24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte ştiri

Guvernul nu se simte vinovat de creşterea preţurilor

Premierul Tăriceanu le-a spus ieri miniştrilor, la începutul şedinţei de guvern, că se încearcă găsirea unui vinovat pentru creşterea preţurilor, şi anume executivul. Tăriceanu a mai afirmat, potrivit unui comunicat de presă, că a observat faptul că executivul este învinovăţit pentru creşterea preţurilor la gaze şi curent electric, deşi acestea sunt stabilite în funcţie de cerere şi ofertă. „Am observat că se încearcă găsirea unui vinovat pentru creşterea preţurilor, şi anume acel vinovat să fie guvernul. Într-o economie de piaţă, cum este cea românească, nu guvernul stabileşte preţurile. Acestea se stabilesc pe piaţă, în funcţie de legea cererii şi ofertei“, a spus şeful executivului, referindu-se la decizia ANRE de majorare a preţului gazelor şi curentului electric de la 1 iulie. De asemenea, Tăriceanu a precizat că măsurile pe care le va lua guvernul pentru sprijinirea persoanelor afectate de creşterea preţului gazelor nu vor fi populiste, prin urmare vor viza doar pensionarii şi persoanele cu venituri foarte reduse. „Să fie clar. Nu facem populisme, ci ne adresăm doar categoriilor defavorizate“, a spus premierul. În acest sens, Tăriceanu a stabilit ca Ministerele Economiei şi Muncii să lucreze în continuare la conceperea unui pachet de măsuri în vederea sprijinirii categoriilor sociale defavorizate, afectate de creşterea preţurilor la gaze, respectiv pensionarii şi persoanele cu venituri foarte reduse.

Adrian DINU

Patriciu şi Ţiriac, în topul bogătaşilor est-europeni

Dinu Patriciu ocupă poziţia a zecea în topul Forbes, al celor mai bogaţi 16 oameni din Europa de Est, cu o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari, în timp ce Ion Ţiriac
s-a clasat pe poziţia 14, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari. Fostul arhitect Dinu Patriciu a preluat în 1998 fosta companie de stat Rompetrol, al cărei director executiv a devenit în 2001. Printr-o serie de achiziţii, Patriciu a transformat Rompetrol într-o companie multinaţională, ce a înregistrat în 2007 vânzări de 3,2 miliarde de dolari. Anul trecut, acesta a vândut 75% din grup operatorului energetic de stat din Kazahstan, KazMunaiGaz. La acea vreme. Numele fostului tenisman Ion Ţiriac, a cărui avere se ridică la 1,2 miliarde de dolari, este legat de mai multe companii din domeniul bancar, asigurări, leasing auto şi de retail. Acesta a vândut participaţiile deţinute unor companii occidentale şi a investit în sectorul imobiliar din România. Proiectele actuale includ oferte rezidenţiale în Bucureşti, Timişoara, Braşov şi Sibiu, precum şi patru complexuri de birouri în Bucureşti. Pe prima poziţia a clasamentului al celor mai bogaţi oameni din Europa de Est întocmit de Forbes se situează cehul Petr Kellner, cu o avere de 9,3 miliarde de dolari, cu afaceri în domeniul bancar şi al asigurărilor, informează NewsIn.

Adrian DINU

Electrica, în criză de lichidităţi

Electrica SA riscă să iasă de pe piaţă din cauza lipsei de lichidităţi, a declarat ieri directorul de furnizare din cadrul Electrica SA, Ioan Silvaş, în cadrul audierilor de la Comisia de Industrii şi Servicii din cadrul Camerei Deputaţilor. „Electrica riscă să iasă de pe piaţă din lipsă de lichiditate. În total, aceasta a acumulat creanţe restante de 710 milioane de lei. Numai 309 milioane de lei reprezintă creanţele CFR. Ce înseamnă profitul pe hârtie, dacă nu sunt bani? Noi suntem în discuţii cu CFR, dar soluţia pentru datoriile acestea neplătite nu este la noi, ci la ministere, sau la guvern“, a declarat Ioan Silvaş, citat de NewsIn.

Potrivit oficialului Electrica, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a făcut o discriminare faţă de compania de electricitate de stat, atunci când a decis rata de rentabilitate asupra activelor reglementate investite de 7% pentru Electrica şi de 10% pentru companiile de electricitate private.

Adrian DINU

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS