17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestitorii străini fug de Gorj

Investitorii străini fug de Gorj

Gorjul continuă să ocupe ultimul loc pe ţară în ceea ce priveşte investiţiile străine şi numărul societăţilor cu capital mixt, înfiinţate în ultimii ani, iar autorităţile nu au soluţii pentru a-i determina pe străinii cu bani să investească în judeţ.

Judeţul Gorj se zbate în coada clasamentului investiţiilor străine realizate la nivel de ţară. Potrivit datelor publicate periodic de Institutul Naţional de Statistică, judeţul Gorj nu are prea curând şanse să părăsească mocirla ultimului loc şi să devină o zonă atractivă din punctul de vedere al investiţiilor străine. După cum arată statistica lunilor mai şi iunie, făcută publică de institutul amintit, în Gorj au fost înfiinţate numai două societăţi comerciale cu capital mixt, român şi străin: una în luna mai şi alta în iunie. Gorjul a fost depăşit de judeţe precum Ialomiţa sau Vaslui, unde au fost înfiinţate lunar câte două firme cu capital mixt. În acest an, numărul societăţilor comerciale înmatriculate de cetăţeni străini în judeţul lui Brâncuşi este sub 10. Cifra este ridicolă, având în vedere datele statistice pentru alte zone, cum ar fi Bucureşti, unde numai în iunie au fost înfiinţate 391 de firme, în Arad – 44, în Ilfov – 41 etc.

 

131 de firme cu capital mixt, în 19 ani

 

În prezent, autorităţile judeţului se laudă cu 131 de investitori străini, adică societăţi comerciale care au capital mixt. Această cifră reflectă situaţia ultimilor 19 ani şi arată o lipsă de interes a străinilor cu bani pentru Gorj. Când vine vorba de acest subiect, şefii judeţului devin stresaţi şi se laudă, invariabil, cu fabrica de filtre, realizată de o cunoscută firmă de anvelope, în Parcul Industrial de la Bumbeşti Jiu: „Da, sunt 13 societăţi cu capital mixt, dar este şi acea investiţie… Eu nu am statistica, să ştiu câţi investitori vin pe lună în judeţ. Eu am probleme de rezolvat, nu am timp să aflu câţi investitori sunt în Gorj. Este o situaţie cu care nu ne confruntăm numai noi. Să ne uităm şi la judeţe precum Dolj sau Teleorman, unde e un număr mic de firme străine. Hai, că nu am timp să stau să vorbesc despre subiecte de genul ăsta“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, care are trac la investitori.

 

Tot politica e soluţia

 

Şeful Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj, Geo Popescu, consideră că numărul mic al investiţiilor străine în judeţ este strâns legat de calitatea slabă a mediului de afaceri, de lipsa infrastructurii, precum şi de caracteristicile economice, de tip monoindustrial, de stat: „Infrastructura nu este modernizată sau lipseşte. Au fost atâţia ani în care putea să fie pusă la punct. Poate fi vorba şi de lipsa unui aeroport, şi de alte chestiuni. Vorbim şi de calitatea mediului de afaceri în care virtualii investitori îşi desfăşoară activitatea. Poate au nevoie de parteneri, să încropească nişte relaţii. Nu prea au cu cine şi, până la urmă, nu poţi să îi aduci cu forţa. Problema este că nici nu vor să vină şi asta e o chestiune ce ţine şi de politică, şi de o instituţie a lobby-ului. Li se mai pun şi «tălpi» de peste tot… Ăsta este judeţul. Mai este şi mineritul, care şi-a pus amprenta. E nevoie de oameni care să mai fie atenţi cu ceea ce se întâmplă. De atâţia ani punem pe hârtie date care reflectă o anumită realitate şi tot degeaba, că nu interesează pe nimeni. O să ne mai uităm lung după investitori“, a declarat Geo Popescu, directorul Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS