6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAmenzi drastice pentru netransmiterea REVISAL

Amenzi drastice pentru netransmiterea REVISAL

Netransmiterea la timp a Registrului Electronic de Evidenţă a Salariaţilor pune din nou probleme inspectorilor de muncă. Dacă înainte au aplicat doar avertismente patronilor care nu intraseră în legalitate, acum, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au început să dea amenzi drastice.

Neglijenţa patronilor pentru completarea datelor salariaţilor în format electronic persistă de câteva luni. De fiecare dată, controalele au scos la iveală foarte multe cazuri de nerespectare a legii. La început, inspectorii au încercat să îi convingă pe cale amiabilă pe reprezentanţii societăţilor să intre în legalitate. Au dat zeci de avertismente şi le-au pus în vedere să completeze şi să transmită în cel mai scurt timp datele către ITM. Văzând că în cele mai multe cazuri problema nu se rezolvă, inspectorii au trecut la amenzi.

În prima parte a lunii, opt societăţi din cele verificate au fost găsite cu nereguli în completarea şi transmiterea REVISAL. Trei dintre acestea au primit amenzi ce au însumat 9.000 de lei, iar celelalte s-au ales doar cu avertisment. „SC Nef-Al Cons SRL din Slatina, societate de construcţii metalice, a primit o amendă în valoare de 5.000 de lei, pentru că nu a respectat prevederile HG nr. 161/2006 cu privire la trasmiterea la ITM Olt a Registrului General de Evidenţă a Salariaţilor. SC Romal SRL din Slatina şi SC Necşiu Phoenix SNC din Balş au fost amendate cu câte 2.000 de lei, tot pentru nereguli legate de transmiterea Registrului de Evidenţă a Salariaţilor“, a spus Octavian Asaftei, inspector-şef adjunct al ITM Olt.

Alte două firme de construcţii, una de instalaţii, una de transporturi şi alta de comerţ din Olt au primit avertismente pentru netransmiterea la timp a REVISAL. În cazul în care nu vor intra în legalitate în cel mai scurt timp, patronii se vor alege cu amenzi usturătoare.

 

Probleme vechi

 

Registrul Electronic a creat probleme atât societăţilor din judeţ, cât şi ITM încă de când a fost pus în practică.

Din luna martie a anului trecut, când ar fi trebuit ca toate societăţile comerciale şi instituţiile să depună REVISAL-ul, inspectorii de muncă au avut mult de furcă din cauza lipsei de interes manifestate de angajatori. S-au dat amenzi drastice şi zeci de avertismente până ce administratorii unităţilor au înţeles că trebuie să intre în legalitate.

Reprezentanţii ITM se confruntă, de câteva luni, cu o problemă nouă. Mulţi angajatori nu mai completează REVISAL-ul pe măsură ce apar modificări în legătură cu situaţia salariaţilor şi nici nu transmit Registrul Electronic la ITM. Luna trecută, 15 firme şi Primăriile Cilieni, Tătuleşti şi Izbiceni au fost sancţionate cu avertismente.

Anul trecut, zeci de şcoli şi primării au fost pe lista neagră a unităţilor care nu au procurat şi nu au transmis Registrul Electronic. Unele dintre ele au fost amendate cu zeci de mii de lei. Inspectorii de muncă anunţă că vor trece la aplicarea de amenzi tuturor celor care ignoră legislaţia în vigoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS