16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum să te înţelegi cu colegii

Cum să te înţelegi cu colegii

Dacă prietenii îi alegeţi singuri, colegii de serviciu fac parte din peisajul zilnic, indiferent că vă doriţi sau nu. Mai mult decât atât, nu numai că vă întâlniţi cu colegii care vă plac mai puţin, dar trebuie să şi colaboraţi cu ei.

Există mai multe tipuri de colegi nesuferiţi: bârfitori, vorbăreţi, plângăcioşi, lăudăroşi sau leneşi. Bârfitorul, de exemplu, „pare cea mai drăguţă, mai sociabilă şi mai bine intenţionată persoană din lume“. Totuşi, amabilitatea sa este ieşită din comun pentru că îi place să ştie tot, dar şi să-i informeze pe ceilalţi. În plus, informaţiile oferite de el nu sunt întotdeauna 100% adevărate. „Problema cu astfel de colegi este că nu îi puteţi crede în totalitate, deoarece sunt interesaţi atât de adevăr, cât şi de zvonuri. Ascultaţi-i în tăcere pentru a nu deveni ca ei“ este sfatul specialiştilor de la www.myjob.ro. Afirmaţia este susţinută şi de alţi specialişti, care vă sfătuiesc să staţi cât mai puţin în preajma grupului de bârfitori. „Şi dumneavoastră vă place să fiţi la curent cu ceea ce se întâmplă prin firmă, dar nu ştiţi cât de afectată vă va fi imaginea dacă sunteţi văzuţi prin preajma bârfitorului. Nu vă lăsaţi duşi de val“, notează specialiştii în resurse umane de la www.ele.ro.

 

Fiţi diplomaţi cu vorbăreţii

 

În ceea ce priveşte vorbăreţul, indiferent că face parte sau nu din grupul de bârfitori, acesta poate deveni enervant deoarece îi place să se audă vorbind, fără să se gândească la ceilalţi, care ar putea avea treabă în momentul respectiv. Pentru a nu-l jigni lăsându-l să vorbească singur sau spunându-i verde-n faţă că aveţi lucruri mai bune de făcut, trebuie să fiţi cât mai diplomat. „Ar fi de preferat să îi daţi de înţeles că aveţi probleme cu concentrarea. Spuneţi-i că aveţi ceva de făcut şi că nu puteţi fi atent la mai multe lucruri deodată, dar promiteţi-i că ieşiţi în pauza de masă împreună sau beţi o cafea după program“, precizează www.ele.ro. Un astfel de sfat este dat şi de specialiştii www.myjob.ro. „Va trebui să-i sugeraţi că aţi prefera să îl asculţi în timpul liber. Dacă îl simpatizaţi cu adevărat, puteţi lua masa o dată pe săptămână împreună“.

 

Nemulţumitul trebuie tratat cu tact

 

Şi relaţia cu plângăciosul sau nemulţumitul poate fi manageriată tot cu multă diplomaţie. Acest coleg este în permanenţă nemulţumit de câte ceva, indiferent că este vorba de vreme, de relaţia cu şefii, cu colaboratorii, de sănătate sau de orice altceva. Pentru a avea o relaţie bună cu acest tip de coleg, specialiştii spun că „ar fi bine să schimbaţi subiectul“ şi să „îi daţi de înţeles, într-un mod oarecum subtil, că nu vă interesează nemulţumirile lui“.

 

Evitaţi să mai lucraţi cu lăudăroşii şi leneşii

 

Mai enervanţi decât plângăcioşii şi vorbăreţii sunt, de departe, lăudăroşii, care îşi adjudecă meritele întregii echipe. Chiar dacă nu vă stă în caracter sau vi se pare nepoliticos să ripostaţi, specialiştii vă avertizează că nu trebuie să staţi cu mâinile în sân când vă întâlniţi cu astfel de persoane.

„Dacă aveţi de-a face cu astfel de personaje, lăsaţi modestia de o parte şi asiguraţi-vă că atât şefii, cât şi ceilalţi colegi află care v-a fost contribuţia la proiectul respectiv. Pe viitor, nu vă mai oferiţi să-i ajutaţi“, notează site-ul mai sus-menţionat. De fapt, pentru binele dumneavoastră, nu ar fi rău să vă limitaţi la saluturi atunci când vă întâlniţi cu ei sau, dacă este necesar, explicaţi-le că sunteţi ocupaţi.

La fel trebuie să vă comportaţi şi cu leneşii, care încearcă în permanenţă să găsească un binevoitor căruia să-i delege propriile activităţi şi cărora trebuie să învăţaţi să le spuneţi „nu“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU