10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreditele start-up dau bătăi de cap patronilor

Creditele start-up dau bătăi de cap patronilor

Băncile comerciale sunt reticente să acorde credite companiilor nou-înfiinţate. În majoritatea cazurilor, se solicită o vechime minimă a firmei de un an.

Băncile comerciale au început în ultima perioadă să ofere pachete de credite pentru întreprinderile mici şi mijlocii (IMM), mai ales din cauza concurenţei, dar şi pentru că ştiu că, în curând, IMM-urile vor avea la dispoziţie fondurile structurale ale UE. Cele mai multe bănci refuză însă să acorde credite firmelor aflate la început de drum. În majoritatea cazurilor, vechimea minimă pentru a lua un împrumut este de 12 luni. Băncile sunt reticente în finanţarea proiectelor companiilor noi pentru că există riscul ca aceste firme să-şi închidă porţile înainte să depună două balanţe contabile. Tocmai de aceea, instituţiile de credit solicită garanţii reale imobiliare care să acopere atât împrumutul, cât şi dobânzile. În unele cazuri, sunt cerute chiar şi garanţii reale ale întreprinzătorului.

Oferte de creditare

Iată câteva exemple de creditare pentru IMM-urile interesate. La BCR, pentru un credit start-up necesar investiţiilor, trebuie depuse la dosar declaraţii pe propria răspundere privind numărul de salariaţi, cifra de afaceri şi activele totale, precum şi ultimele trei balanţe de verificare. Pentru companiile vechi, se cer ultimele două balanţe de verificare.
La Banca Transilvania, noul întreprinzător trebuie să acopere 25% din valoarea investiţiei, care se poate ridica până la 35.000 de lei. Prin Start-Up Plus, valoare finanţării se poate ridica la 85.000 de lei. Banca oferă o perioadă de graţie pentru rambursarea creditului de până la şase luni, perioada de rambursare putând ajunge până la cinci ani. Pe lângă finanţare, noile afaceri primesc şi consultanţă. La creditul O oră, dobânzile sunt de 15%-16%.
La Banca Românească se pot împrumuta companii care au o cifră de afaceri anuală de minimum 1,5 milioane de euro. Aici există creditul Plus Capital, cu o dobândă fixă de 9% pe an, împrumutul fiind acordat pe şase luni. Creditul Go de la BRD este destinat societăţilor care au activitate de până la 12 luni. În acest caz sunt două variante de finanţare. Cea pentru investiţii se acordă pe o perioadă de până la cinci ani, dobânda fiind fixă – 17% pe an. A doua variantă este pentru finanţarea activităţii curente şi se acordă pentru maximum 12 luni, cu o dobândă anuală fixă de 19%. „Firma trebuie să aibă măcar o lună de activitate. Putem acorda o linie de credit revolving, de până la 35.000 de lei, dar şi credite de până la 75.000 de lei, cu creditare de 75% din valoarea proiectului, inclusiv TVA. În primele opt luni ale anului, am acordat 36 de credite pentru companii noi“, a precizat Viţu Casapu, director comercial al grupului BRD Craiova.

Patronii speră la mai mult

Analiştii pieţei spun că volumul creditelor acordate pentru sectorul IMM depăşeşte 380 de milioane de euro. Reprezentanţii mediului de afaceri susţin că în cele mai multe cazuri băncile cer multe garanţii, de multe ori imobiliare, imposibil de depus, mai ales în cazul unor credite mari, sau făcute de firme la început de drum. O soluţie este Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), însă nici acesta nu garantează toată suma. Oamenii de afaceri cred că ar fi nevoie de mai multe fonduri de garantare a creditelor. „Este o problemă generală. Băncile nu spun că nu dau credite pentru firmele nou-înfiinţate. Din contră, îşi fac promovare pentru start-up-uri. Dar atunci când ajungi la ghişeu ţi se cere unul sau două bilanţuri. Un bilanţ se face la şase luni. Băncile trebuie să înţeleagă că UE pune la dispoziţie fonduri pentru companii nou-înfiinţate. Altă categorie sunt firmele-spin, care deservesc compania-mamă. În economiile de piaţă dezvoltate, firmele-spin ajută companiile. La noi s-au înfiinţat «căpuşe», care duc firma la faliment“, a declarat Valentin Cristea, preşedintele Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CLIMM) Craiova. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS