10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri5000 de euro, salariu de afacerist

5000 de euro, salariu de afacerist

Oamenii de afaceri şi branch managerii cunoscuţi din Craiova au salarii lunare cu multe zerouri. Veniturile totale ale afaceriştilor intervievaţi de GdS se învârt în jurul a 5.000 de euro pe lună.

O afacere de top este condusă de manageri pe măsură. GdS a stat de vorbă cu oamenii care se află în spatele unora dintre cele mai tari afaceri din Craiova şi a aflat ce venituri lunare încasează aceştia. Majoritatea sunt branch manageri tineri sau proprietari de firme. Unii au fost împinşi în afaceri de părinţii lor, la rândul lor businessmeni de notorietate, care au pus bazele firmelor pe care le conduc acum fiii. Alţii, trecuţi de prima tinereţe, muncesc destul de mult pentru a-şi menţine afacerile „pe val“. Cu toţii însă au salarii cu multe zerouri, iar dacă sunt şi proprietari mai încasează şi dividende. Nu ne-a interesat cum au făcut bani pentru a-şi propulsa afacerile. Criteriile avute în vedere au fost: să aibă un business puternic şi să nu fi apărut în diverse scandaluri legate de afacerile lor. Precizăm că aproape toţi oamenii de afaceri intervievaţi de GdS au vrut să pară modeşti, spunând că nu se dau în vânt după câştiguri pompoase. La fel cum majoritatea spun că preferă să reinvestească profitul, pentru ca averea lor să se înmulţească.

 

Cherciu trăieşte pe picior mare

 

Ştefan Cherciu, patronul de la „Casa Noastră“, a fost cel mai deschis dialogului pe tema veniturilor sale. A spus clar că are un salariu de 10.000 de lei şi şi-a estimat totalul veniturilor lunare la peste 5.000 de euro. Are afaceri cu termopane, cu imobiliare şi altele. Are suprafeţe importante de terenuri peste tot în jurul Craiovei şi stă departe de politică.

„Am foarte multe venituri, pentru că am mai multe firme. În plus, câştig şi ca persoană fizică şi nu pot estima cu exactitate cât iau pe lună. Să zicem că peste 5.000 de euro, din care salariul este de 10.000 de lei“, a spus Cherciu. La 41 de ani, Ştefan Cherciu dezvăluie din secretele succesului: „Muncesc 12-14 ore pe zi şi am o echipă de oameni foarte bună în jurul meu, motivată şi pregătită. O astfel de echipă sigur te duce la succes. În politică poate intru peste 20 de ani“.

 

Bani din vânzări de maşini

 

Puţini îl cunosc pe Mircea Nistor. Este asociatul lui Horaţiu Buzatu la ArhiDesign (papetărie) şi la PlusAuto – dealer de autoturisme Ford – firmă în expansiune după anunţul de investire a americanilor la Craiova. Deşi manager de succes, Mircea Nistor nu vrea să iasă în evidenţă: „Discutaţi cu asociatul meu, Horaţiu Buzatu. Eu nu vreau să am notorietate“. După calculele noastre, Mircea Nistor câştigă în jur de 4.000 de euro pe lună, dacă luăm în considerare şi dividendele. Horaţiu Buzatu spune că „atât eu, cât şi asociatul meu, nu epatăm în maşini luxoase, nu avem tablouri scumpe pe pereţi şi nici conturi babane în bănci. Banii trebuie să se regăsească în firme, să lucreze pentru firmele noastre. Atât eu, cât şi asociatul meu câştigăm între 2.000 şi 5.000 de euro pe lună“. Declaraţia de avere a lui Buzatu arată că acesta a avut pe anul trecut un venit total de 175.000 de lei, inclusiv dividendele de la firmele amintite. Adică, în medie, puţin peste 4.000 de euro pe lună.

Alţi oameni de afaceri fac bani frumoşi din vânzarea de automobile. Fraţii Eugen şi Cornel Panait, proprietarii Automonza (dealer Fiat, Alfa Romeo, Iveco). Deşi nu a dorit să dezvăluie exact cât câştigă, Cornel Panait a lăsat să se înţeleagă că un proprietar de firmă ia mai mult decât directorul general: „Un branch manager câştigă 2.000-3.000 de euro pe lună. Eu sunt proprietar de firmă şi e cu totul altceva. Dacă nu fac dividende, nu iau mare lucru. Eu, de exemplu, nu am salariu fix, dar câştig cât să trăiesc un pic mai bine“. În ultimii doi ani, Cornel Panait spune că a investit profitul în proporţie de peste 90% şi a constituit provizioane de risc, pe principiul că „banii trebuie să producă alţi bani“.

Mihai Dugăeşescu este proprietarul grupului de firme Dumagas, Dumatracks şi Dumagas Transport, care se ocupă, în ordinea enumerării, de vânzări de gaz lichefiat, vânzări de camioane şi tiruri, dar şi cu transportul intern şi internaţional de mărfuri. Despre acesta se spune că ar avea unul dintre cele mai mari salarii din oraş. Mihai Dugăeşescu preferă să păstreze secretul asupra veniturilor sale lunare: „Venitul meu este confidenţial. Nu pot să vă răspund la aşa ceva. Nu doresc să-mi fac public salariul“.

 

2.000 de euro, salariul lui Busuioc

 

La 37 de ani, Florin Busuioc este manager general la Pan Group, firmă fondată de tatăl său, Ion Busuioc, şi care are o cotă de piaţă importantă în zona de panificaţie. Florin Busuioc mai are şi propria afacere, Policlinica Pan Med. Comunicativ, juniorul Busuioc spune relaxat ce venituri încasează lunar: „La Pan Group, ca director general, am până în 2.000 de euro salariu net, iar de la PanMed câştig dividende, dar afacerea este la început şi dividendele sunt de maximum 20.000 de lei noi pe an. Eu nu sunt genul de director de bancă având mii de euro pe lună. Banii trebuie lăsaţi în firmă, pentru ca afacerea să crească“.

Managerul general al Elpreco (producător de prefabricate, lider pe zonă), Dan Căprioară, spune pe şleau că are doar salariul ca sursă de venit. „Câştig din salariu 100 de milioane de lei vechi pe lună (10.000 de lei noi – n.r.). Muncesc de la 7.00 dimineaţa până la 9.00 seara şi sâmbăta, iar uneori şi duminica până la prânz. Mă ghidez după lozinca dacă nu munceşti, nu ai!“.

Dan Căprioară spune că succesul firmei se datorează echipei de oameni de încredere din jurul lui: „Suntem foarte aproape de oamenii noştri. Suntem la fel ca o familie. Angajaţii de la Elpreco au salarii destul de bune, dar nu exagerate“.

Liviu Cioană, proprietar la MITLIV – companie aflată în trend ascendent pe piaţa materialelor de construcţii -, câştigă doar din dividende, dar spune că bagă în buzunar numai strictul necesar. „Cât am nevoie, atâta iau din dividende. Nu am un venit fix pe lună“, susţine Cioană.

Călin Popeci, fiul cunoscutului om de afaceri Constantin Popeci, conduce atât fabrica de utilaje Popeci Utilaj Greu, cât şi altă companie din grupul familiei, Popeci Motors – dealer Mercedes, Daewoo şi altele. Călin Popeci a fost singurul dintre oamenii de afaceri craioveni enumeraţi de noi care nu a dorit să discute despre veniturile sale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

42 COMENTARII