29.6 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSaab, vândută unui constructor minuscul

Saab, vândută unui constructor minuscul

General Motors Europe a anunţat că a ajuns la o înţelegere preliminară cu fabricantul de supercar-uri Koenigsegg pentru a vinde compania suedeză Saab.

Koenigsegg, un constructor de automobile mic, cu doar 45 de angajaţi, a apărut de nicăieri drept actorul principal în achiziţionarea Saab, informează agenţia Reuters, citată de Automotive News. În urma tranzacţiei, Saab ar ieşi de sub tutela americanilor după mai bine de două decenii.
Condiţiile de vânzare nu au fost făcute publice, însă înţelegerea include şi o garanţie financiară din partea Suediei. Într-un comunicat, GM Europe a declarat că tranzacţia ar urma să se încheie în toamna acestui an şi include un angajament de plată de 600 de milioane de dolari provenind de la banca European Investment Bank şi garantat de guvernul suedez. În ultimele săptămâni s-au purtat discuţii despre vânzarea Saab cu doi-trei ofertanţi, completează Automotive News.
Un oficial din cadrul executivului suedez a precizat că nu este, deocamdată, clar dacă va fi nevoie de garanţia guvernamentală pentru finanţarea oferită de European Investment Bank.
„Încă nu ştim dacă grupul Koenigsegg va avea nevoie de garantarea împrumutului“, a precizat Joran Hagglung, secretar de stat în cadrul Ministerului Industriei.
Saab, companie ale cărei vânzări au reprezentat 1% din volumul de vânzări al GM anul trecut, a fost afectată serios de criza economică. Reprezentanţii constructorului, care este unul din cele mai cunoscute branduri suedeze, au declarat că e nevoie de finanţări în valoare de un miliard de dolari pentru producţie şi pentru lansarea de modele noi, precum şi pentru amortizarea pierderilor de aproximativ 382 de milioane de dolari din acest an.

GM a schimbat vicepreşedintele

În Statele Unite, GM a anunţat luni că Robert Socia, şeful departamentului de achiziţii, l-a înlocuit pe Bo Anderson în funcţia de vicepreşedinte al grupului, responsabil de achiziţii şi reţeaua de aprovizionare.
Socia, care ocupă în prezent postul de vicepreşedinte al Shanghai General Motors, începând cu 1 iulie, data la care îşi ia în primire noua funcţie, va „moşteni“ un buget anual de 86 de miliarde de dolari, fonduri destinate achiziţiei a 190.000 de piese.
Principala responsabilitate a lui Socia va fi să ducă la îndeplinire obiectivele impuse de Fritz Henderson, directorul executiv, privind reducerile de costuri ale bazei de aprovizionare.
Henderson a precizat într-o declaraţie oficială că Socia are experienţa necesară noului post, dobândită la conducerea operaţiunilor din Europa, Africa de Sud şi China.
Socia lucrează în cadrul GM din 1975 şi a fost managerul operaţiunilor companiei din Brazilia, vicepreşedinte al GM Europe şi directorul departamentului de achiziţii al GM-Fiat la începutul acestui deceniu, pe perioada „alianţei“ dintre cei doi constructori. Bo Anderson a demisionat la începutului acestei luni şi, potrivit unui anunţ al constructorului rus GAZ, va ocupa funcţia de conducere a acestei companii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS