9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriServiciul de radiologie va fi privatizat

Serviciul de radiologie va fi privatizat

Pentru că nu a reuşit să ţină Serviciul de radiologie pe linia de plutire, conducerea Spitalului de Urgenţă Craiova îl va externaliza.

După externalizarea curăţeniei, bucătăriei şi spălătoriei, Spitalul de Urgenţă Craiova doreşte să găsească firme care să se ocupe şi de Serviciul de radiologie, respectiv de laboratorul de analize medicale. Conducerea unităţii sanitare a depus la Consiliul Judeţean (CJ) Dolj o solicitare în acest sens, iar consiliul a şi aprobat ieri, printr-o hotărâre, solicitarea spitalului.
Spitalul a depus în acelaşi timp şi un studiu de fezabilitate, în care arată că externalizarea acestor servicii va duce la creşterea eficienţei şi calităţii serviciilor medicale oferite. Totodată, conducerea spitalului este de părere că prin folosirea prestatorilor privaţi se vor face economii. „Externalizarea poate fi efectuată potrivit legii numai dacă valoarea preconizată a costurilor acestor servicii, ca urmare a externalizării lor, este cu minimum 15% mai mică decât valoarea medie pe ultimele şase luni a costurilor efectuate de spital cu aceste servicii“, a susţinut Cristina Calangiu, managerul Spitalului de Urgenţă Craiova.

Radiologia e la pământ

Dintre cele două servicii pe care spitalul doreşte să le externalizeze, cele mai mari probleme le ridică radiologia. Cristina Calangiu a declarat că susţinerea aparaturii de performanţă a devenit o povară pentru spital: „Nu ne putem permite să plătim service-ul. Pe piaţă există doar câteva firme care deţin monopolul, iar tarifele percepute sunt exorbitante. De exemplu, contractul de service, fără piese, pentru repararea aparatului de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) a fost anul trecut de 150 de milioane de lei vechi pe lună“.
Din această cauză, dar şi pentru că aparatul RMN s-a defectat de multe ori, numai în
cursul lui 2006, service-ul a costat trei miliarde de lei, din care spitalul nu a achitat nici până acum cea mai mare parte.  

Contract dezavantajos pentru bolnavi

Managerul Cristina Calangiu susţine că, din cauza neachitării datoriilor, spitalul nu a putut să încheie contract de service în 2007 pentru aparatura medicală, deşi legea obligă unităţile sanitare să aibă astfel de contracte.
Cum aparatele s-au încăpăţânat să nu funcţioneze, spitalul a fost nevoit să încheie contract cu o firmă privată, pentru a putea asigura serviciile de radiologie necesare bolnavilor atunci când aparatura nu funcţionează.  Un contract dezavantajos pentru bolnavi, după cum recunoaşte Cristina Calangiu: „A trebuit să încheiem contract cu această firmă privată pentru că era singura care efectua tomografii şi pe timpul nopţii. Numai că aici investigaţiile nu se fac gratuit decât pentru bolnavii internaţi. Cei din policlinică trebuie să achite suplimentar o sumă de bani, reprezentând diferenţa dintre preţul practicat de policlinica respectivă şi cel decontat de Casa de Asigurări“.
Rămâne de văzut dacă externalizarea va reuşi să salveze Serviciul de radiologie. Pentru aceasta, conducerea firmei care va prelua acest serviciu va trebui să dea dovadă de reale capacităţi manageriale.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU