22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTradiţia românească bate norma europeană

Tradiţia românească bate norma europeană

Ritualul de tăiere a porcului de Crăciun nu va ţine cont în gospodăriile populaţiei de directiva Uniunii Europene privind bunul tratament al animalelor. Ţăranii vor tăia ca şi până acum jugulara porcului, iar asomarea animalelor se va face doar în abatoare.

Ţăranii români îşi vor putea sacrifica porcii în perioada Crăciunului numai dacă animalele au fost asomate, a declarat de curând preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. Asomarea este un procedeu care, atunci când este aplicat unui animal, îi cauzează acestuia pierderea cunoştinţei până în momentul sacrificării. Asomarea va face animalul să nu mai simtă pericolul sacrificării şi nici durerea la aceeaşi intensitate ca atunci când este sacrificat după metodele clasice – tăierea jugularei. Europa va trebui să închidă ochii de Crăciunul românesc, când cea mai mare parte a ţăranilor îşi vor sacrifica porcii din gospodării după tradiţie.

 

Fără suferinţă!

 

Pentru că tăierea porcului de Crăciun a devenit o tradiţie românească şi pentru ca aceasta să-şi continue cursul şi după intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost obligată să introducă în legislaţia internă existentă câteva prevederi noi din legislaţia comunitară. Astfel, ordinul ANSVSA 180/2006, care transpune Directiva CEE 93/114, stabileşte condiţiile de sacrificare a porcinelor în abatoarele autorizate, cu respectarea normelor de protecţie a animalelor pe timpul desfăşurării acestei operaţiuni. Articolul 9 din actul normativ prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietari pentru consumul propriu, cu recomandarea expresă ca animalele respective să fie asomate (anesteziate) în prealabil, adică să fie ferite de suferinţă sau durere în timpul mişcării, prinderii şi sacrificării. Asomarea se poate face cu pistol cu glonţ captiv, cu asomator electric, prin barbiturice sau prin lovire cu un instrument mecanic care produce presiunea asupra craniului fără penetrarea sau fracturarea acestuia.

 

„Bunăstarea“ porcului, mai mare decât a omului

 

Andrei Butaru, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Controlul Alimentelor Dolj, crede că Europa va închide ochii la obiceiul românilor de a tăia porcul în gospodăria proprie. „În Uniune este obligatorie asomarea porcului înainte de tăiere pentru a-l scuti pe animal de suferinţe inutile şi mai este încă o explicaţie ştiinţifică. Animalul simte pericolul, iar reacţia este o descărcare mare de adrenalină în muşchi, care este toxică. Atunci cînd spun toxică nu mă refer la faptul că nu se poate consuma carnea, ci la faptul că o concentraţie mare de adrenalină poate duce cu timpul la modificări ce pot fi periculoase pentru omul care a consumat carnea. Aşa că asomarea nu este un moft!“, a spus Andrei Butaru. În cadrul DSVSA Dolj există un birou de bunăstare, condus de un medic veterinar, unde se pot face plângeri privind relele tratamente aplicate animalelor. Amenzile date celor care tratează cu metode barbare animalele sunt de multe ori mai mari decât preţul animalelor. Dacă nu vom dori să le tratăm bine pe animale, se pare că o vom face totuşi constrânşi de amenzi. Practic, cadrul instituţional pentru aplicarea normelor europene a fost creat, dar va mai trece timp până lucrurile vor intra în firescul lor.

 

Cu pistolul la tâmpla porcilor

 

În această perioadă, toţi medicii veterinari din Dolj se instruiesc în legătură cu metoda europeană de asomare a porcilor. Până pe 10 decembrie, când încep tăierile în masă ale animalelor, medicii vor fi obligaţi să-şi achiziţioneze pistoale cu glonţ captiv, metodă de asomare convenită de Colegiul Medicilor Veterinari şi ANSVSA. Un pistol costă între 500 şi 1.000 de euro, iar ţăranii care vor să-şi taie porcii după normele europene o pot face contra cost, înscriindu-se pe listele de aşteptare ale medicilor concesionari. „Metoda asomării este folosită deja în toate abatoarele acreditate după normele europene şi ea a fost utilizată în abatoare şi înainte de 1990. Norma europeană doar extinde metoda şi în gospodăriile ţărăneşti. Adoptarea ei la scară largă ţine în primul rând de mentalitatea crescătorului, care se schimbă greu. Nu poţi controla în câteva zile, cât durează tăierea porcilor, sute de mii de oameni, să vezi care-şi asomează porcul şi care nu! Ar trebui să avem o armată de oameni“, a adăugat Butaru. Aşa că primul EuroCrăciun se va ţine tot pe stilul Crăciunului vechi. Grija Europei faţă de porcii româneşti este oricum mai mare decât a Ministerului Sănătăţii pentru oameni!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII