7.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLiber la legislaţia ţării

Liber la legislaţia ţării

Monitorul Oficial se poate citi acum gratuit pe internet. Decizia vine după ce Finanţele doljene au sesizat la Curtea Constituţională faptul că mediului de afaceri îi este împiedicat liberul acces la justiţie pentru că nu poate cunoaşte  legislaţia în timp real.

Regia Autonomă Monitorul Oficial a anunţat că, de luna aceasta, accesul la legislaţie este gratuit pentru toţi cei care doresc să se informeze pe internet. Oricine are posibilitatea să intre on line, pe www.monitoruloficial.ro, iar pe aplicaţia e-Monitor, poate descărca în format pdf toate publicaţiile din Monitorul Oficial (MO) al României şi poate vizualiza gratuit întreaga legislaţie. Momentan, sunt introduse on line monitoarele aferente anului 2008. Până nu demult, firmele şi instituţiile aveau acces la legislaţie numai contra cost, iar pe internet, cei interesaţi puteau citi numai cuprinsul Monitorului Oficial dintr-o anumită zi, nu şi conţinutul legilor. Până şi instituţiile publice aveau accesul îngrădit. „Dacă doream o informaţie din Monitorul Oficial, partea a IV-a, trebuia mai întâi să întrebăm la Registrul Comerţului dacă au publicat ceva, apoi să căutăm pe internet ziua când apare, după care mergeam la bibliotecă să citim. Au fost situaţii când ne-au fost respinse acţiuni în instanţă, pentru că nu ne adresam în termenul legal, dar termenul legal nu îl ştiam“, a precizat Cristina Gurănoiu, şefa Compartimentului Juridic, din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj.

Finanţele au cerut „liber la lege“

Aşa că Finanţele doljene au spus că este neconstituţional ca într-o ţară a Uniunii Europene, instituţiile, firmele şi oricine altcineva să nu aibă acces la legislaţie. Printr-un recurs la Curtea de Apel Craiova, DGFP Dolj a invocat excepţia de neconstituţionalitate a art. 237, aliniatele 3,4 şi 7 din Legea nr. 31/1990 a societăţilor comerciale care ar contraveni articolelor 21, 24 şi 129 din Constituţia României, care prevăd, printre altele, accesul liber la justiţie. Cu alte cuvinte, Legea societăţilor comerciale nu prevede termenele la care trebuie să se publice în MO hotărârile de dizolvare a societăţilor. Ce s-a întâmplat, mai exact, vedem în cele ce urmează.

Nu poţi să afli legea

DGFP Dolj, la fel ca mediul de afaceri interesat (creditorii), a fost pusă în situaţia de a nu putea cunoaşte la timp legislaţia. Registrul Comerţului a dizolvat, în anul 2007, circa 400 de societăţi comerciale pe motiv că nu şi-au depus bilanţul contabil. Totul, absolut în regulă. Legea nr. 31/1990 prevede (art. 237) că aceste hotărâri de dizolvare trebuie publicate în MO, partea a IV-a. De la data publicării curge termenul pentru cererea de recurs, dar de la aceeaşi dată curge şi termenul de formulare a cererii de numire a lichidatorilor de către creditori. Legea nu prevede în cât timp trebuie publicată dizolvarea în MO, dar precizează că termenul de recurs este de 30 de zile. Acelaşi termen este şi pentru creditori. Doar că trebuie să ghiceşti „în stele“ când se publică o astfel de informaţie în Partea a IV-a a MO şi trebuie să afli acest lucru în intervalul celor 30 de zile, dacă vrei să faci recurs sau să numeşti lichidatori, pentru că puţini sunt cei care au abonament la partea aceea a Monitorului. Într-o situaţie de acest gen s-au aflat companii care trebuia să recupereze creanţe de la firmele dizolvate. Au păţit-o şi cei de la Finanţe. „După ce s-a publicat hotărârea de dizolvare a firmelor de către Registrul Comerţului, DGFP Dolj a formulat cererile de numire a lichidatorilor la unele din acele firme în afara termenului legal de 30 de zile. Şi atunci judecătorul delegat de pe lângă Tribunalul Dolj ne-a respins cererile“, a spus Cristina Gurănoiu. Anul acesta, Finanţele au declarat recurs la Curtea de Apel Craiova, dar au cerut şi excepţia de neconstituţionalitate în 52 de dosare care priveau firmele dizolvate, dar care aveau datorii la stat. „Practic, orice agent economic care avea de recuperat creanţe de la o societate comercială supusă dizolvării nu avea acces la Partea a IV-a din Monitorul Oficial. Nu puteai acţiona în nici un fel. Dacă noi, ca instituţie, întâmpinăm probleme, firmele de rând ce să mai zică?“, a continuat reprezentanta Fiscului doljean. În esenţă, DGFP Dolj solicita două lucruri, odată că legea nu prevede termenele la care se publică anunţul de dizolvare (deci, nu există termen de procedură), iar pe de altă parte, lipsa accesului românilor la legislaţie gratuită, pentru că nici măcar Monitorul Oficial nu era gratuit on line, la vremea respectivă.

Curtea a respins excepţia

Aşadar, la recurs, Finanţele au spus că este imposibil să identifici datele la care se publică în MO dizolvările, fiind încălcat liberul acces la justiţie. DGFP Dolj a invocat legislaţia CEDO, unde accesul la legislaţie este permis gratuit oricui. Curtea Constituţională nu a dat câştig de cauză Finanţelor doljene, deci a respins excepţia de neconstituţionalitate. Dar ceva s-a mişcat în sensul solicitat, de eliminare a restricţiilor la legislaţie. Introducerea legislaţiei la liber, on line, fără să fie nevoie de taxe şi tarife, este deosebit de importantă pentru mediul de afaceri.

Cu datoriile cum rămâne?

Cum nu a mai putut cere lichidator la firmele dizolvate, pentru că nu s-a adresat în termen instanţei, fiscul a trebuit să ceară falimentul firmelor la care mai aveau de recuperat creanţe. „Am făcut cerere de intrare în faliment pentru aceste firme şi ne-am înscris la masa credală. Oricum, nu pot fi radiate firmele cu datorii“, a adăugat şefa juriştilor Fiscului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS