22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriReabilitare termică pe cont propriu

Reabilitare termică pe cont propriu

Preţurile ridicate, perioada lungă de aşteptare şi toate documentele, studiile tehnice, de fezabilitate şi audit îi determină pe craioveni să nu mai aştepte reabilitarea guvernamentală şi să-şi izoleze singuri apartamentele.

În Craiova, reabilitarea guvernamentală este lăsată pe seama proprietarilor. În mai toate cartierele oraşului se lucrează la termoizolarea blocurilor, dar nu că ar fi demarat programul local multianual privind creşterea performanţei energetice a imobilelor. Craiovenii fie se grăbesc să-şi îmbunătăţească apartamentele, fie nu au încredere în promisiunile guvernamentale, chiar dacă sunt legiferate. Deocamdată, în Bănie, mult vehiculata reabilitare termică a blocurilor bate pasul pe loc, fie din vina autorităţilor, fie a asociaţiilor. „Tuturor asociaţiilor care au depus documentaţia necesară în perioada 2006-2009 am încercat să le trimitem contractele de mandat. Bine, mai cu economie, fiindcă asta ar însemna tone de hârtie pentru a prinde în program 3.117 blocuri, aproximativ 4.200 de scări. Am avut surpriza să ni se returneze aproape 20 de contracte semnate de reprezentanţii locatarilor, după ce şi-au dat acordul în Adunarea generală“, a declarat Marian Giubelan, şeful Serviciului coordonare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Craiova.
La o primă evaluare, costurile unei lucrări de reabilitare aşa cum prevede ordonanţa sunt foarte ridicate. Pentru un apartament de 50 mp, suma necesară lucrărilor de intervenţie se ridică la 3.500 de euro. Lucrările pot fi diferenţiate, ceea ce înseamnă mărirea preţului sau scăderea acestuia. Suma se împarte în trei părţi: 1.700 de euro vor fi suportaţi de stat, primăria contribuie cu 1.100 de euro şi proprietarul cu 700 de euro. La cursul actual leu/euro, ar însemna vreo 3.000 de lei. Dar, dacă lucrările propriu-zise ar demara peste doi-trei ani, când cursul valutar ar fi altul? Nici nu se compară cu preţurile practicate de particulari sau firmele de construcţii.

Preţ mai bun, termen scurt

Preţul pentru izolarea energetică a unui apartament cu două camere în prezent, în Craiova, diferă de la un cartier la altul, dar şi în funcţie de abilităţile proprietarului de a negocia cu meşterii pe care îi angajează. În Valea Roşie, proprietarul unui apartament cu două camere plătea la finalul anului trecut pentru izolarea locuinţei 900 de lei. Anul acesta, preţurile au mai crescut cu câteva sute. În Rovine, tot pentru două camere, preţul este de 1.600-1.800 de lei, în Brazda lui Novac – 2.200 de lei, iar în Calea Bucureşti – 2.000 de lei. La trei camere se adaugă câteva sute, adică 2.500 de lei în cartierul George Enescu. Cei care au îndemânarea să-şi facă singuri aceste lucrări vor scoate din buzunar numai 700-800 de lei, materialele necesare termoizolării. „La asociaţia mea, majoritarea proprietarilor şi-au reabilitat blocurile de locuinţe pe cont propriu. Unii au obţinut preţuri bune, alţii au plătit mai scump şi pot spune că au găsit firme care au realizat lucrările prin decontarea în rate prin bancă. În acest ultim caz, ce-i drept, au practicat un preţ mai ridicat, 60 lei/mp. Dar au fost blocuri care au plătit 37 lei/mp. Preţurile sunt variabile. La blocul 18 din Brazdă, firma cu care s-a făcut lucrarea a cerut 49 lei/mp. Cei de la blocul A4 au găsit meşteri mai scumpi, cărora le-au plătit 52 lei/mp. Dacă vom înmulţi aceste sume, în care intră şi manopera, şi materialele, cu suprafaţa unui apartament, rezultatul este cu mult sub cel prevăzut în ordonanţa guvernamentală. Şi atunci, nu trebuie să ne mai întrebăm de ce oamenii îşi reabilitează singuri locuinţele fără să mai aştepte declanşarea programului“, a afirmat Mihai Dumitru, preşedinte la Asociaţia nr. 2 Brazda lui Novac.
Lucrările demarate în număr mare în ultimul timp în Craiova sunt determinate poate şi de creşterea confortului termic într-o locuinţă datorită anvelopării blocului şi, mai ales, de scăderea facturii la întreţinere. „Eu am apartamentul cu două camere. Dormitorul era pe colţ şi înainte de a pune izolaţia nu aveam în cameră mai mult de 17-18 grade. Acum am în casă mai mult cu 10 grade. Este o schimbare“, a spus un locatar din blocul 11 din Brazda lui Novac.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

24 COMENTARII