22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum să găsiţi chilipiruri imobiliare

Cum să găsiţi chilipiruri imobiliare

În condiţiile economice actuale, persoanele aflate în căutarea unei locuinţe la un preţ bun ar trebui să aibă în vedere şi oferta imobiliară a băncilor comerciale. Asta, deoarece, pe lângă diverse produse şi servicii, băncile au în „portofoliu“ şi o ofertă de case, terenuri şi alte construcţii aflate în executare silită.
Pe măsură ce volumul restanţelor bancare creşte, oferta de imobile din piaţă este tot mai diversificată. Băncile comerciale scot la vânzare imobilele aflate în executare silită. Principalul avantaj este că persoanele interesate de astfel de imobile le pot achiziţiona la preţuri sub cele de piaţă. „Se face o evaluare de piaţă a imobilului, iar preţul de pornire a licitaţiei este cu 25% mai mic decât cel de evaluare“, au explicat surse oficiale din Raiffeisen Bank. Şi asta, în condiţiile în care este vorba de prima licitaţie. În cazul în care, din diverse motive, nu există un câştigător la prima licitaţie, se mai pot organiza două, iar preţul poate scădea şi mai mult.

Site-uri speciale pentru vânzarea locuinţelor

O veste bună pentru cei care sunt în căutarea acestor chilipiruri este aceea că unele bănci au pe site-urile lor o secţiune dedicată bunurilor aflate în executare silită, care este foarte uşor de găsit. Un exemplu în acest sens este Leumi Bank, de pe ale cărei prime pagini se poate accesa lista cu bunuri din portofoliul Direcţiei Recuperări Creanţe al Leumi Bank România, scoase la vânzare în procedura de executare silită/faliment. Banca îşi ofertează imobilele după modelul agenţiilor imobiliare – proprietăţile sunt descrise pe larg atât ca şi poziţionare, cât şi ca facilităţi, suprafaţă etc. De altfel, se pot vedea chiar şi fotografii cu imobilele respective. Cei interesaţi trebuie doar să trimită oferta la un e-mail afişat de bancă.

Unde puteţi găsi imobilele scoase la vânzare

Modul în care băncile anunţă licitaţiile pentru imobilele executate silit diferă de la o unitate bancară la alta. „Licitaţiile sunt publicate pe site-ul băncii sau în presă. După ce se hotărăsc asupra unuia dintre imobilele ofertate, cei interesaţi trebuie să ia legătura cu persoana menţionată în anunţ pentru a stabili detaliile“, au explicat surse din Raiffeisen. „Bunurile scoase la licitaţie sunt afişate la primăriile pe raza cărora se află imobilul şi la Judecătorii“, au declarat surse din BRD, care au precizat că, pentru a se asigura că au acces la oferta completă, cei interesaţi ar trebui să se adreseze direct reprezentanţilor băncii.
De altfel, unităţile bancare nu se rezumă să oferteze doar imobilele clienţilor rău-platnici, în portofoliul acestora existând şi imobile ale persoanelor care intră în imposibilitate de plată. „Pe fondul crizei am introdus vânzarea amiabilă, un procedeu prin care obţinem acordul de vânzare a imobilului de la client şi în baza sa încercăm să vindem imobilul atât noi, cât şi clientul. Potrivit procedurii, clientul trebuie să-şi dea acordul şi pentru preţul de vânzare“, au adăugat sursele BRD, care au explicat că, dacă acesta nu este de acord cu preţul obţinut, se caută un nou client.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU