24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEvaziunea fiscală... o mare abureală

Evaziunea fiscală… o mare abureală

Evazioniştii depistaţi de Fisc anul trecut au creat un prejudiciu de 70 de milioane de lei, dar până acum organele de cercetare nu au trimis nici un afacerist în judecată. În timp ce Fiscul acuză că administratorii de firme scapă nepedepsiţi, Poliţia susţine că puţini au fost dovediţi ca „adevăraţi evazionişti“.

Administratorii de firme scapă de procese penale şi de alte presupuse evaziuni fiscale, fiind „taxaţi“ doar cu amenzi mărunte. Procesele sunt de durată, dar sumele pentru care sunt cercetaţi sunt impresionante.
Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj a anunţat că instituţia a întocmit anul trecut 57 de plângeri penale pe numele reprezentanţilor tot atâtor societăţi care ar fi făcut evaziune fiscală. Datele de la DGFP Dolj arată că evaziunea – încă nedovedită –  s-a ridicat la 70.196.515 lei (701 miliarde de lei vechi). Pe primele luni din 2009, Fiscul a mai întocmit 25 de dosare penale, cu prejudiciu total de 12.769.739 de lei. Alte 127 de dosare penale au fost trimise de Fisc organelor abilitate pentru stopaj la sursă (firme care au reţinut contribuţiile angajaţilor la pensii, şomaj, sănătate, dar nu au plătit la timp statului, încadrate tot la evaziune), cu un prejudiciu de 7,7 milioane de lei.
„Dosarele se trimit către organele de cercetare penală, în funcţie de încadrarea faptei în Codul de Procedură Penală. Apoi dosarele se înaintează către Poliţie să efectueze cercetările. (…) Astfel de dosare durează mai mult, pentru că acuzaţii încearcă să demonstreze că nu au făcut evaziune fiscală, iar cei cu stopajul la sursă plătesc în timpul cercetărilor“, a precizat directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. De la Parchet, dosarele sunt înaintate Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ)  Dolj, iar după cercetare se întorc la Parchete, unde se dă soluţia finală. Fiscul spune că „referitor la soluţiile pronunţate cu privire la plângerile penale menţionate la pct.1 (127 de plângeri referitoare la stopajul la sursă -n.r.), acestea au fost de neîncepere a urmăririi penale şi aplicarea unei sancţiuni administrative“. Amenda este de maximum 1.000 de lei. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, Greta Chiurtu, a precizat cum se dau soluţiile în cazurile menţionate: „Este opinia fiecărui procuror, în funcţie de probatoriul de la dosar. Dacă Finanţele ne sesizează, acest lucru nu înseamnă neapărat că acelea sunt infracţiuni“.

Cea mai mare evaziune: accizele

Finanţele au mai motivat că dosarele de evaziune s-au întocmit pentru sustrageri de la plata accizelor: „Cele mai multe dosare de evaziune fiscală au fost pentru schimbarea destinaţiei produselor, prin comercializarea de produse energetice tip solvenţi către staţii de carburanţi, evitându-se plata accizelor“. Urmează evaziuni pentru înregistrarea în contabilitatea firmelor de achiziţii de mărfuri de la firme – fantomă şi nedeclararea achiziţiilor intracomunitare (din spaţiul Uniunii Europene).

Poliţia spune că sunt puţine „evaziuni clare“

Reprezentanţii IPJ Dolj recunosc suma evaziunii totale pe anul 2008, de 70 de milioane de lei, dar spun că multe dosare sunt în lucru. Şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj, comisar Leonard Băndoi, a precizat că „dosarele care sunt de evaziune fiscală clară, adică despre schimbarea destinaţiei produselor, sustragerea de la plata impozitelor şi achiziţiile intracomunitare, nu s-au soluţionat încă. În unele cazuri s-a început urmărirea penală, iar unele dintre acestea este posibil să fie trimise în judecată“.
Băndoi mai susţine că în dosarele legate de stopajul la sursă sau în care responsabilii firmelor nu s-au prezentat la controlul Finanţelor atunci „faptele au fost mărunte şi s-a dispus scoaterea de sub urmărirea penală, cu propuneri de amenzi administrative. Mulţi plăteau la Finanţe chiar în timpul controlului, motiv pentru care nu se mai ajungea în instanţă“.  

Nu se recuperează mai nimic la stat
O mică parte din prejudiciul stabilit de DGFP Dolj se recuperează în cazul evaziunilor stabilite de controlorii fiscali. „De regulă se recuperează foarte puţin din aceste prejudicii şi procesele durează mult. Noi trebuie să demonstrăm că a fost evaziune fiscală, ei încearcă din răsputeri să arate că nu au făcut nici o evaziune“, mai spune şeful Fiscului doljean.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII