6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAcţiunile Oltchim s-au apreciat uşor

Acţiunile Oltchim s-au apreciat uşor

Bursa de la Bucureşti a continuat săptămâna aceasta evoluţia indecisă, însă liniştită şi fără salturi spectaculoase. Deşi întreaga bursă europeană a cunoscut luni o revenire, după corecţia subită din ultimele zile ale săptămânii trecute, cotaţiile de la Bursa din Bucureşti au cunoscut evoluţii mai temperate. Marţi a avut loc o evoluţie contradictorie, cu principalii indici din Asia în creştere, dar cu indicele Dow Jones în scădere. Miercuri a fost o zi de scădere pe toate pieţele mondiale. Dintre indicii care urmăresc evoluţia preţurilor la BVB, cel mai mult s-a modificat BET-C, oglinda evoluţiei preţurilor tuturor societăţilor listate la BVB (cu excepţia SIF), care a trecut sub pragul celor 7.000 de puncte, miercuri, înregistrând la ora de închidere a pieţei o valoare de 6.789,16 puncte. Societăţile de investiţii financiare au avut evoluţii complementare la începutul săptămânii, urmate de o scădere considerabilă în cursul zilei de miercuri, SIF Oltenia fiind singurul care a reuşit două zile consecutive de creştere, respectiv luni şi marţi. Indicele BET-FI, care arată tendinţa de ansamblu a preţurilor SIF-urilor, a cunoscut astfel o scădere până la nivelul de 78.149,05 puncte, străpungând două praguri de suport care se formaseră la 82.500 de puncte şi la 80.000 de puncte. Indicele BET, cel care oglindeşte tendinţa generală a preţurilor corespunzătoare celor mai lichide şi active zece societăţi tranzacţionate în cadrul BVB, a înregistrat scăderi consecutive, acesta revenind din nou sub pragul de suport de 10.000 de puncte, la fel ca la începutul lunii august. Indicele ROTX, calculat pe baza preţurilor acţiunilor celor mai reprezentative societăţi listate la BVB şi care constituie o referinţă pentru piaţa de capital din Romania, fiind, de altfel, singurul de pe piaţa românească listat şi în cadrul unei burse europene de prim rang, Bursa din Viena, a străpuns şi el un prag, cel de 22.000 de puncte, până la 21.769,20 puncte.

„Luând în considerare analiza tehnică, pe BET-FI se observă că indicatorii de trend continuă să evolueze descendent, sugerând o continuare a trendului de scădere. Chiar dacă indicatorii de moment dau un semnal de scădere a presiunii la vânzare, deci un semnal că acest val de scădere se poate să fie de mai mică amploare comparativ cu cel precedent, contextul pieţelor internaţionale îşi poate pune o amprenta mai puternică şi tendinţa de scădere se va menţine“, au declarat surse din SSIF Broker Craiova.

Tragica explozie de la Oltchim Râmnicu Vâlcea a determinat scăderi masive ale preţului acţiunilor, ceea ce a condus la suspendarea de la tranzacţionare a acţiunilor Oltchim spre finalul sedinţei de marţi. Miercuri, când acestea au fost reintroduse la tranzacţionare, comunicatele primite din partea conducerii Oltchim au readus încrederea investitorilor în acţiunile firmei şi acestea s-au apreciat uşor. Evoluţia acţiunilor Automobile Craiova a fost foarte amplă pe parcursul zilelor de tranzacţionare, astfel că a existat posibilitatea unor tranzacţii intra-day, tranzacţii de cumpărare-vânzare a acţiunilor aceluiaşi emitent, care sunt foarte apreciate de speculatori datorită câştigului rapid pe care îl aduc.

 

Alexandru GHIŢĂ

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS