8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFamilia Sarcină, afaceri învăluite în fum

Familia Sarcină, afaceri învăluite în fum

Familia Sarcină este una dintre cele mai bogate din judeţul Gorj, cel puţin aşa se susţinea în Topul celor mai bogaţi români, dat publicităţii în urmă cu trei ani. La data respectivă, averea familiei Sarcină era estimată la peste cinci milioane de dolari, însă evoluţia ulterioară a investiţiilor lui Nicolae Sarcină (37 de ani), „creierul“ afacerilor derulate în numeroase judeţe din ţară, spune altceva despre potenţialul unui businessman cel puţin controversat. Misterul din jurul lui Nicolae Sarcină şi secretomania cu care acesta are grijă să îşi înconjoare toate mutările pe care le face în domeniul economic, politic sau media l-au transformat într-o adevărată enigmă pentru omul de rând. De altfel, singura firmă la care apare cu numele, fiind preşedinte al Consiliului de Administraţie, se numeşte SC SUCCES NIC COM, cu un obiect de activitate divers. Paradoxal, societatea este trecută pe numele soacrei sale, Genoveva Ungurici, care locuieşte în satul Bâlta, din comuna Runcu. Soacra lui Sarcină este astfel patroana unui adevărat imperiu comercial, dar duce o viaţă simplă, alături de consătenii ei, departe de tumultul afacerilor în care este implicat ginerele.

Majoritatea societăţilor controlate de Sarcină au administratori de al căror nume nu a auzit nimeni şi toate au cochetat cu falimentul, având sute de miliarde de lei vechi datorii. Pe lista firmelor din portofoliul familiei se află TPSUT Rovinari, firmă specializată în prestarea de servicii pentru minerit, SMAUC Bâlteni, AMORIM SA, SC Şantierul 4 Târgu Jiu şi Lactin SA, firme intrate în faliment, care totalizau anul trecut datorii de peste 800 de miliarde de lei vechi. SC SUCCES a mai cumpărat recent şi SC GRIMEX Târgu Jiu, precum şi Uzina de Reparaţii din Motru, intrând puternic în afaceri cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi cele două Complexuri Energetice de la Rovinari şi Turceni.

Domeniul comerţului a fost însă cel care l-a consacrat pe Nicolae Sarcină. A început de la un magazin sătesc şi a ajuns în prezent să deţină peste 100 de spaţii comerciale, angrouri, în Hunedoara, Gorj şi Bucureşti, o reţea de staţii de benzină, restaurante, precum şi afaceri în domeniul construcţiilor, panificaţiei, protecţiei şi pazei etc. SC SUCCES a cheltuit alte câteva zeci de miliarde de lei vechi pe sediul Cinematografului „Dacia“ din Târgu Jiu, pentru a construi un supermarket, investiţie nematerializată încă. Concurentul lui Sarcină la licitaţia organizată de consiliul judeţean a fost firma Billa. În urmă cu un an şi jumătate, familia Sarcină a investit şi în media locală, primul produs scos pe piaţă fiind televiziunea ACCES TV. Aproape neatins de organele de anchetă, Garda Financiară sau Finanţele Publice, despre Nicolae Sarcină s-a spus că este doar vârful de lance al unor figuri politice din diferite partide: Valeriu Stoica sau soţia fostului premier Adrian Năstase, Dana Năstase. Tot Nicolae Sarcină nu ascundea anul trecut faptul că în 2004 a petrecut revelionul cu Traian Băsescu la Cheile Buţii, o staţiune din Hunedoara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS