6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreditele bancare dau tonul pieţei imobiliare

Creditele bancare dau tonul pieţei imobiliare

Piaţa imobiliară va depinde, în mare măsură, şi anul acesta, ca şi în 2008, tot de politicile BNR şi de deciziile de creditare ale băncilor comerciale.

Analiştii imobiliari din Craiova au decis: 2008 a fost mai degrabă un an atipic decât unul greu din punct de vedere imobiliar. Potrivit specialiştilor, în 2009, piaţa imobiliară va cunoaşte o revigorare. „Piaţa îşi va reveni în primăvară. În 2008, chiar dacă au scăzut preţurile, nu s-au făcut prea multe tranzacţii. Totuşi, nu cred că 2009 va veni cu modificări de preţ, aşa că nu ar trebui să ne aşteptăm la scăderi dramatice de costuri ale imobilelor pentru că proprietarii şi dezvoltatorii nu-şi pot permite să micşoreze preţul sub cel actual“, a declarat Bogdan Buzatu, managerul agenţiei General Imobiliare, care a explicat că vor aplica scăderi de preţ doar proprietarii care sunt nevoiţi să vândă.

 

„Piaţa imobiliară depinde de ceea ce zic bancherii“

 

Totuşi, evoluţia pieţei imobiliare va depinde cel mai mult de băncile comerciale.

„Ceea ce se va întâmpla în 2009 pe piaţa imobiliară depinde în proporţie de 85%-90% de ceea ce zic bancherii“, a precizat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi specialişti din piaţa imobiliară. „O primă condiţie pentru a începe tranzacţiile în piaţă este relaxarea condiţiilor de creditare. Apoi, preţurile vor avea perioade şi perioade, ca la bursă (evident, nu cu aceeaşi dinamică). Legea cererii şi ofertei va funcţiona şi la noi – va creşte cererea, vor creşte şi preţurile“, a precizat Nicu Răduţ, directorul agenţiei Unic Imobiliare. Potrivit acestuia, chiar şi politica de personal dusă de firmele craiovene va avea un cuvânt de spus în evoluţia pieţei imobiliare. „Dacă vor fi concedieri masive, vom fi afectaţi nu numai din punct de vedere al forţei de muncă“, a adăugat Răduţ.

 

Cele mai profitabile investiţii în 2009

 

Anul acesta, terenurile vor fi cele mai profitabile investiţii. „Cele mai bune investiţii vor fi terenurile. Dacă se schimbă condiţiile de creditare şi se înlesneşte creditul (dobândă bună şi prelungirea termenului de creditare), şi apartamentele vor aduce beneficii“, a spus Teodor Popescu, care a precizat că, dacă vor fi credite, preţurile vor creşte cu siguranţă. „Terenurile vor înregistra cele mai mari creşteri. Dacă în alţi ani au fost profituri şi de 100%, şi de 50% pe acest segment, în 2009, acestea se vor ridica la 25-30%“, a afirmat Bogdan Buzatu. În 2009, evoluţia creşterilor înregistrate la terenuri va fi influenţată de dezvoltarea infrastructurii – cu cât se va dezvolta infrastructura, cu atât va creşte valoarea terenurilor, şi implicit profiturile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII