12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCariera Jilţ, sugrumată de interese imobiliare

Cariera Jilţ, sugrumată de interese imobiliare

Administraţia locală din Mătăsari – Gorj a retrocedat peste 100 de hectare de teren în zona Exploatării Miniere Jilţ, care asigură cărbunele pentru Complexul Energetic Turceni. Pierderile pe numai patru luni sunt estimate la peste 18 milioane de euro. Terenurile sunt vânate de afaceriştii locali, obişnuiţi cu contractele de stat.

Exploatarea Minieră de Carieră (EMC) Jilţ, unitatea care aprovizionează cu cărbune Complexul Energetic (CE) Turceni, a înregistrat în ultimele patru luni pierderi estimate la cel puţin 18 milioane de euro din cauza proprietarilor de terenuri retrocedate, care împiedică desfăşurarea activităţii la mină. Primăria Mătăsari, pe raza căreia se află EMC Jilţ, a retrocedat în ultimii doi ani peste 100 de hectare de teren în zona carierei miniere. Estimările indică alte 200 de hectare care vor intra în perioada următoare în proprietate privată.

O dată cu apariţia Legii nr. 247/2005, localnicii au cerut pământ pe vechile amplasamente, aflate în jurul exploatării miniere, conştienţi că în acest mod statul va plăti bani mulţi pe terenuri, având nevoie de ele pentru minerit. „Credeţi că puteam să nu le dau unde au cerut? Păi, ăştia îmi dădeau foc la casă. Ştiau că mina are nevoie de pământ şi că vor lua bani buni“, a afirmat Nicolae Dădălău, secretarul Primăriei Mătăsari.

Peste 270 de localnici au încheiat până acum procese-verbale de punere în posesie, iar unii dintre ei au şi început negocierile de vânzare a pământului. Interesant este că primăria nici nu s-a mai obosit să emită titlurile de proprietate, iar proprietarii încearcă să vândă terenul către CE Turceni cerând până la opt miliarde de lei vechi pe hectar, în condiţiile în care CE Turceni nu oferă decât 630.000.000 de lei, după cum a precizat Anton Sava, inginer-şef al Direcţiei de Investiţii. Alţii vând în baza proceselor-verbale de punere în posesie, însă la primărie noii proprietari nu figurează în acte.

 

Pierderile pe un an: 54 de milioane de euro

 

În 2007, CE Turceni are nevoie de aproape 35 de hectare de terenuri pentru exploatarea cărbunelui, însă negocierile cu proprietarii merg greu. „Sunt 30-35 de persoane pe care nu le putem identifica sau care nu au documente prin care să ateste că sunt proprietari, deoarece primăria nu a emis încă titlurile de proprietate sau se află în litigiu. Mai sunt şi situaţii când terenul a fost restituit, dar moştenitorii nu au făcut succesiunea. Este vorba despre aproximativ 20 de hectare de teren. Noi am mai cumpărat pământ acolo unde am putut şi până acum am realizat cam 70% din planul pe care ni l-am făcut la începutul anului“, a declarat Sava.

În prezent, cinci excavatoare de mare tonaj din carieră sunt practic scoase din funcţiune din cauza retrocedărilor. Două dintre ele se află la cariera Jilţ Nord, alte trei aparţinând de Jilţ Sud. Dacă luăm în calcul că fiecare excavator furnizează 60.000 de tone de cărbune, la preţul de 508.000 de lei vechi tona, timp de patru luni, de când durează situaţia, pierderile EMC Jilţ se ridică la peste 18 milioane de euro. Într-un an, acestea se cifrează la 54 de milioane de euro. Practic, mai mult de jumătate din producţia anuală de cărbune a EMC Jilţ este blocată, dacă avem în vedere că pierderile sunt estimate la 3,6 milioane de tone, iar producţia anuală, la şase milioane de tone. Şi acesta nu este decât începutul. „Dacă nu rezolvăm repede cu proprietarii de terenuri, la anul e jale. Practic, nu avem de unde lua cărbune. Este costisitor să imporţi din Rusia sau Polonia. Ne-ar trebui o lege specială pentru exproprieri, altfel suntem morţi“, afirma unul dintre directorii EMC Jilţ.

 

Clanul Sarcină, abonat la contracte

 

Cariera EMC Jilţ este o vacă bună de muls şi pentru afaceriştii locali, deoarece CE Turceni alocă anual un buget de 200 de miliarde de lei vechi pentru lucrările de prestări servicii la EMC Jilţ, cu utilaje închiriate de la firme private. Beneficiarul actual al contractului este SC Tehnologie şi Prestări cu Sisteme de Utilaje Terasiere SRL Motru, controlată de familia Sarcină. În problemele „delicate“, firma este reprezentată de Gheorghe Sarcină, însă în acte unic asociat figurează Mihai Sarcină, fiul acestuia, de 30 de ani. De ceva timp, utilajele TPSUT Motru (firma parteneră de afaceri) blochează o parte din activitatea carierei. La cariera Jilţ Nord, unul dintre buldozere a blocat frontul de lucru, iar la Jilţ Sud alt utilaj s-a suit cu şenilele pe banda transportoare de steril, blocând-o. În primul caz, clanul Sarcină a apelat la bodyguarzii firmei SUCCES, pe care se pare că o controlează, pentru a-i împiedica pe reprezentaţii EMC Jilţ să deblocheze situaţia. Singura soluţie găsită de CE Turceni: instanţa. „Utilajul care blochează frontul de lucru de la cariera Jilţ Nord este al TPSUT SRL Motru. Ei nu au venit cu nici un fel de acte doveditoare că ar fi proprietarii acelui teren, ci pur şi simplu au spus că buldozerul are probleme tehnice. Am iniţiat o acţiune în justiţie pentru o ordonanţă prezidenţială pentru a elibera locul, pentru că terenul este al nostru. Nu ne putem lua la bătaie cu ei“, a declarat Ion Răuţ, şeful compartimentului de resurse umane şi purtătorul de cuvânt al CE Turceni.

În ceea ce priveşte Jilţ Sud, angajaţii statului nu ştiu nici ei ce să facă. „Din punctul nostru de vedere terenul este expropriat, iar buldozerul va fi mutat tot prin acţiune judecătorească“, a mai spus directorul Răuţ. Contactat telefonic, Gheorghe Sarcină, creierul afacerii cu CE Turceni, spune că nu are nici un amestec în această problemă. „TPSUT Motru nu e firma mea, iar de achiziţii de terenuri se ocupă firma SUCCES“, a spus Sarcină.

SUCCES NIC COM SRL este patronată în totalitate de Genoveva Ungurici, de 60 de ani, soacra lui Gheorghe Sarcină. Surse din cadrul CE Turceni susţin că familia Sarcină încearcă prin strategia blocării activităţii să obţină de la unitate un contract-cadru de prestări servicii pe patru ani, prin firma TPSUT. Valoarea contractului: peste 18 milioane de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU