14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSubvenţia, încurcată de funcţionari

Subvenţia, încurcată de funcţionari

Guvernul a aprobat în şedinţa din 31 iulie, prin hotărâre, nivelul şi condiţiile de aplicare a accizei reduse la motorina utilizată în agricultură în anul 2008. În Dolj, primăriile şi Direcţia Agricolă nu mişcă un deget pentru aplicarea actelor normative, pe motiv că nu a venit nimic de la minister.

Anul acesta, pentru motorina utilizată în agricultură, la efectuarea lucrărilor agricole mecanizate, se aplică o acciză redusă de 80,971 euro/1.000 litri, respectiv de 0,27 lei/litru. Sprijinul financiar rezultat din diferenţa dintre acciza redusă şi cea standard este de 193,654/1.000 litri, respectiv 0,65 lei/litru. Vor beneficia de acest sprijin financiar producătorii agricoli, persoane fizice şi/sau juridice, care exploatează suprafeţe de teren agricol, individual sau în forme de asociere, conform legislaţiei în vigoare, cu scopul de a obţine producţie agricolă, precum şi grupurile şi organizaţiile de producători recunoscute.

 

Cum să iei cei 0,65 lei pe litrul de motorină

 

Pentru a fi eligibili la acordarea sprijinului financiar de 0,65 lei/litru, beneficiarii trebuie să fie înscrişi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu suprafeţele de teren pe care le exploatează şi pentru care solicită motorină cu acciză redusă. Sprijinul financiar se acordă pe baza adeverinţelor pentru motorină eliberate de direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Pentru obţinerea sprijinului financiar, producătorii agricoli trebuie să întocmească cereri, însoţite de copia actului de identitate pentru persoane fizice sau copia certificatului de înmatriculare şi/sau certificatul de înregistrare pentru persoane juridice şi de adeverinţa eliberată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, care certifică suprafaţa exploataţiei. După primirea adeverinţei, beneficiarii se prezintă la depozitele sau la staţiile de distribuţie a motorinei şi achiziţionează combustibil, în baza adeverinţei în original, la preţul practicat de furnizor, mai puţin diferenţa de acciză. Furnizorii de motorină o vor recupera ulterior de la autoritatea fiscală.

 

Doljul nu dă nimic pentru că nu ştie ce şi cum

 

În mai multe judeţe din ţară, direcţiile agricole au început de două săptămâni să deruleze procedura de obţinere a subvenţiei de 1 leu/litru de motorină, numai în Dolj nu se face nimic pe motiv că nu se ştie ce şi cum. „Nu ne-a venit nimic de la minister. În HG nr. 277/2008 sunt date precise numai pentru motorina folosită în campania de primăvară. Până nu ne vine ceva de la minister, nu putem să eliberăm adeverinţe“, a spus Traian Bulată, director adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj. Nici directorul general al direcţiei nu poate da mai multe informaţii despre modul în care fermierii pot intra în posesia subvenţiei de un leu şi a reducerii parţiale la acciza pe motorină. „M-am informat şi eu la minister şi, deocamdată, nu ştim mare lucru pentru că reducerea parţială la acciza de motorină nu a apărut în Monitorul Oficial. Nu ştim dacă vom elibera o adeverinţă sau două. Colegii din alte judeţe au eliberat deja adeverinţe pentru subvenţia acordată pe baza HG nr. 277, dar ne întrebăm ce fac cei care au luat deja motorina? Se mai duc o dată să-şi ia şi cei 0,65 lei de la acciză? Este încurcată treaba. Ştim că oamenii au început deja să are miriştile şi le trebuie motorina, dar încă nu ştim cum să procedăm. Dacă ministerul ne trimite o notă cum să facem, noi putem de mâine să începem procedura“, a spus Cornel Popa, director general al DADR Dolj.

 

Direcţiile agricole trebuie să elibereze câte două adeverinţe

 

La ministerul agriculturii e linişte şi pace pentru că şi funcţionarii, şi şefii ştiu că motorina subvenţionată se cumpără deja. Cât despre reducerea parţială la acciză, se dă ca sigur sfârşitul acestei săptămâni pentru apariţia în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern adoptate la sfârşitul lunii trecute. „De două săptămâni se cumpără, de către fermieri, motorină subvenţionată cu 1 leu/litru conform HG nr. 277/2008. Nu cred că judeţul Dolj face excepţie de la acest lucru pentru că, dacă direcţia agricolă nu a demarat procedura de obţinere a adeverinţelor, înseamnă că pe directorii de acolo îi mănâncă spinarea! Îmi este greu să cred că ei nu sunt în stare să citească un act normativ care este în funcţiune de la începutul anului. Cât despre reducerea parţială la acciză, vă pot spune că, în două-trei zile, hotărârea de guvern va apărea în Monitorul Oficial şi direcţiile agricole trebuie să fie pregătite să elibereze alte adeverinţe. Mai clar, direcţiile trebuie să elibereze două adeverinţe. Una pentru subvenţia de 1 leu/litru, prevăzută de HG nr. 277, şi alta pentru reducerea parţială a accizei la litrul de motorină, care este de 0,65 lei/litru. În final, subvenţia şi acciza ajung la 1,65 lei pe litrul de motorină din preţul de la pompă“, a spus Gheorghe Albu, ministrul secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Dacă fermierii se vor lua după ministrul secretar de stat Albu, atunci se vor duce repede la primăria din localitate şi la APIA pentru a face rost de documentele care le permit să cumpere motorină mai ieftină cu 1,65 lei/litru. Dacă se vor lua după funcţionarii DADR Dolj, vor aştepta ceva scris de la minister!

Directivă europeană

Posibilitatea instituirii unei cote reduse de acciză la motorina destinată lucrărilor agricole este reglementată la nivel european prin Directiva Consiliului 96/2003/CE de restructurare a cadrului comunitar pentru impozitarea electricităţii şi produselor energetice. România este în situaţia de a face uz de prevederile Directivei 95/60/CE, întrucât nu este în măsură să distribuie motorina marcată şi colorată, cu acciză redusă pentru agricultură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS