16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUE taie de la rădăcină mafia din agricultură

UE taie de la rădăcină mafia din agricultură

Producătorii de fructe şi legume care mai vor subvenţii trebuie să se constituie în grupuri. Acestea îi vor ajuta să-şi apere interesele mai bine şi să-şi vândă marfa la un preţ rezonabil, fără a-i îmbogăţi pe intermediari.

Începând de anul viitor, pentru a beneficia de sprijin financiar, producătorii de fructe şi legume vor fi nevoiţi să se organizeze în grupuri. „Începând din 2010, pe sectorul legume-fructe, sprijinul de la Uniunea Europeană va veni numai prin forme asociative, iar de la bugetul de stat mai mult ca sigur nu va mai fi acordat ajutor financiar“, a declarat Irina Creangă, consilier la Direcţia Generală Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), la un seminar organizat zilele acestea la Craiova.
Ea a explicat că producătorii trebuie să adapteze produsele la ceea ce se cere pe piaţă (calitate şi continuitate). Trebuie să-şi modernizeze mijloacele tehnice, să-şi diversifice soiurile, să respecte standardele de calitate şi să aibă în vedere creşterea suprafeţelor medii de cultură. În plus, se impune o concentrare a ofertelor. „Doar printr-o formă asociativă se poate prelua marfa de la producători şi comercializa pe piaţa de desfacere. Prin înfiinţarea grupurilor de producători se înlătură intermediarii, care preiau produsele la un preţ derizoriu şi câştigă foarte mult după comercializarea lor“, a precizat Constantin Cucu, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj, cu aceeaşi ocazie.
El a explicat că, în prezent, la nivelul judeţului sunt deja înfiinţate patru grupuri de producători şi urmează încă patru-cinci.

„Prin înfiinţarea asociaţiilor de producători se poate facilita accesul la formele de sprijin“

Seminarul organizat zilele acestea la Craiova face parte din cadrul proiectului de twinning franco-român „Sprijin şi instruire pentru grupurile de producători în sectorul fructelor şi legumelor“ (în valoare de 170.000 de euro, din care 150.000 de la CE), derulat de MAPDR. Instruirea cu privire la recunoaşterea preliminară a grupurilor de producători şi modul de accesare a sprijinului financiar de către acestea a fost realizată de experţi francezi, italieni, precum şi români din cadrul MAPDR şi APIA. Aceştia au atras atenţia asupra faptului că, în prezent, producătorii români au o poziţie vulnerabilă deoarece nu au timpul necesar pentru a comercializa produsele obţinute şi nici mijloacele tehnice necesare pentru sortare, ei putându-se ocupa doar de producerea, recoltarea şi comercializarea rapidă a produselor şi nu în funcţie de standardele de calitate. „Prin înfiinţarea asociaţiilor de producători, care au rolul de a reprezenta interesele membrilor, se poate facilita accesul la mijloacele tehnice necesare, precum şi la formele de sprijin“, a adăugat Irina Creangă.
La evenimentul de la Craiova, care s-a desfăşurat în paralel cu unul asemănător organizat la Constanţa, au participat zeci de persoane, reprezentanţi ai DADR, ai APIA şi ai producătorilor agricoli, respectiv ai grupurilor de producători din Dolj, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Sibiu, Olt, Teleorman, Dâmboviţa, Braşov, Argeş, Ilfov, Bucureşti.

Cinci pentru subvenţii

Pentru a constitui un grup este nevoie de minimum cinci producători de fructe şi/sau legume, care să respecte anumite criterii de organizare şi funcţionare. Cei care decid să se organizeze în astfel de grupuri trebuie să se adreseze DADR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII