7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLegile lui Chelu, la Altur Slatina

Legile lui Chelu, la Altur Slatina

Cătălin Chelu, omul care se luptă cu Dinel Staicu pentru controlul SIF Oltenia, are deţineri la limita legii în mai multe societăţi. Ultima investigaţie a fost declanşată de CNVM în cazul Altur Slatina.

Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu ar putea fi obligat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) să facă o ofertă publică de preluare a portofoliului de acţiuni al Altur SA Slatina, după ce organismul de reglementare şi control al pieţei de capital a cerut recent relaţii în legătură cu acţionariatul acestei societăţi. Chelu este bănuit că deţine concertat la Altur SA mai mult de limita peste care este obligat să facă o ofertă publică de preluare. Potrivit ultimei înregistrări făcute la ORC (pe 27 octombrie), cei mai importanţi acţionari ai Altur SA Slatina erau Mecanica Rotes SA (28,15%), Celule Electrice Băileşti SA (14,84%) şi Revan Com SA (10,25%). Restul de 46,75% din capitalul social al firmei era deţinut de alţi acţionari persoane fizice. Pe 31 octombrie, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a publicat pe site-ul său o informare din partea Depozitarului Central, referitoare la acţionariatul Altur SA, la solicitarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare. Potrivit acestei informări, acţionariatul societăţii oltene era format din Mecanica Rotes SA (28,15%), Celule Electrice SA (14,94%), persoane juridice (40,93%) şi persoane fizice (16%). Aşadar, din informarea cu pricina lipseşte societatea Revan Com SA. Firma este controlată de Condruz Fănică (98,66%) şi Ioan Farcaş (1,33%), despre care se spune că sunt interpuşii lui Cătălin Chelu. Mecanica Rotes SA Galaţi este controlată, la rândul ei, de societăţile Amirastar Trading SA (30,45%) şi Amicosottis SA (22,84%), în spatele cărora îi găsim, în cazul celei dintâi, pe Stan Liuţă (98,2%) şi Mihai Marian (1,72%), iar în al doilea caz, pe aceiaşi Condruz şi Farcaş. Doar la Celule Electrice SA, Cătălin Chelu este înregistrat cu un portofoliu confortabil în nume personal de 49,93% din capitalul social. Investigaţia CNVM va stabili dacă omul de afaceri va trebui să oferteze pentru acţiunile Altur SA. În ultima vreme, Revan Com a scos masiv la vânzare pe bursă acţiuni ALT – 12,6 milioane de pe 18 august.

 

Chelu, sancţionat de CNVM în alte trei cazuri

 

Potrivit legislaţiei în vigoare, oferta publică de cumpărare are ca rezultat pentru cel care o promovează dobândirea a mai mult de 33% din drepturile de vot asupra unei societăţi comerciale. În ultimul timp, omul de afaceri de la Galaţi a avut probleme cu deţinerile concertate la diferite societăţi comerciale listate la BVB. În prezent, el este implicat într-un scandal privind SIF Oltenia, unde la ultima AGA au fost anulate voturi reprezentând 8,89% din capitalul social pe motiv că ar acţiona concertat. Tot recent, CNVM l-a obligat pe Chelu să facă oferte de preluare pentru depăşirea pragurilor la alte trei companii listate: Spit Bucovina SA – producător de piese auto, Transtec Tecuci – transporturi şi Minexfor Deva – industria extractivă.

Altă firmă despre care se spune că este controlată de Chelu, Epsomatic SA Galaţi – patronată în acte de Delicia Culea (98%) şi Nela Tudor (2%) -, a depus o acţiune în justiţie pentru ridicarea pragului maxim de deţinere la SIF-uri de 1%, considerat neconstituţional. Cătălin Chelu susţine că nu are o implicare aşa de mare la Altur Sa Slatina. „Eu am câteva acţiuni în nume personal şi sunt acţionar la Celule Electrice Băileşti. La Revan Com nu vând eu. În ceea ce priveşte scandalul de la SIF, dacă nu primesc buletin de vot o să-mi descarc de pe net unul şi o să votez. Evident că o să atac toate hotărârile AGA în justiţie în nume personal. Nu ştiu ce vor face ceilalţi acţionari, despre care ei spun că acţionează concertat“, a declarat Chelu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII