţieni sunt pe cale de dispariţie, din cauza volatilităţii crescute a acestei valute exotice comparativ cu leul. În doi ani şi jumătate, cotaţia francului elveţian comparativ cu moneda noastră naţională a urcat cu peste un leu, de la 1,7 lei, la 2,83 lei – curs oficial al BNR, valabil astăzi. „Ofertele în franci elveţieni ale băncilor nu mai sunt tentante, în primul rând din cauza volatilităţii acestei valute, iar în al doilea rând din cauză că tendinţa este de trecere la moneda euro“, spun surse din cadrul Raiffeisen Bank.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS