12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFord Craiova - probleme cu GM

Ford Craiova – probleme cu GM

Aproximativ 1.000 de salariaţi ai Ford România, angajaţi ai fabricii de la Craiova, s-au aflat în această lună în şomaj tehnic timp de trei zile, din cauza crizei financiare care zguduie lumea, a dezvăluit ieri Ovidiu Cioroianu, liderul de sindicat.
Ei reprezintă aproape o treime din totalul salariaţilor companiei (3.900) şi sunt personalul direct productiv în prezent, lucrând la secţia de motoare şi cutii de viteze a fabricii. „Luna aceasta, secţia a fost în şomaj tehnic timp de trei zile. Nici acum nu se lucrează la întreaga capacitate şi este posibil să fie şi mai rău, dacă se prelungeşte criza. GM a cerut micşorarea producţiei din cauza crizei economice“, a declarat Ovidiu Cioroianu.
Conform contractului, Ford România trebuie să livreze în acest an 200.000 de cutii de viteze şi 170.000 de motoare pentru fabricile Daewoo preluate de GM în Uzbekistan, Ucraina, Egipt şi Coreea. Contractul-cadru dintre cele două părţi ar trebui să se încheie în 2009, însă el ar putea fi finalizat mai devreme, în condiţiile în care GM a fost lovită de criza mondială şi caută soluţii de fuziune cu concernul Daimler – Chrysler. Reprezentanţii GM în România spun că vor da în curând un comunicat privind contractul cu Ford. Pe de altă parte, restul salariaţilor Ford România lucrează în prezent la înlocuirea şi modernizarea liniilor de producţie care au aparţinut Daewoo. Acesta ar fi „avantajul“, susţin salariaţii, că uzina de la Craiova nu este legată, deocamdată, de producţia de automobile şi deci de vânzări. Pe de altă parte, ne punem întrebarea: dacă fabricile productive îşi restrâng activitatea sau o întrerup temporar, va cheltui Ford bani în condiţii de criză pentru modernizarea şi dezvoltarea celei de la Craiova, va plăti salariaţii care se ocupă de lucruri administrative?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

18 COMENTARII