12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLicitaţie blocată la Agenţia de Plăţi

Licitaţie blocată la Agenţia de Plăţi

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) anunţa, la începutul lunii octombrie, că o treime dintre fotografiile cu terenuri agricole (ortofotoplanuri) trebuie refăcute în acest an, dar licitaţia este blocată din cauza unei contestaţii depuse de una dintre cele cinci firme participante.

„Licitaţia pentru selectarea firmei care să realizeze ortofotoplanuri este blocată din cauza unei constestaţii privind caietul de sarcini“, a declarat ieri, pentru NewsIn, directorul general adjunct al APIA, Doru Nechiti.

Identificarea parcelor agricole, etapă esenţială în gestionarea fondurilor europene pentru plăţi la hectar, a fost realizată pe baza fotografiilor terenurilor agricole. APIA a anunţat, la începutul anului, că procesul de identificare a fost finalizat, dar autorităţile au constatat între timp că multe ortofotoplanuri nu mai corespund realităţii din teren. Autorităţile au decis să actualizeze aproximativ o treime dintre ortofotoplanuri, până la sfârşitul anului.

Comisia Europeană a informat recent că va decide în 20 decembrie activarea clauzei de salvgardare pe agricultură dacă România nu-şi va rezolva, până pe 16 decembrie, problemele în vederea acreditării depline a APIA. Ministrul agriculturii, Dacian Cioloş, a declarat, pentru NewsIn, că există condiţiile necesare pentru acreditarea definitivă a APIA, dar o decizie va fi luată pe 15 decembrie, în funcţie de raportul de audit al firmei Deloitte. Potrivit unui avertisment lansat în cursul lunii octombrie de Comisia Europeană, pentru a nu fi activată clauza de salvgardare, România trebuie să aibă un Sistem Integrat de Administrare şi Control (IACS) funcţional şi să nu efectueze plăţi înainte de finalizarea controlului în teren. În subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) funcţionează două agenţii responsabile cu gestionarea fondurilor europene, respectiv APIA şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Cele două agenţii de plăţi au obţinut acreditare provizorie pe 15 decembrie 2006. Pe cele două componente, plăţi directe şi dezvoltare rurală, România va primi de la Uniunea Europeană, în perioada 2007-2013, fonduri în valoare de peste 12 miliarde de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS